Deniz Karataş, "Askeri Lojmanlar yıkılmalı"
Salı Sanayici ve İşadamları Grubunun (Salı Grubu) haftalık toplantısı Antalya Tenis İhtisas ve Spor Külübü'nde (ATlK) Grup Başkanı Muharrem Koç'un yöneliminde yapıldı. Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karalaş'ın konuk olduğu loplanlıya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Feridun Uyar. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hüsamettin Elmas, Muratpaşa Belediyesi Tapu Müdürü Ümit Yiğit. Aksu Belediyesi Tapu Müdürü Mehmet Ali Kaya, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Faküllesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Topuz. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal ve Muratpaşa Müteahhitler Derneği Başkanı Adnan Saraç da katıldı.

İnşaat sektörü ve kentsel dönüşüm konularının ele alındığı toplantıda. Icenı merkezindeki askeri lojmanların yıkılması, alanın kem meydanıyla birleştirilmesi ve Kentsel Dönüşüm Masiır Planı'na dahil edilmesi görüşüldü. Antalya'da 40 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten Deniz Karalaş, 3 bin, federasyona bağlı 90 bin konfederasyona bağlı ise 220 bin dolayında üyelerinin bulunduğunu kaydetti. İnşaat sektöründe Türkiye'de istedikleri noktaya gelemediklerini belirten Deniz Karalaş, "Buna rağmen seklör olarak dünya çapında 2'nci sıradayız. İlk sırada Çin var. Nüfus oranına bakıldığında bu bizim için ciddi bir başarıdır" dedi.

'DENETLENMEK İSTİYORUZ'
Konuşmasında Müteahhitlik Hizmet Yasası'na dikkat çeken Karalaş, müteahhitliğin nelbir tanımı olmadığı için çok sorun yaşadıklarını, bu yasanın bir an önce çıkarı İması gere kliği ne değindi. "Biz yasalarla denetlenmek istiyoruz" diyen Karalaş, "3194 Sayılı İmar Kanunu bizim adımızsa, 4708 Sayılı Yapı Denelim Kanunu da bizim soyadımız" dedi. Her türlü olumsuzlukla tüketicinin müteahhidi suçladığını aklaran Karataş şunları söyledi: "1999 yılında İzmit-Kocaeli'nde maalesef kötü bir deprem hadisesi yaşadık. Deprem yaşadığımız can kayıpları seklör adına önemli kararlar alma gereğini gelirdi. Afetler yaşanmadan önce bu önlemler alınmalı. Hem kentsel dönüşümü hem 4708 sayılı yasayı hem de sahip oldukları binaya sahip çıkmayı öğretmeliyiz, bulunduğumuz binalar iskan raporu yani otur ma izni alındıktan sonra hiçbir şekilde denetlenmiyor. Binada olunanın da bilgisi yok. Yaşadığımız binayı denetlemeliyiz.''

'ASKERİ LOJMAN YIKILMALI'
Bu noktada kentsel dönüşüm konusunun önemli bir yerde olduğuna değinen Karalaş. Antalya'da kenlsel dönüşüm olmadığını vurguladı. Kenlsel dönüşümün parsel bazında eski binanın yıkılıp yeniden yapılması olarak bilindiğine değinen Karalaş. "Kentsel dönüşüm ada veya bölge bazında yapılmalı" dedi. Müleahhitlik Hizmet Yasası ve Kentsel Dönüşüm konusunda deslek isleyen Deniz Karalaş "Valilik binası, kem meydanının büyütülmesi amacıyla yıkılmıştı. Buna benzer kararlar kenlsel dönüşüm için de alınmalı. Selekler Çarşısı'nın doğu tarafında 50-60 yaşında Askeri Lojmanlar var. Bu yapılar, günümüz koşullarına uymuyor. Nasıl Valilik binası yıkılıyorsa bu yapı da Kent Meydanı'yla birleştirilerek yıkılmalı" diye konuşlu.

'ASKERİ LOJMANLAR KENTSEL DÖNÜŞÜM MASTER PLANINDA'
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Feridun Uyar da alanın Kentsel Dönüşüm Ması ir Planı'na dahil edeceğini söyledi. Kentsel Dönüşüm Mastır Planı çalışmasına 2ay önce başladıklarını, 6 ayda tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Uyar, Antalya'nın yapı sektöründe en büyük aşama kat eden şehirlerden biri olduğunu aklardı. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, oda olarak tüm Türkiye'deki askeri alanların tespili ve yerleşim alanlarıyla ilgili çalışma yaptıklarını, bu alanların kamuya açık alan olarak kazandırılması için projelerini kasım ayında sunacaklarını ifade etti. Açıklamaların sonunda Deniz Karalaş, inşaatlarda kadınların çalışmasının teşvik edilmesi için bakanlığa başvuru yaptıklarını da sözlerine ekledi. Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç. Deniz Karataşa katılımından dolayı teşekkür plaketi verdi.

Gerçek Alanya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181