Antalya'da 18 mahallede kentsel dönüşüm yapılacak!
-Antalya Büyükşehir Belediyesi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, 1'nci ve 2'nci deprem bölgesi olan Muratpasa İlçesi'nin en eski yerleşim bölgeleri olan yaklaşık 18 mahallede kentsel dönüşüm uygulanacak. İlgili meslek odaları ile yapılan toplantılarda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 1998 deprem yönetmeliği öncesi yapılmış olan 85 bin yapının bulunduğu ve bu yapıların ömrünü tamamladığı vurgulanarak, kentsel dönüşüm ilkeleri de belirlendi.

MASTER PLAN 7 ANA PROJEYİ KAPSIYOR
Alınan bilgiye göre, kentsel dönüşüm uygulanacak kent merkezinde ki mahallelerle ile ilgili Master Plan yapılacak, altyapı ve üst yapı ile ilgili envanter çıkartılacak ve bu veriler coğrafi bilgi formatında depolanacak. Master Plan; kent merkezinin rehabilitasyonu, yeni kent merkezinin ve alt merkezlerinin planlanması, kent çeperinde konut kalitesi, temel hizmetler ve halka açık alanlar, toplu taşıma ağının güçlendirilmesi, ilçelerin merkez ile ilişkisinin kurulması, turizm gelişimi ve planlaması ile tarım gelişimi ve planlamasını gibi 7 ana projeyi kapsayacak.

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULACAK
Master Plan ve coğrafi bilgi sistem çalışmaların tamamlanmasının ardından seçilecek olan pilot mahalleden başlatılacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının, sadece binaların yenilenmesi olmayacak, oluşacak olan yeni nüfus projeksiyonuna göre tüm sosyal donatı alanları da yer alacak. Altındağ, Barbaros, Deniz, Elmalı, Kızılsaray, Bahçelievler, Çaybaşı, Kışla, Muratpasa, Sinan, Tahılpazarı, Yıldız, Cumhuriyet, Gençlik, Memurevleri, Sedir, Üçgen ve Yüksekalan Mahallelerini kapsayacak olan kentsel dönüşüm uzun soluklu bir çalışma olacak. Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra, halkın da kentsel dönüşüm çalışmalarına katılmalarını sağlamak adına Kepezaltı ve Santral Mahallesi'nde olduğu gibi çalıştayların da yapılması planlanırken, ilgili meslek odalarının içinde bulunduğu bir danışma kurulunun oluşturulması da planlanıyor.

TARİHSEL VE KÜLTÜREL MİRAS KORUNACAK
İlgili Meslek Odaları ile Kent Konseyi de kent merkezini kapsayacak olan kentsel dönüşüm ile ilgili olarak görüşlerini raporlar halinde Büyükşehir Belediyesi'ne verdi. Görüşlerde, kentsel alanların dönüşümünde kentsel ve bölgesel özel alanların tarihsel ve kültürel miras anlamında ortaya çıkarılması ve peyzaj değerleri projelerde önemle üstünde durulması gerektiğinin altı çizildi. Yapılacak çalışmalarda, doğal ve tarihi alanların korunmasının da talep edildiği görüşlerde, dönüşüm projelerinin hiçbir koşulda doğal, tarihi ve kültürel değerlere zarar verilmemesi de vurgulandı.

RANTI ÖNCELEYEN PROJELER OLMAYACAK
Öncelikli olarak yüksek riskli alanlar ve yapıların bilimsel çalışmaların ışığında toplumsal uzlaşmanın ışığında belirlenmesinin gerekliliğine de değinilen öneri raporlarda, risk taşıyan alanlar ile riskli yapıların yoğunlaştığı alanlar dışında, rantı önceleyen projelerin geliştirilmesinin de engellenmesi gerektiğine değinildi. Kentsel dönüşüm alanlar belirlenirken hem zemin yapısı itibari ile depreme riskli yapıların belirlenmesi hem de yapı ömrü ve güvensizliği açısından riskli yapıların bilimsel ve teknik çalışmaların yapılmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi. Önerilerde, dönüşüm projelerinin sadece fiziksel mekanın dönüşümü şeklinde algılanmamasının da altı çizildi.

Akdeniz Haber Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cavit daşkaya 3 yıl önce

Memurevleri Mahallesi 205 sok atlı apt 16 ölmek için depremi bekleyen konutlar arasında belediye neden kentsel dönüşüm projesi kapsamında yer almıyor sözde kağıt üzerinde duruyor

Avatar
Gultekin Kesmen 1 yıl önce

Yıldız Mah 12 daireli binamızın kentsel dönüşüme sokmak istiyoruz ne yapmamız gerekiyor

Avatar
Sebiha Simsek 9 ay önce

Yildiz caddesi 2 dukkan 8 daire sabirla bekliyoruz 4 katli bina alti firin

banner182

banner181