Akpınar Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Altın'dan önemli açıklamalar!
Bursa'nın en önemli projeleri arasında yer alan Akpınar ve 1050 Konutlar kentsel dönüşüm projelerinde gelinen son durumu ve bölgenin geleceğine dair yapılan çalışmaları Akpınar Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Mutlu Altın ilk kez ve sadece EmlakSayfasi.com.tr'ye anlattı.
 
Bölgenin geleceği, ön protokolün içeriği ve herkesin merak ettiği soruları içtenlikle yanıtlayan Dernek Başkanı Mutlu Altın oldukça önemli açıklamalarda bulundu. 

İşte ilk kez gerçekleştirilen o özel röportaj; 
1) Hak sahiplerin birçoğunun ortak sorusunu ilk sorumuz olarak size soralım. "Ön Protokol" imzalanması neyi ifade ediyor? Herhangi bir yasal bağlayıcılığı var mıdır ?
Mutlu Altın: İmzaladığımız ön protokol dernek ve şirket arasında gerçekleşen bir iyi niyet sözleşmesidir. 
Kimsenin hakkı üzerinde bir tasarruf sağlamamıza olanacak sağlamaz. Bu anlamda herkesin içi rahat olsun. Akpınar Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı olarak tüm süreci şahsım ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım ile birlikte kontrol ediyoruz. Ön protokol sadece bir başlangıç aşamasıdır. Son sözü söyleyecek olan hak sahiplerinin bizzat kendileridir.
 
2) Dernek olarak imzaladığınız ön protokol ile birlikte yeni bir süreci başlattınız. Peki bu sürecin en önemli ve en belirleyici aşaması sizce nedir?
Mutlu Altın; Dernek olarak bizim için en kritik tarih 30 Kasım 2016. Çünkü Ergünkent İnşaat firması ile yaptığımız görüşmelerde ve aldığımız karar doğrultusunda 30 Kasım 2016 tarihine kadar bölgedeki dönüşüme ait bir projenin ortaya konması gerekiyor. Bu doğrultuda ve belirlenen tarihte firmanın hazırlayacağı projeyi hak sahiplerinin beğenisine sunacağız.
 
3) Akpınar Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak, yeni sürecin yönetilmesinde hangi pozisyonda olmayı hedefliyorsunuz?
Mutlu Altın; Bizler bu derneğin en eski kurucuları ve üyeleriyiz. Aynı zamanda bu bölgede uzun yıllardır yaşayan hak sahipleriyiz. Bize inanarak ve güvenerek derneğimize üye olanların haklarını da sonuna kadar korumakla görevliyiz. Bu sebepten derneğimiz tüm sürecin içinde olacaktır. Bilgi almak isteyen, araştırma yapmak isteyen tüm hak sahiplerinin yanında olacağız. 
Derneğimizin içinde olmadığı bir süreç zaten başarılı da olamaz. 
 
4) Dernek olarak Akpınar ve 1050 Konutlardaki vatandaşların haklarını korumak için mutlaka bir takım kırmızı çizgileriniz vardır. Dernek olarak olmazsa olmazlarınız nelerdir?
Mutlu Altın: Her zaman söylediğimiz gibi bizim öncelikli amacımız bu bölgelerde bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmek ve bunu yaparken herkesin hakkının korunmasıdır. Derneğimizin kuruluş amacı da buna yöneliktir. Bu yüzden derneğimizin kırmızı çizgileri; teminat ve projenin içeriğidir.
30 Kasım 2016'ya kadar bize sunulacak projenin uygun bulunması halinde en önemli süreç olan teminat verilmesi süreci başlayacak. Proje sunumunun yapılmasının ardından 30 günlük süreç içinde taahhüt edilen teminatların resmi olarak belgelenmesini bekleyeceğiz.
 
5) Yapmış olduğunuz protokolde en çok tartışılan noktaların başında daire metrekarelerinin arsa metrekareleri ile arasındaki farklılık geliyor. Sizce vatandaşların dikkat etmesi gereken nedir?
Mutlu Altın: Aslında bu anlamda hak sahiplerimizin çoğunda ciddi bir yanılgı var. Herkes oturduğu evin metrekaresinde yeni bir ev istiyor. Ancak kentsel dönüşüm yapılırken dairelerin metrekaresi değil, arsa payları dikkate alınır. Ön protokolde de belirtildiği gibi yeni projede herkesin metrekaresi aynı olacak. Farklı daire tipleri olmayacak. Tek tip bir düzen olacak.
 
