TOKİ'den Mamak'a 4 bin konutluk dönüşüm projesi!
TOKİ, Kentsel Dönüşüm projeleriyle çarpık kentleşme sonucunda yaşanamaz hale gelen bölgeleri yaşanabilir çevrelere dönüştürüyor. Hazırlanan mimari projelerle bölge sakinlerinin sadece günümüzdeki değil gelecekteki ihtiyaçlarının da tamamına yanıt veren, kendine yetebilen bir ekosistem oluşturulmasına özen gösteriliyor.

TOKİ'nin bu anlayışla yürüttüğü dönüşüm projelerinden biri de, üzerinde 1.350 gecekondu bulunan Ankara Mamak'a bağlı Altıağaç-Kara. ağaç-Hüseyingazi mahallelerinde hayata geçiriliyor. 575 bin metrekarelik alanda yaklaşık 4 bin konutun yer alacağı projede ayrıca 4 cami, 2 adet ticaret merkezi, 4 adet okul, 2 adet sosyo kültürel tesis, 1 adet Kızılay Binası yer alacak. Projenin mimarisini üstlenen Aktar Mimarlık Ofisi'nin sahibi Edibali Aktar, projenin kurgusunun bölgenin topografik yapısına göre şekillendiğine vurgu yapıyor. Aktar, "Üzerinde geniş bir düzlük olan irice bir tepe olarak tanımlanabilecek bölgeyi, farklı kotlardaki ringlerle alt bölgelere ayırdık ve bu bölgeleri merkezde yer alan sosyal donatı (okul - ticaret - park - ibadet) aksıyla ilişkilendirdik. Bölgenin büyüklüğünü göz önüne alarak, kullanım ergonomisini sağlamak amacıyla alt bölgelerde de anlık ihtiyaçlara cevap verecek sosyal donatılara yer verdik" diyor.

Yeşille buluşmak için mesafe kaydetmeye gerek kalmadı

Bloklar arasındaki alanların tümünde bahçe ve parklar düzenleyerek kullanıcılar arası iletişimi lokal ölçekte desteklemeye çalıştıklarını dile getiren Aktar'a göre, "Bu şekilde yeşil içinde gezinti ve dinlenme, yapı alanının tamamında kullanıcılar için mümkün hale geldi. Bir kişinin yeşille buluşması için mesafe kat etme ihtiyacı ortadan kalktığından, eşine ancak müstakil konut bölgelerinde rastlanabilecek kalitede yaşanabilir bir çevre oluştu."

Projede yeraltında inşa edilen ve içinde tedirginlik hissi uyandıran kapalı otoparklardan özellikle uzak duruldu, bölgenin otopark ihtiyacının tamamı açık ve yan açık olacak biçimde karşılandı. Eğimli bölgelerdeki blok yapılaşmalarında en sık karşılaşılan sorunlardan biri, alt kotlardaki konutların üst kotlardaki konutlara göre - açık olan bir cephelerini kaybettikleri için - dezavantajlı duruma düşmeleri. Aktar'ın verdiği bilgiye göre bu projede yapı alanının büyük bir kısmı çok eğimli olduğundan alışılmış konut tipolojisinden çıkarak, düşük kottan etkilenmeyen alçak katlı blok planlan geliştirildi. Bu şekilde tasarlanan bloklarda, giriş kotuna göre eksi 2. kattaki daireler ile artı 2. kattaki daireler arasında hiçbir fark kalmadı. Aktar, "Şunu söyleyebiliriz ki, tasarladığımız konutların bir değerleme uzmanı tarafından bulunduğu kata göre değerlendirilmesi mümkün değil
dir" diyor. Tasanm ofisi olarak mimari tasanın süreci içinde teknolojiden istifade etmeyi çok sevdiklerini ifade eden Aktar, projeyle ilgili detaylan şöyle anlattı:

"Çalışmaların tamamını 3 boyutlu harita üzerinde yaptık"

"Tasarım sürecinde en çok yapı görsellerini oluştururken istifade ettiğimiz düşünülüyor ama sanılanın aksine, bu projede 3 boyutlu grafiklerden en çok topografya üzerindeki çalışmalarımızda istifade ettik. Başlı başına yoğun bir süreçti. Çalışmaların tamamını 3 boyutlu harita üzerinde yaptık. Yaya ve taşıt yollarını da aynı şekilde tasarladık. Yani önce 2 boyutlu bir biçimde çizim, sonra 3 boyutlu bir grafik haline getirmedik. Tersine önce 3 boyutlu olarak test ettik, sonra projelendirdik. Topografya üzerindeki çalışmamız 2 aydan fazla sürdü. Bu sürecin projemize katkısı büyüktü. Bu şekilde plan düzeyinde mümkün olacağını düşündüğümüz bazı düzenlemelerin mümkün olmadığını gördük. Pek çok açıdan projemizi geliştirme imkanımız oldu. Bu uzun süreç sonunda düz alanlardaki blokların etrafında oluşturduğumuz yeşil alan ve park alanlarını, aynı kalitede eğimli bölgeler üzerinde bulunan bloklar için de oluşturduk.

Projenin merkezinde yer alan aksın ayırt edilebilir olmasını istedik. Yani herhangi bir resimde gördüğünüzde neresi olduğunu anlayabileceğiniz bir imaj. Tasarladığımız parla bir ucunda çarşı avlusu, bir ucunda cami avlusu olan bir yeşil alan olarak özetleyebiliriz. Projemizin bölge için bir katma değer oluşturacağma inanıyoruz. Projelendirme sürecinde TOKİ üst yönetimi ve bünyesindeki tüm yetkili kişilerden çok büyük bir ilgi ve destek gördük. Toplu konut anlayışım değiştirme yönündeki çalışmalarını görmek bizleri çok sevindirdi. Tasanm sürecindeld destelderinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz."


Kentsel Dönüşüm Proje alanının yüzde 57'si yeşil alana ayrıldı

Alan büyüklüğü 575 bin metrekare.
Alanda bulunan 1.350 konuttan sahipleriyle uzlaşmaya varılan 1.230'u yıkıldı.
Bölgede üretilecek toplam konut sayısı 5 bin 747.
Proje alanının yüzde 21'i konut, yüzde 57'si yeşil alan, yüzde 22'si yollar ve sosyal donatılara ayrıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hak sahiplerine aylık kiraları Mart 2014'ten bugüne ödeniyor.
3 bin 904 konutun ihale süreci başlatıldı. 9 Ekim 2015'te 88,5 milyon bedelle ihale edilen 870 konutun temeli atıldı.

Toki Haber Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181