Altındağ 'Çinçin' kentsel dönüşüm ile 'Gültepe' oldu!
Altındağ Belediyesi’nin bölgeye özgü uyguladığı kentsel dönüşüm çözümleriyle yıllarca adı suçla ve suçluyla anılan Çinçin, Başkent Ankara’nın yeni cazibe merkezi haline geldi.  “Polisin bile zor girdiği mahalle” sıfatıyla hafızalarda yer eden Çinçin, bölgeye özgü dönüşümle toplu konutları, yeşil alanları, parkları, eğitim merkezleri, yüzme havuzlarından oluşan yeni modern yüzüyle “Gültepe” ismini aldı.

Basın mensuplarını Çinçin’de misafir eden Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Çinçin’den Gültepe Mahallesi’ne uzanan dönüşümün hikayesini anlattı. Çinçin’in, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ankara’nın tercih edilen yerleşim yerlerinden biri olduğunu hatırlatan Veysel Tiryaki, “Çinçin, zaman içinde toplumsal göçün Ankara'ya sürüklediği insanların, kendi yasalarınca oluşturdukları çarpık bir ortak yaşam alanı haline dönüşmüş. 2005 yılında başlattığımız ‘Kentsel Dönüşüm projelerimizin ilk rotası olan Çinçin'de, hem fiziki hem de sosyal alanda çok büyük bir değişim yaşandı. Girilmez denilen Çinçin’de bugüne kadar 3 bin 200 gecekondu yıktık. Çinçin artık tarih oldu” diye konuştu.

Çinçin’de örnek bir yaşam merkezi oluştu
Ankara’nın en eski ilçesi Altındağ, 2005 yılında başlayan kentsel dönüşüm ile eski görkemli günlerine tekrar kavuşuyor. 2004 yılından önce yüzde 85’i gecekondu, yüzde 70’i imarsız olan Altındağ, son 10 yılda uygulanan doğru projelerle büyük bir değişim geçirdi ve tamamı imarlı hale geldi. Kentsel dönüşüm kapsamında Ankara’nın en çok inşaat yapılan ilçesi Altındağ, konutların, okulların, sosyal donatıların, yeşil alanların yer aldığı modern ve tarihi yapısını koruyan bir ilçeye dönüştü. 2005 yılını “Yıkım Yılı” ilan ederek Altındağ’ı adeta yeniden inşa ettiklerini vurgulayan Başkan Veysel Tiryaki, bölgede yaşanan değişimi şu sözlerle anlattı: “Altındağ’da kentsel dönüşüme 2005 yılında Çinçin bölgesi ile başladık. Girilemez denilen Çinçin’de kavgasız gürültüsüz bir kentsel dönüşüm gerçekleştirdik. Bölgede yıllarca herkesin imkansız gördüğü, ‘asla olmaz’ dediğini başardık. Çinçin’de gecekondular hızla yıkılırken, aynı hızla gecekonduların arasından toplu konutlar yükselmeye başladı. 2017 yılına gelindiğinde, “Çinçin Kentsel Dönüşüm Projesi”nin birinci, ikinci ve üçüncü etabı tamamlandı. Dördüncü etapta inşaat çalışmalarına başlandı. Fiziki olarak değişen Çinçin’in sosyal ve kültürel anlamda da gelişmesi için pek çok yatırım gerçekleştirdik. Altındağ Kültür Sarayı’nı hizmete açtık. Avrupa standartlarında büyük bir park, cami, kadın eğitim kültür merkezi ve büyük bir kapalı yüzme havuzu kompleksi yaptık. Üniversite öğrencileri için iki yurt yapıyoruz. Bir anaokulunun inşaatı tamamlandı. Bununla birlikte İlçe Emniyet Müdürlüğü ile İlçe Müftülüğü’nü de bölgeye taşıdık.”

