Antalya Balbey'de kentsel yenileme ofisi açıldı!
Kaleiçi'nden sonra Antalya'nın en eski mahallesi olan Balbey Mahallesi'nde yapılacak olan 'Balbey Projesi' kapsamında Kentsel Yenileme Ofisi'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Balbey Mahallesi 433 Sokak üzerinde düzenlenen açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya il Başkanı Rıza Sümer, Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Balbay Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu ve yüzlerce mahalleli katıldı. Türel, Balbey mahallesinin Antalya'nın tarihi ve kültürü olduğunu bu nedenle Balbey projesinin de bütün Antalya'yı ilgilendirdiğini belirtti.

KORUNARAK YENİLENECEK
Balbey Kentsel Yenileme Projesi'nin Balbey, Yüksekalan ve Tahılpazarı mahallelerinin bir kısmını kapsadığını kaydeden Başkan Türel, "Neden Kentsel Yenileme?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Çünkü bu bölgemizin bir kısmı tarihi karakterini korumuştur ve kentsel SİT alanıdır. Bu tarihi karakterin, tescilli yapıların korunması gerekmektedir. Diğer taraftan Balbey bölgesi mevcut haliyle altyapı bakımından ihtiyaçlara cevap veremez duruma gelmiştir.

Mülk sahipleri kendi başlarına gerekli yenilemeyi yapamamaktadır. Böyle olunca bazı evler yıkılmaya yüz tutmuş, bazı evler terkedilmiş ve mahallede sosyal ve ticari hayatın sürdürülmesi zorlaşmıştır. Mevcut haliyle hem burada yaşayanlar hem mülk sahipleri sıkıntı yaşamakta hem Antalya tarihi değerlerini kaybetmekte hem de kültür ve turizm açısından çok değerli bir varlık değerlendirilememektedir. Bu nedenle Balbey Bölgesinin mutlak olarak korunarak yenilenmesi gerekmektedir."

CUMHURBAŞKANI DESTEK VERDİ
Balbey Mahallesi yenileme çalışmalarına göreve gelir gelmez başlattıklarını vurgulayan Türel, "Balbey'deki sözlerimizi mutlaka yerine getirmeliydik. Aslında iik dönemimde 20042009 yılları arasında Balbey ile ilgili çalışmaları başlatmıştık. Kaleiçi'nin yenilenmesinin ardından, Balbey'e başlamak gibi bir yol haritamız vardı. 5 yıl içine her şeyi sığdırmak mümkün olmuyor. Görev dönemimizin sonuna geldiğimizde, görev imkanı da olmayınca Balbey için 5 sene beklemek zorunda kaldık. Seçilir seçilmez hızla çalışmalara başladık" diye konuştu.

Balbey Kentsel Sit Alanı ve Çevresine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın 24 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Türel, "3-4 aylık süre içinde binlerce mahalle ile ilgili projeler Ankara'da bekliyorken Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın yakın ilgisi ve talimatları ile senelerce bekleyen bir konuyu 3-4 ayda çözebilme imkanına kavuştuk. Bakanlar Kurulu kesinleştikten sonra, öyle hafta falan değil 3-5 gün sonra Sayın Cumhurbaşkanımız o kararı onaylayarak, Resmi gazetede yayınlandı. Şimdi de artık uygulamaya geçiyoruz" dedi.

ŞEHİR MERKEZİ YENİLENİYOR
2004-2009 arasındaki ilk görev dönemimde, Cumhuriyet Meydanı Projesi'ni yaptığını hatırlatan Başkan Türel, şunları kaydetti: "Orada eski Hükümet binasını yıktık, yeraltı otoparkı ve meydan bölgesi yaptık. Vakıflar işhanı'nı yıktık. Tarihi hamamı ortaya çıkardık. Yaya bölgesi yaptık. Ali Çetinkaya caddesindeki parkları yaptık. Yavuz Özcan'da eski sağlık Lisesi'ni yıktık park yaptık. Daha önemlisi de Kaleiçi'nin bütün altyapısını o dönemde yapmıştık.2014'de ikinci defa sizler görevi bana tevdi ettiniz ve ilk iş olarak Özel idare Binası'nı yıkıp, park yaptık. Geçtiğimiz ayda da eski stadı yıktık ve Kent Müzesi ve park projesini başlattık. Yani yavaş merkezimizde bugüne kadar yaptığımız projelerde hem tarihi koruduk hem de park, yani yeşil alan yaptık. Eski stadın yerine de AVM yapacağımı söyleyen iftiracılar oldu. Vakıf işhanı'nı yıkacağım dediğimde de, hayal kuruyor yıkamaz diyenler olmuştu. Antalya'da bir kısım arkadaşımız, yaptıklarımızı görmediler ve halen görmemeye ısrar ediyorlar."

