Yatay yapılaşmanın öncü projesi 'Mebuskent'!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "artık zamanı geldi" dediği "yatay yapılaşma" konseptini bunun öncesinde hayata geçiren Başkentin prestijli projelerinden Mebuskent'te bu yıl yaşam başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'ndaki konuşmasında, "Geçmişte hem yeterli imarlı alanın olmayışı hem de merkezi yerlere yönelik aşırı talepten dolayı yüksek bina ihtiyacı makul görülebilirdi. Artık dikey yapılaşmadan yatay yapılaşmaya geçmemizin zamanı gelmiştir" diyerek, bu alandaki köklü dönüşüm ihtiyacının altını çizmişti.  

Mart 2013'te Batıkent Çakırlar Karacakaya mevkiinde "Şehir içinde koca bir şehir" konseptiyle inşasına başlanan ve bu yılın sonunda yaşamın başlayacağı Mebuskent'in 388 dönümlük arazinin yaklaşık 300 dönümü yatay yapılaşmaya ayrılmış bulunuyor ve burada 332 villa yer alıyor. Kalan alanda ise 10 bloktan oluşan çok katlılar yer alıyor.Projeyi gerçekleştiren Aymor Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Ayhan,sadece 4'te 1'lik kısımda dikey yapılaşmaya müsaade ettiklerini belirterek, bu tercihin nedenini "Arazinin durumuna göre en düşük kotta olan yere, yani hem şehir siluetini bozmayacak şekilde hem de dışarıdan bakıldığında sadece beton yığınlarının gözükmediği bir proje olsun istedik" diyerek açıkladı. Ayhan, "ilk başta tasarım planlama yaparken, o hem yeşil alanı bol hem de yatay yapılaşmanın daha fazla olmasını, bununla beraber yolların insanların ulaşabileceği, yürüyebileceği alanların artmasını sağladık" dedi.

Yatay yapılaşmanın birçok avantajı var
Yatay yapılaşmanın sağladığı avantajlar ve konfora işaret eden Ayhan, şu bilgileri verdi: "Yatay yapılaşmayı tercih etme sebebimiz insanlar daha yeşili bol, daha düzayak yerlerde yaşasınlar istedik. Malum insanlar yüksek katlı binalarda oturuyor, toprakla bir alakası olmuyor. Yatay yapılaşma sayesinde ise insanlar toprak ve doğayla iç içe oluyor. Bir veya iki merdivenle toprağa ulaşabiliyor. Yatay yapılaşmaya olan ilgi de çok katlılara oranla daha fazla, insanların özlediği, aradığı, beklediği şey yatay yapılaşmayla paralel argümanlar. Nedir bunlar? Doğayla iç içe olması, çocuğunun evden dışarı çok rahat girip çıkması veya kapısının önünde ağaçlar olması... insanlar bunları istiyor ve bunlar yatay yapılaşmaya paralel istekler. Fakat hem maliyet kaygısı hem de şehir içinde çok fazla yerin olmayışından kaynaklı insanlar yüksek katlıları tercih etmek durumunda kalıyorlar. Yatay yapılaşma aynı zamanda altyapıyı da rahatlatıyor. Belki imalat ve maliyet artıyor ama yollar da daha güzel oluyor. Kullanım açısından çok daha iyi. Çünkü yatay yapılaşmada konutlar birbirine biraz daha mesafeli oluyor. Bu da insanları iç içe sokmak yerine biraz daha rahat, ferah alanlar bırakıyor."

MEBUSKENT HAKKINDA
Mebuskent, Türkiye'nin yeşil alan oranı en büyük projesi. Şehir merkezinin kuzeyinde, rakım olarak şehirden 110 metre daha yüksekte ve şehre oksijenin girdiği bir lokasyondagerçekleştirilen projede toplam yerleşim alanının yüzde 87'sini yeşil alan ve sosyal yaşam alanları oluşturuyor, beton alanların payı sadece yüzde 13'te kalıyor. Yeşil alanlar ve sosyal yaşam alanların toplam hacmi 85.750 metrekareye ulaşıyor. Yerleşke, içindeki meyve ağaçları dâhil her türden toplam 23 bin ağaçla, doğanın tüm renklerini barındıracak.

Projede çocuklar için oyun alanları; her yaştaki kişiler için zengin spor imkânları yanında özel gün, toplantı ve diğer sosyal etkinlikler için özel mekânlar bulunuyor. Doğal botanik parkı niteliğindeki yeşil alan içinde; 13.650 metrekarelik golf sahası, 5.000 metrekarelik AVM, 2.000 metrekare alana sahip spor kompleksleri, yürüyüş yolları, çocuklar için oyun alanları, bisiklet yolları, evcil hayvanlar parkı ve ayrıca kreş ve okul da yer alıyor.

Aynı zamanda 3 kilometrelik uzunluğu ile halen Türkiye'nin en büyük bisiklet parkuruna sahip yerleşim projesi olan Mebuskent'te yerleşim içi trafik altyapısı, çevre düzenlemesi ve tüm donatılar, bisiklet kullanımına odaklı ve bunu özendirecek şekilde hazırlandı. Sakinlerine 7/24 kesintisiz güvenlik hizmeti verecek Mebuskent, bulunduğu lokasyondaki gelişmiş ulaşım imkânları dolayısıyla Ankara'yı bir uçtan diğer uca bağlayan güzergâhlara sadece 25 dakikalık mesafede yer alıyor.

24 Saat Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181