Kepez-Santral kentsel dönüşüm projesinde Sur Yapı ile sözleşme imzalandı!
Başkan Menderes Türel, Kepezaltı Santral’in sadece bir kentsel dönüşümden ibaret olmadığının altını çizerek, “Antalya’ya bir katma değer sağlamak, Antalya’nın şehir vizyonuna farklı bir ufuk çizmenin gayreti içindeyiz” dedi.

Antalya’nın bir hayali daha gerçek oluyor. Türkiye’nin en büyük ve en sorunsuz kentsel dönüşüm projesi olan Kepez-Santral ihalesini kazanan Türkiye’nin en büyük inşaat firmalarından Sur Yapı ile sözleşme imzalandı. Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen tarihi imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Genel Sekreter Birol Ekici, ANTEPE Genel Müdürü Bahadır Yantaç, Başkan Başdanışmanı Caner Şahinkara, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Sampaş Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya,  Sur Yapı Genel Müdür Yardımcısı Münir Köngel ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

İmza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepezaltı-Santral Projesi’nin ilk dönemine kadar uzandığını belirterek, “İlk dönem içinde başladığımız çalışmaları 5 senede bitirebilmemiz mümkün olmadı. Halkımızın tercihi bize hizmet imkanı tanımadığı için 5 senelik aradan sonra bu projeyi nihayete ulaştırmak durumunda kaldık. Tekrar göreve gelir gelmez Kepezaltı’na verdiğimiz sözleri unutmadığımızı gösterdik ve hızlı bir çalışmaya girdik” dedi.

EN BÜYÜK YATIRIMCILARI ÇAĞIRDIK
Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi Kepezaltı Santral’in 2 milyon metrekareye yakın inşaat alanı olan uzun vadeli bir proje olduğunu ifade eden Türel şunları anlattı: “Böylesine büyük bir projenin altından kalkabilecek emlak konut sektöründeki tüm büyük yatırımcıları proje için çağırdık. Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden de bütün kararlarımızı geçirmek suretiyle ihaleye çıkmak gibi bir tercihte bulunduk. Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında bu gibi projeleri ihale etme zorunluluğu yok aslında. Bizim katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışımız böyle bir şeye imkan veremezdi. Kanuni zorunluluk olmamasına rağmen açık ihale yaptık. İki firma katıldı. Katılan firmalardan birisi teşekkür mektubu verdi. Sektöründe Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan Sur Yapı da 60 milyonluk muhammen bedelin yüzde yüz üzerinde bir teklif vermek suretiyle ihalemizi kazandı.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜKLERİNDEN 
Kepezaltı Santral projesinin sadece bir kentsel dönüşümden ibaret olmadığının altını çizen Türel, şöyle konuştu: “Antalya’ya bir katma değer sağlamak, Antalya’nın şehir vizyonuna farklı bir ufuk çizmenin gayreti içindeyiz. Türkiye’nin en büyük inşaat markalarının Antalya’nın marka değerine katkı koyması en büyük beklentimizdi. Bugün Türkiye’deki en büyük konut sektöründeki firmaların bir tanesi evet dedi. Her şey evet’le başlıyor. İhalemizi kazandı. Böylesine büyük bir markanın Antalya’da inşaat sektöründe ilk defa yer alacağını ifade etmek isterim. İlk defa Kepezaltı Santral Projesi’nde yer alacak ve bizimle birlikte elini taşın altına sokmak suretiyle gayret gösterecek.”

ÖNCELİK HAK SAHİPLERİ
Önceliklerinin 3 bin 200 hak sahibinin dairelerine kavuşması olduğunu vurgulayan Türel, “Antalya’ya katma değer katmanın yanında en büyük arzumuz hak sahiplerinin haklarına öncelikle kavuşmasıdır. Hak sahiplerinin dairelerini görev sürem dolmadan, 2019 Mart’ından önce, davulla zurna ile dairelerini teslim edeceğiz. 2019 senesinin Ocak ayında daire tapularını teslim etmek suretiyle Mart’a kadar eksiksiz şekilde vermek istiyoruz. Yüklenici firmadan en büyük beklentimiz bu. Onlar da bütün gayretlerini ortaya koyacaklarını söylediler” diye konuştu.