BALBEY DEĞER KAZANACAK
Menderes Türel, şöyle devam etti: "Türkiye'de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldı, ama bazılarında mahallenin tarihi dokusu değişti, bazılarında kültür değişti, bazılarında o mahalle sakinleri mağdur oldu, bazı projelerdeyse betonlaşma ortaya çıktı. Biz, Antalya'da aynı hataya düşmeme kararlılığındayız. Kepez Santral Mahallesi'nde başlattığımız dönüşüm de örnek bir proje olacak. Balbey ise zaten farklı bir bölge, tarihi ve kültürel bir mekan bu yüzden Balbey'de dönüşüm değil, yenileme yapacağız. Balbey projemizi hep birlikte yapacağız ve güzel bir yenilenmeyi birlikte gerçekleştireceğiz. Burada tarihimize sahip çıkacağız, Balbey tarihi ve turistik bir mahalle olacak, Balbey değer kazanacak, hem siz kazanacaksınız, hem Antalya kazanacak".

ESKİ YAPILAR RESTORE EDİLECEK
Proje ile Balbey'in tarihi ve kültürel özelliklerinin korunacağını, hem yaşanan, hem çalışılan, hem de turistik özellikleri olan bir mahalle olacağını söyleyen Türel, "Bu planda sizleri, mülk sahiplerini zor durumda bırakmayacağız, yalnız bırakmayacağız. Elimizi taşın altına koyacağız, sorumluluk alacağız. Balbey'i Antalya'nın en değerli alanlarından biri haline getireceğiz. Şehir merkezi ve Kaleiçi Bölgesi ile bütünleştirerek bütün şehir merkezimizi yenileyecek bir hareket başlatacağız. Burada eski yapılar yeniden inşa ve restore edilecek, konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulacak, tabiî afet risklerine karşı tedbirler alınacak, tarihi ve kültürel değerler korunacak ve Antalya'ya kazandırılacak" dedi.

KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK
Bölgede SİT alanı içinde 187, dışında ise 248 bina veya yapı bulunduğunu belirten Başkan Menderes Türel, "Tescilli yapı sayısı 47. Bunların 2'si cami, 3'ü çeşmedir. Bölgede mülk sahipliğinin yüzde 96'sı özeldir. Vakıf mülkü oranı yüzde 2, Muratpaşa Belediyesi mülkü yüzde 1 oranındadır. Mahallede altyapı yok, ulaşım çok sorunlu, yapılar eski. Böyle devam ederse burası terkedilir ve yıkıntı alanına dönüşür, yaşanmaz hale gelir. Hem mülkler değerini kaybeder, hem de Antalya kaybetmiş olur. Artık kaybedecek zamanımız yok."

BALBEY PROJESİ ANTALYA'YA İYİ GELECEK
Balbey Projesini vatandaşların desteğiyle tamamlayacaklarını söyleyen Başkan Türel, "Elbette biraz sıkıntı yaşayacağımız günler olacak. Balbey halkından fedakarlık bekleyeceğimiz zamanlar da olacak. Ama inanın sonu çok güzel olacak, sabrın sonu selamettir. Balbey projesi hem sizlere, Balbey halkına hem de Antalya'ya iyi gelecek. Proje şimdiden hayırlı olsun, inşallah bittiğinde de hep beraber kutlamasını yaparız. Çünkü bu proje bittiğinde sadece Balbey için değil, bütün Antalya için büyük bir gün olacak" diye konuştu.

BALBEY'DE NE OLACAK
Kentsel yenileme projesi ile Balbey, korunarak, yenilenecek. Alt yapısı bulunmayan mahalle alt yapıya kavuşacak. Balbey mahallesindeki eski yapılar yeniden inşa ve restore edilecek. Konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulacak, tabiî afet risklerine karşı tedbirler alınacak. Tarihi ve kültürel değerler korunacak ve Antalya'ya kazandırılacak. Balbey tarihi ve turistik bir mahalle olacak, değer kazanacak. Antalya'nın en değerli alanlarından biri haline gelecek.

Antalya Ekonomi Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181