Gültepe birinci, ikinci ve üçüncü etap tamamlandı
Çinçin bölgesinde ilk yıkım 2005 yılında ‘mermerciler’ olarak adlandırılan bölgede başladı.  Çinçin bölgesinin ismi Altındağ Belediyesi tarafından ‘Gültepe Mahallesi’ olarak değiştirildi. Gültepe’nin ilk etap toplu konut çalışması için  bine yakın kaçak yapı, Altındağ Belediyesi’nin başarılı çalışmaları ile yıkıldı. Yıkılan bölgede, ilk etapta 14 dev bloktan oluşan büyük bir kompleks yükseldi. Gültepe Mahallesi’nde dört ada da, 48 bin 173 metre kare alan üzerine inşa edilen Çinçin 1. Etap Toplu Konut Projesi ile 784 konut üretildi. Tek bir blok, 16 kattan oluştu. Her katta brüt 126 metre kare olan 4 daire bulunuyor. Hak sahiplerini anahtarlarını alarak konutlara yerleşti.

TOKİ ile yürütülen ikinci etap çalışmaları da 2010 yılında tamamlandı. 664 modern daire, hak sahiplerine teslim edildi. 2. Etapla birlikte Çinçin’deki dönüşüm hızlandı. 2. Etabın tamamlanması ile 3. Etabın çalışmaları başladı. 3. Etap kapsamında 600 gecekondunun yıkılmasının ardından başlayan inşaat çalışmaları 2014 yılında bitirildi. Gültepe 3. Etap Toplu Konutları’nda dairelerin anahtarları hak sahiplerine teslim edildi.  Yaklaşık 76 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Gültepe 3. Etap,  19 blok ve 894 daireden oluşuyor.

Gültepe dördüncü etapta artık müteahhitlerle çalışılıyor
Altındağ’da kentsel dönüşümün en önemli durağı olan ve geçirdiği değişimle tüm Türkiye’nin dikkatlerini üzerine çeken Çinçin bölgesinde 4’üncü etabın startı 2017 yılında verildi. Toplam 880 gecekondunun yıkıldığı 24505/1 ve 2 numaralı parsellerde, 40 bin metrekareye yakın bir alanda, modern konutlar için düğmeye basıldı. Gültepe’nin 4’üncü etabında yürütülen kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki “Bu etapta önceki etaplardan farklı olarak TOKİ yerine müteahhitlerle çalışıyoruz. Parseller müteahhitlere ihale edildi ve çalışmalar başladı. 24505/1 parselde  276 daire, 24505/2 parselde ise 260 daire en kısa sürede tamamlanacak” dedi.

Veysel Tiryaki Gültepe Mahallesi’ndeki değişimi şu ifadelerle anlattı: Gültepe Mahallesi’nde 3 etaptan oluşan kentsel dönüşüm çalışması kapsamında; 1, 2 ve 3’üncü etaplarda binlerce gecekonduyu kavgasız gürültüsüz, hak sahiplerini mağdur etmeden yıktık. Daha önceki 3 etapta nasıl hak sahiplerinin haklarını kendi hakkımız gibi gözettiysek ve kimseyi mağdur etmediysek, dördüncü etapta da aynısı olacak. Bizim kentsel dönüşüm çalışmalarına nasıl yaklaştığımızı, tavrımızı ve tarzımızı merak edenler, bu zamana kadar başarıyla tamamladığımız etaplardaki tanıdıklarına, eşlerine ve dostlarına sorabilirler.

Sadece modern konutlarla buradaki sorunu çözmek mümkün değil, biz de kabul ediyoruz. Ancak sadece Ankara değil, Türkiye’de kimsenin girmek, geçmek istemediği, korktuğu bir alanda yıkım yaptık,  insanları ikna ettik, gecekondu yerine modern konutlar vaat ettik. Vaat ettiğimiz toplu konutları da bitirdik ve hak sahiplerine evlerinin anahtarlarını teslim ettik. Bu kolay bir iş değil… Biz Altındağ’da on binlerce yıkım yaptık. 42 binden fazla kaçak yapıyı yıktık. Buna rağmen Ankara’da en çok oyla seçilen belediyeyiz. Çünkü insanlar bize güvendi. Bizim bu yıkımları insanlara zulmetmek için değil, Altındağ değişsin diye yaptığımızı biliyorlar. Çünkü görüyorlar ve bize inanıyorlar.

Altındağ Belediyesi

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181