Antalya Boğaçayı Projesinde taş ocakları sorunu çözüldü!
ATSO Ödül Töreni’nde konuşan Başkan Menderes Türel, Boğaçayı’ndaki taş ocaklarının üç bakanlığın ortak kurul kararıyla Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini müjdeleyerek, taş ocakları sorununun Boğaçayı Projesi’yle tarihe karışacağını söyledi. Türel, Boğaçayı, Film Platosu, Tünektepe, Kruvaziyer Liman projeleri ile Antalya’ya büyük cazibe merkezleri kazandıracaklarını kaydederek, “Böylece 2023’te bir başka Antalya ortaya çıkacak. Akıllı şehir, çevreci şehir projeleriyle, turizme, tarıma, ticarete destek olan projelerle dünya markası Antalya hedefinde kararlı şekilde ilerliyoruz” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) 2016 yılında en fazla vergi ödeyenler ile döviz kazandırıcı, istihdam sağlayıcı faaliyetlerde bulunan firmaları ödüllendirdiği Geleneksel Ödül Töreni’ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Başkan Türel, Antalyalı iş adamları ile iftihar ettiklerini söyledi. 13 yıl önce ATSO Başkanlığından ayrıldığında Antalya’daki otomobil sayısının 200 binden az olduğuna dikkat çeken Türel, “13 sene önce 200 bin otomobilimiz varken trafikten şikayet ediyorduk. Şimdi otomobil sayımız 500 bine yakın. O zaman turist sayımız 4.5 milyon civarındaydı. 2014’te 12 milyona ulaştık. Bu sene 10 milyonu inşallah aşacağız. Antalya’nın ihracatı 2002 yıllarında 200 milyon doların biraz üzerindeydi. Bugün 1 milyar doları geçiyor. Şu 13 senede Antalya’da neler değişti, ne oldu da turizm ve ihracatta buralara çıktık? Nasıl oldu da 300 bin Antalyalı daha otomobil sahibi oldu? Bunu bir düşünelim” dedi. 

ARITMA SAYISI 32’YE ÇIKTI
13 sene önce Antalya’da göreve geldiğinde kanalizasyon oranının yüzde 30 civarında olduğunu anlatan Türel, şöyle devam etti: “Bugün neredeyse artık yüzde 100’e yaklaşıyoruz. 

2001’de bir tane artıma tesisimiz vardı bugün bu sayı 32’ye çıkmıştır. 640 km kıyı şeridinde bir damla suyu arıtmadan denize vermiyoruz. Dolayısıyla Mavi Bayraklı plaj sayısında Antalya olarak dünya birincisiyiz. Şu 3 sene içerisinde Karayolları ile birlikte 26’ya yakın kavşak yaptık. Yenileri de yolda. Havalimanına ve Aksu’ya kadar tramvay, çevre yolları, duble yollar, tüneller… Ulaşımda artık metro projesi Antalya’nın menziline girmiştir. Bunlar olmadan turizm, ihracat zaten bu noktalara gelemezdi. Bu nedenle Antalya’ya güvenin. Antalya ile gurur duyun.” 

EN ŞANSLI DÖNEM
“Biz Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız, Kalkınma Bakanımız, Valimiz, Rıfat Hisarcıklıoğlu Başkanımız hep birlikte güçlü bir takımız” diyen Başkan Türel, şu ifadeleri kullandı: “Antalya tarihinin en şanslı dönemlerinden birisini yaşıyor. Bu hizmetler birlik ve beraberlik sayesinde yapılmaktadır. Geçen sene 15 Temmuz’da bu millet 50 senelik tuzağı bozmuştur. Bundan sonra bizi Mustafa Kemal Atatürk üzerinden bölemezler. Çünkü Atatürk hepimizin. Hz. Ali üzerinden bölemezler çünkü o hepimizin. Muasır medeniyeti aşmak hepimizin ortak hedefi. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı hepimizin ortak hedefi. Bunun güvenini, heyecanını duyun ve iş adamları olarak 15 Temmuz ruhuyla yeniden güçlenen birlik ve beraberliğimizi bozmayın.” 