6) Projenin 9 etaptan oluşacağını açıklamıştınız. Resmi olarak kentsel dönüşümün başlaması halinde nasıl bir yol haritası belirlediniz? Tahliyeler ve yıkımlar nasıl olacak?
Mutlu Altın: Dernek olarak aldığımız karar ile imzalarını tamamlayan ve sürecin başlamasına ilk öncülük eden bölgede tahliyeler ve yıkımlar başlayacaktır. Burada ilk başlayanlar daha şanslı olacaktır. Çünkü ilk başlanan yerlerin teslimi de ilk olacaktır.
Tahliye aşamasında inşaat şirketinin tutacağı bir taşıma şirketi ile yapılacak sıralama ve belirlenecek takvim doğrultusunda hak sahiplerinin bulduğu evlere taşınma işlemi yapılacaktır.
 
7) Kentsel dönüşüme muhalefet eden hak sahipleri ile nasıl bir süreç yürütmeyi planlıyorsunuz? Özellikle evlerini terk etmeyen vatandaşları nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz?
Mutlu Altın: Biz tüm hak sahipleriyle sonuna kadar diyalog halinde olmak istiyoruz. Herkese anlatalım herkes bilgin diye çalışmalar yapıyoruz. Eğer buna rağmen karşı çıkanlar olursa yasal olarak süreç neyi gerektiriyor ise onu uygulayacağız. Sonuçta burada bir bölgenin geleceği söz konusudur.
 
8) Akpınar Kentsel Dönüşüm Derneği olarak ikinci kez bölgeye talip olan bir inşaat şirketi ile ön protokol imzaladınız. Öncesinde yaşamış olduğunuz deneyimler doğrultunda yeni yatırımcı şirketten beklentileriniz nelerdir?
Mutlu Altın: Takdir edersiniz ki burası gerçekten çok zor ve büyük bir alan. Buradaki süreçlerin yönetilmesi de oldukça zor oluyor. Biz firmalarla yaptığımız tüm görüşmelerde elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Bölgeye talip olan tüm firmaların inşaatlarını gezdik ve şeffaf olduk. 
İkinci kez ön protokol imzaladığımız Ergünkent İnşaat'tan en önemli beklentimiz şüphesiz "şeffaflık" ve "güvenilirlik" olacaktır. Kendileri bu konuda Bursa'nın güven firmaları arasında yer alıyor. Umuyoruz ki başarılı bir sürece imza atarak örnek bir iş ortaya koyacağız.
 
9) Akpınar ve 1050 Konutlar bölgeleri kentsel dönüşüm için oldukça elverişli ve değerli yerler. Bu anlamda bölgeye yatırım yapmak isteyen şirketlerin artan bir ilgisi vardı. Yeni gelişmelerin ardından gelinen son durum nedir?
Mutlu Altın; Akpınar ve 1050 Konutlar gerçekten çok değerli yerler. Yatırımcı firmalarda bunu bildiği için birçok yatırımcı bölgeye talip oluyor. Şuan ön protokol yaptığımız bir firma olmasına rağmen bölgeye talip olan yatırımcı firmalarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ergünkent İnşaat yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerle de bu durumun olacağını kendilerine iletmiştik. Çünkü olası bir olumsuzluk halinde yeni bir hamle yapabilecek durumda olmamız gerekiyor. Hak sahiplerinin haklarını korumanın bir yolu da herşeye karşı hazırlıklı olmaktır.
 
10) Oldukça zor bir süreç olan kentsel dönüşüm sürecinde size destek olan vatandaşlar olduğu gibi sizinle aynı fikirde olmayanlarda olacaktır. Akpınar ve 1050 Konutlar'daki hak sahiplerinin arasından yeni bir oluşumun çıkarak dernek kurmasına nasıl bakarsınız ? Sizce bölgede yeni bir dernek ihtiyacı var mıdır ?
Mutlu Altın: Açıkcası kurulacak yeni derneğin ya da oluşumun içeriği ve amacı çok önemlidir. Buradaki potansiyeli bölmek ve insanları ayrıştırmak bence doğru olmaz. Yeni bir derneğin kurulmasını da bu anlamda istemem diyebilirim. Eğer birileri yeni bir dernek kurarak kentsel dönüşümde başarılı olacağını düşünüyorsa gelsinler mevcut derneğin anahtarını onlara verelim. Tabi biz bu süreçte başarılı olamazsak!

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sukran 7 yıl önce

Egeryeni binalardaki kat sayilari yuksek kat olursa biz hic bir zaman olur deyip imza atmiyacagiz

Avatar
sukran gunes 7 yıl önce

Binalar cok yuksek olacak bursada guya bizleri yuksek kat yaparak koruyorsunuz takildiniz ergunkent firmasina aslinda hepinizin bizleri dusundugunuz yok sadece rant kavganizda ilerliyorsunuz bizleri de bu kavgaya alet ediyorzunuz yaziklar olsun imza verenlere hic kendileri ve bizleri dusunmuyorlar bilincsizce imza attilar okadar yuksek katlarda yangin ciksa ne olacak her halde inene kadar hepimiz budunyayi terk ederiz

banner182

banner181