Ankara'da akıcı trafik için teknolojik uygulamalar!
Büyükşehir, yeşil dalga sisteminden loop dedektörlere, dinamik kavşak kontrol sisteminden uzaktan kontrollü sinyalizasyon sistemlerine, trafik izleme kameralarından LED ekranlara kadar onlarca değişik teknolojik yeniliği, Ankara yollarında sürücüler için bir arada yürütüyor. Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, bu kapsamda bir yandan çizgi ve trafik işaretleri çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da trafik akışının daha rahat ve kolay olması için projeler geliştirmeye ve uygulamaya devam ediyor. EGO Genel Müdürlüğü’nün, Ankara’nın yeni ilçeleri de dahil olmak üzere toplam 25 ilçesinde yürüttüğü son teknoloji ulaşım çalışmaları şöyle:

SİNYALİZASYONLARA YILDA 20 BİN KONTROL
Başkent cadde ve bulvarlarında 817 sinyalize kavşak bulunuyor. Bunların 457'si, merkezi bilgisayar sistemiyle kontrol ediliyor ve meydana gelen arızalar anında tespit edilerek hızla gideriliyor.
Ayrıca bu sistem sayesinde yayalar ya da taşıtlar için gerekli süre düzenlemeleri de anında yapılabiliyor. Her yıl yaklaşık 50 kavşağa sinyalizasyon sistemi kuruluyor ve tüm sinyalize kavşak alanlarının bakım ve onarımları için yılda ortalama 20 bin kontrol yapılarak, teknik ya da trafik kazaları nedeniyle ortaya çıkan arızalar ivedilikle gideriliyor. Görme engelli yayaların, trafikte hareketlerini kolaylaştırmak amacıyla 215 kavşakta akustik yaya uyarı sistemi bulunuyor.

YEŞİL DALGA
Sürücülerin trafik akışında beklemelerini azaltmak, yakıt ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla 20 arter ve 102 kavşakta "yeşil dalga uygulaması" yapılıyor. Bu sistem sayesinde sürücüler hız sınırlarına uymaya teşvik edilerek, güvenli ve konforlu bir ulaşım düzeni temin ediliyor.  Anadolu, Çubuk Ankara ve Ahi Mesut bulvarları, Bülbülderesi, Halil Sezai Erkut ve Silahtarlar caddeleri gibi pek çok arterde uygulanan ve oldukça olumlu sonuçlar elde edilen bu uygulamanın Ankara genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.

LOOP DEDEKTÖR
Başkent'teki 32 kavşak alanında monte edilen "loop dedektörler" ile kavşaklarda kırmızı ışıkta bekleme süresi en aza indirilerek, trafik akımının gereksiz yere kesilmesi önleniyor. Bu sayede bir yandan yakıt ve zamandan tasarruf sağlanırken, diğer yandan da yaya ve sürücü psikolojisini olumsuz etkileyen, hatta sürücüleri kural ihlaline teşvik eden gereksiz beklemeler ortadan kaldırılmış oluyor.

Loop dedektörler; Hipodrum Caddesi Roma Meydanı, Anadolu Bulvarı ASKİ Spor Salonu, İncek Bulvarı Hava Radar, Haymana Yolu Mogan Park ve Türkocağı Caddesi Merkez Orduevi kavşakları da dahil olmak üzere toplam 32 kavşakta uygulanıyor ve kent geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.

DİNAMİK KAVŞAK KONTROL SİSTEMİ
4 kavşakta uygulanan DKKS (Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi) ile kavşaktaki mevcut araç yoğunluğuna göre sinyal süreleri optimize edilerek, anlık trafik yoğunluğuna göre sinyal süreleri belirlenebiliyor. Bu sistem, Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı üzeri kavşaklar ile Beşevler Kavşağı’nda uygulanıyor.

TRAFİK İZLEME KAMERALARI
Başkent’in 65 noktasında bulunan 158 kamerayla, başta Kızılay, Ulus, Akay, Atakule, Tandoğan kavşakları olmak üzere Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Mevlana Bulvarı ve 1071 Malazgirt Bulvarı gibi ana arterlerin trafik durumu izleniyor. Ayrıca karla mücadele çalışmalarında ve ekiplerin koordinasyonunda bu görüntülerden faydalanılıyor.

DEĞİŞKEN MESAJ SİSTEMİ
Başkent’in 49 noktasında bulunan led ekranlarla, sürücüler hem önceden uyarılıyor hem de trafik durumuna göre yönlendirmeleri yapılıyor. Ayrıca "bluetooth sensör" ve "smart sensörlerle", trafik sayımları ile seyahat süreleri bilgilendirmeleri de bu ekranlardan vatandaşların bilgisine sunuluyor.

TRAFİK ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMLERİ (TEDES)
Büyükşehir Belediyesi ile İl Emniyet Müdürlüğü arasında "kırmızı ışık ihlal tespit sistemi, hız ihlali tespit sistemi ve yasak park tespit sistemleri" kurulmasına yönelik yer tespiti çalışmaları de yapıldı. Toplam 1040, ilk etapta 162 noktada bu sistemlerin kurulmasına yönelik ön protokol imzalandı. Bu konudaki çalışmalar sürüyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181