SOSYAL PROJELERE BÜYÜK ÖNEM
En önemli projelerinin sosyal projeler olduğunu vurgulayan Başkan Menderes Türel, şunları söyledi: “Bunlar içinde en önemlisi ‘Engelsiz Şehir’ projemizdir. Engelli kardeşlerimizin evlerinin içinden, engelsiz plaja kadar, engelsiz Antalya konusuna adeta büyük bir ehemmiyetle eğiliyoruz ve örnek bir şehir olmaya çalışıyoruz. Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanımızın ellerinden Alzheimer hastaları için yapmış olduğumuz “Mavi Ev” projemizle ödül alarak buraya geldik. Alzheimer hastaları gerçekten son derece konforlu bir şekilde aileleriyle bu evde buluşabiliyor. Şimdi kimsesiz yaşlılarımızın, yatalak hastalarımızın bakımı için yatılı bakım evini yapıyoruz. Çünkü o acıyı ben çok iyi bilirim. Özellikle fakir fukara vatandaşlarımızın evde bakacak kimsesi yok ise artık sokakta çaresiz kalmayacak. Onlara biz belediye olarak bakacağız. Evde bakım ve sağlık hizmetimiz 3 yılda 30 bin kişiyi aştı. 50 bine yakın çocuğumuza sadece ağız-diş taraması yaptık. İhtiyaç sahibi ailelere sunduğumuz ‘Sosyal Kart’ sayısı 10 bini aştı.”

YATIRIM BÜTÇESİ 20’YE KATLANDI
Belediyenin ekonomik ve finansal durumu hakkında da bilgi veren Başkan Menderes Türel, “Belediyemizin 2013 faaliyet bütçesi 50 milyon civarındaydı. 2015’te 200 milyonu geçtik, 2016’da 500 milyonu geçtik. İnşallah 2017’de yatırım bütçesi olarak 1 milyonu geçmiş olacağız. İnşallah önümüzde daha büyük projeler var. Antalya mızı yükseltmeye hep birlikte devam edeceğiz. Hizmet sahamız 5 ilçeden 19 ilçeye, 4 bin kilometrekareden 20 bin 700 kilometrekareye yükseldi. Ama faaliyet giderimiz yüzde 13 düştü. Personel giderini bütçemizin yüzde 21 seviyesine indirdik. Antalya'da kendi yatırım rekorlarımızı kırmaya başladık” dedi. 

100 YILLIK SU SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ
Köylere yatırım bütçesinin geçen döneme göre 13 kat arttığını belirten Başkan Türel, şöyle konuştu: “Susuz Şahap gibi Antalya’da birçok köyün isminin başında susuz kelimesi varmış. 100 sene sonra bu köylerimize su getirdik. 6 ilçede toptancı hal ve mezbaha projeleri yaptık, bazıları devam ediyor. Tarımsal sulama için güneş enerjisi ile elektrik ürettik. Eli nasırlı çiftçimize sulama birlik ve kooperatifleri aracılığı ile artık elektrik bedava. 3 ilçemize soğuk hava deposu yapıyoruz.” 

HİZMET SAĞANAĞI
Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Kepez Santralde yaptığımız dönüşüm projesi uluslararası çapta örnek projedir. Balbey projesine de başladık. Döşemealtı’nda yaptığımız Antalyaspor tesislerini görmeyenler görsün. Şimdi aynısını Alanya’ya da yapıyoruz. En önemli projemiz ise Kızıllı entegre arıtma tesisinde çöp ayrıştırma ve çöpten elektrik üretim tesisi olacaktır. Bisiklet yollarını geliştiriyoruz ve kesintili güzergahlar yerine kesintisiz ringler haline getiriyoruz. Çevreci toplu ulaşım konusunda taviz vermeyeceğiz. Kaleiçi çiçeklendirme projemizi genişlettik. Cumhuriyet Meydanı’nı adına yakışır hale getirdik. Bir dönem Kaleiçi’ne girilmiyordu. Kaleiçi’ni ayağa kaldırdık. Önceki dönem Atatürk Parkı’na girilmiyordu, biz bu parklarımızı isimlerine yakışır yerler haline getirdik. Karalioğlu Parkı’nda bildiğiniz gibi, kent müzesi ve park yapıyoruz. Antalya’yı güzelleştirme çalışmalarımızda Şarampol projemizi lütfen gidip görün.” 

ESNAFLA BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ
Başkan Türel, eski Demirciler Çarşısı’nda AESOB ile birlikte çalıştıklarını, Konyaaltı Sahili’ni Mimarlar Odasıyla ortak yapılan yarışma projesi ile edindiklerini anlatarak, projeyi kendilerinin yapacağını söyledi. Doğu Garajı Projesi’nin nekropol alanının şehir merkezine değer kazandıracağını ifade eden Başkan Türel, “Bu güzelleştirme çalışmaları sadece burada değil Manavgat’ta Alanya’da birçok ilçemizde devam ediyor. Manavgat Türkbeleni projemizi Manavgat’ın yeni bir seyir terası olarak lütfen inceleyin. Yani Antalya çevreci şehir olma yolunda güzel adımlarla ilerliyor” dedi.

