Ankara'da 17 bin gecekondu yıkıldı, bekleyen 4 proje daha var!
Şehirlerin gelişiminin doğru sağlanması amacıyla 'Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı' gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm sürecinin masaya yatırıldığı çalıştayda konuşan Bayakşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, 2016 Aralık ayı itibariyle Başkent'te dönüştürülmesi planlanan 30 bin gecekondudan 17 bininin yıkıldığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'nce kurulan Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi (ŞAR) tarafından düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Ankara Çalıştayı', Gençlik Parkı Kabul Salonu'nda yapıldı. Çalıştaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, TOKİ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi (ŞAR) yetkilileri ile çeşitli üniversitelerden mimarlar, şehir plancıları, kentsel tasarımcılar, sosyologlar, siyaset bilimciler, uzmanlar ve ilgili belediye bürokratları katıldı. Başkent'te iyileştirme yapılabilecek alanlarla geçmişten günümüze uzanan sürecin en doğru şekilde ilerlemesine katkı sağlamak üzere 'Kentsel Dönüşümde 4E' yaklaşımı olan 'Etik, Estetik, Ekonomi ve Emniyet' konularının ele alındığı Çalıştay, kapanış oturumunda iyileştirme önerilerinin sunulmasıyla sonlandırıldı.

YAKLAŞIK 17 BİN GECEKONDU YIKILDI
Açılış konuşmasında Çalıştay'ın önemine değinen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını, bu oramn ise 2050 yılında yüzde 70'lere çıkacağının tahmin edildiğini söyledi. Ödüllü kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara'nın daha yaşanabilir şehir haline geldiğine dikkat çeken Balcı, Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarında uygulanmakta olan kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi vererek, şunları söyledi: "2016 Aralık ayı itibariyle Başkent'te uygulanmakta olan kentsel donuşum alanı toplam 2 bin 890 hektardır. Bu kapsamda dönüştürülecek gecekondu sayısı ise 30 bin civarındadır. Bugüne kadar yaklaşık 17 bin gecekondu yıkıldı. Bunun yanı sıra 2 bin 200 adet yapımına yeni başlanmış, toplamda da 15 bin 500 adet konut ürettik."

Büyükşehir'in kentsel dönüşümler için 2 milyar 100 milyon TL kaynak aktardığını belirten Balcı, gecekondu sahiplerine kira yardımı olarak da bugüne kadar 200 milyon TL'lik yardım yapıldığını ifade etti.

'HIZLA DEVAM EDİYOR'
Genel Sekreter Balcı, TOKİ ile ortak sürdürülen ve uluslararası ödüllere layık görülen Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ile kapsadığı alan itibariyle dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi ve Türkiye'nin ilk kentsel dönüşüm projesi olan Dikmen Vadisi Kenstel Düşünüm Projesi hakkında bilgi verdi. Balcı, "Güney Park Kentsel Dönüşüm Projesi'ni de Kanal Ankara Projesi ile Ankaralıların hizmetine sunacağız. Bir diğer kentsel dönüşüm projemiz ise Hıdırlıktepe, Atıfbey ve İsmetpaşa. Buranın yapımı da hızla devam etmektedir. Ayrıca yapımına başlayacağımız 4 ayrı kentsel dönüşüm projemiz daha bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Güney Kore örneği
Bilim Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise istatistiklere göre dünyada Türkiye'den daha hızlı kentleşen bir diğer ülkenin Güney Kore olduğunu ifade ederek, "Son 30 yılda bizler Güney Kore'nin kentleşme hızıyla kentleşiyoruz" dedi. Dünya Bankası'nın gözlemlerine göre; Türkiye'nin benzeri olan Çin, Şili, Güney Kore gibi ülkelerle karşılaştırıldığında en başarılı olduğu alanlardan birisinin hızlı kentleşmedeki başarılı uygulamaları olduğunu kaydeden Akgün, "Bir taraftan hızlı kentleşen, bir yandan yaşam standartının yükseltildiği bir yandan da modern yaşamın imkanlarına kavuştuğu bir Türkiye örneği var" diye konuştu. 

Habertürk Ankara Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181