AKILLI ŞEHİR ANTALYA 
Bir başka önemli faaliyetin ise akıllı şehircilik projesi olduğunu kaydeden Türel, “Sayın Kalkınma Bakanımız Lütfü Elvan’ın başlattığı proje nihayete erdi. TELEKOM ve TÜRKSAT’la projelerimizi imzaladık. Artık peyzaj sulamasını saat ayarlı değil, topraktan nemden ölçen sensörler sayesinde toprak kuruduğunda açılıp kapanan bir sistemle yapacağız. Artık kent merkezinde ve plaj noktalarında ücretsiz WiFi erişimi, turizm için şehir bilgilenme ekranları, akıllı sulama, akıllı aydınlatma ve akıllı ulaşım sistemleri altyapılarını kurmaktayız” şeklinde konuştu.

ANTALYA DÜNYADA KONUŞULACAK
Antalya turizminin çok kısa bir süre sonra 20 milyonlu turist rakamlarına ulaşacağını söyleyen Başkan Türel, şunları ifade etti: “Yüksek gelirli turist çekmek için daha farklı ürünlere ve tanıtımlara ihtiyacımız var. Antalya, Kent Müzesi ile birlikte birçok yeni müze kazanıyor ve müzeler şehri oluyor. Şu anda sadece Büyükşehir Belediyesi olarak 10 ayrı müze projesi ile uğraşıyoruz. Antalya Film Festivali’ni uluslararası alana taşıdık. Boğaçayı’nda film platoları kurulması Antalya’yı, hatta Türkiye’yi film üretiminde, reklamcılıkta, bilgisayar oyunu üretiminde ABD ve Hindistan ile yarıştıracak bir projedir. Boğaçayı kanalını İnşaat Mühendisleri Odası’nın, DSİ ve uzmanlarımızın görüşleri doğrultusunda revize ettik. Film platosu, doğal hayat merkezi, rekreasyon alanlarıyla, sahil-liman projesiyle ve Tünektepe ile entegre büyük bir projedir. Tünektepe ve Kruvaziyer Liman projeleri Antalya’nın dünyada konuşulmasını destekleyecek projelerdir. Büyük cazibe merkezleri kazanacağız.” 

METRO 2019’DAN SONRA
Bütün bu projelerde Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan’ın büyük destekleri olduğunu belirten Başkan Türel, “Yüksek Planlama Kurulu kararlarının çıkmasındaki hızımız Sayın Bakanımızın destekleri ile Türkiye rekorlarına vesile oluyor. İnşallah metro inşaatımız Konyaaltı Liman tarafından başlayacak ve Lara Kundu’ya kadar bir Y çizerek, Varsak’a da uzayacak şekilde devam edecek. Bunu tabi ki 2019’dan sonraki dördüncü etap olarak planladık. Ulaştırma Bakanlığı izinlerini almak suretiyle neredeyse nihayete erdirme noktasındayız. Böylece 2023’te bir başka Antalya ortaya çıkacak. Gördüğünüz gibi, akıllı şehir, çevreci şehir projeleriyle, turizme, tarıma, ticarete destek olan projelerle dünya markası Antalya hedefinde kararlı şekilde ilerliyoruz” dedi. 

TAŞ OCAKLARI SORUNU TARİHE KARIŞIYOR
Boğaçayı Projesi’nin tek başına marka bir proje olduğunu ve en önemli hususun taşkın önleme ile ilgili alınan tedbirler olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “Önemli bir diğer husus da Boğaçayı’ndaki taş ocakları sorunumuz. Bu sorun artık tarihe karışıyor. Çünkü Sayın Bakanımız ve İçişleri Bakanımız ortak kurul kararı ile Boğaçayı’ndaki taş ocakları Büyükşehir Belediyesi’ne devir edildi. Bunun imzaları tamamlandı. Boğaçayı’ndaki taş ocakları meselesi de Boğaçayı projemizle birlikte tarihe karışacak. Bizim derdimiz Antalya'nın bir an önce büyük projelerini bitirmesi ve artık detay çalışmalara geçilmesidir. Ben bu projeleri yarın bitirsem, öbür gün sizlerle birlikte Brezilya'dan Çin'e kadar tanıtım, ihracat peşinde de koşarım. Koşarım ki, Antalya domatesine pazar bulayım, otellerimize turist, esnafımıza müşteri bulayım. İnşallah o günleri görmek de kısmet olur” diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181