HUKUKSAL SORUN KALMADI
Danıştay’a açılan projenin durdurulmasına yönelik davanın belediye lehine sonuçlandığını ve kararın kendilerine ulaştığını söyleyen Türel, “Önümüzde hukuksal bir sorun kalmadı. Hak sahiplerinin projeye onayı neredeyse yüzde yüz. Gece gündüz uyumadan bu projeyi yapacağız. Antalya’nın katma değerine değer katacak bir proje. Hiçbir şeyden kaçınmıyoruz. Üzerindeki yüksek gerilim hattının proje alanına kaydırılması bile belediye olarak gerekeni yapıyoruz. Yolların açılmasıyla ilgili gayretimiz sürüyor. Yıkımlar bitti. İnşaat aslında ciddi şekilde 3-5 ay önce başladı. Raylı sistem projenin tam ortasından geçiyor. Genişleyen raylı sistem ağımızla buradaki vatandaşlar Meltem’den Işıklar’a Varsak’tan Havaalanı’na ulaşabilecek. Projeye çok önemli katma değer katacak. Çok zor projeydi. Böylesine büyük bir projenin altından nasıl kalkacağız uykusuz günler geçirdik. İnce eleyip sık dokuduğumuz bir proje oldu. Emeği geçen tüm mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum”  ifadelerini kullandı.
Sözleşmedeki en önemli konuların Büyükşehir Meclisi’nin onayından geçmek suretiyle şartnamede yer aldığını kaydeden Başkan Menderes, “Şartnamedeki hususlar artık sözleşmeye dönüşüyor. Uğurlu kademli olsun” dedi.

HAK SAHİPLERİNİN YÜZDE 99’U İMZALADI
Kepezaltı Santral Projesi’ni yürüten belediye şirketi ANTEPE’nin Genel Müdürü Bahadır Yantaç, projeyle ilgili süreci şöyle anlattı: “Eylül 2015'te, hemen akabinde kentsel dönüşüm irtibat ofisimizi açarak halkımızla görüşmelere başladık. Anket çalışmaları bilgilendirme katalogları ve hak sahipleri ile yapılan görüşmeler neticesinde Kasım 2015'te hak sahiplerimizle ön protokol imzalamaya başladık. Halkımızın büyük katılımıyla imzalanan ön protokollerin ardından, halkımızla nihai sözleşme çalışmalarına, konut özel tipleri ve daire tipleri ile ilgili çalışmaları tamamladık ve 13.05.2015 tarihinde meclisimizin onayına sunduk. Ardından da Temmuz 2016 tarihinde vatandaşlarımızla sözleşme imzalamaya başladık. Ağustos ayı başında başlayan sözleşme imzalama aşamasında yaklaşık üç ay gibi çok kısa bir sürede 3 bin hak sahibi sözleşme imzalamıştır. Toplam 3 bin 267 hak sahibinin bugün 3 bin 260’ı, yüzde 99 seviyesinde protokol imzalanmıştır ki bu Türkiye'de örneği görülmeyen bir anlaşma rakamıdır. Anlaşmalarımızı tamamladıktan sonra belediyemiz evlerini boşaltan vatandaşlarımıza 750 TL taşınma yardımı ve aylık 600 TL kira yardımı yaparak taşınmalarını sağlamıştır. Bugüne kadar toplam 10 milyon 372 bin Lira kira yardımı, 2 milyon 128 bin 500 TL de taşınma yardımı belediyemiz tarafından hak sahiplerine ödenmiştir.”

HAK SAHİPLERİNE 5073 DAİRE
Yantaç şöyle devam etti: “Ocak ve Şubat aylarında meclisimizin kararları doğrultusunda hak sahipleri konutlarının inşaatının yapımına ilişkin ön hazırlıklarını tamamladık. Daha sonra şirketimiz tarafından yapılan açık ihale ile yatırımcılarımızı belirledik. İhaleye katılan iki firmadan sur yapı firması 60 milyon TL olan arttırma esas değeri iki katına çıkartarak 120 milyon TL teklif verip ihaleyi kazanmıştır. İhalemizle ilgili en önemli konu 24 ay içinde hak sahipleri konutlarının tamamlanacak olmasıdır. Toplam hak sahiplerine 5 bin 73 daire verilecektir. Bunun yanı sıra belediyemizin bölgede yapacağı hizmetleri karşılayacak kadar ticari alan, sosyal kültürel tesis alanları, sağlık tesis alanları, akaryakıt istasyonu alanları da belediyemize kalacaktır. Tabi tüm bunların dışında, bölgede Kepez Santral mahallelerinden yanı sıra 260 bin metrekare de peyzaj alanı ve meydanları kazandırılmıştır. Eski imar planı ile karşılaştırıldığında bu yaptığımız yeni kentsel dönüşüm planında, dini tesis alanı yüzde 45, eğitim tesis alanı yüzde 180, sağlık tesis alanları yüzde 167, sosyal kültür tesis alanları yüzde 69, yeşil alan dekorasyon alanları da yüzde 32 arttırılmıştır.”

TÜRKİYE’YE ÖRNEK
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da Kepezaltı Santral Projesi’nin Türkiye’nin en büyük ve en başarılı kentsel dönüşüm uygulaması olduğunu vurguladı. Elmas, “1 milyon 400 bin metrekarelik bir arazi ve buradaki yaklaşık 3 bin 200 hak sahibinin olması ve tüm bu insanların bir araya getirilmesi, bu insanlarla imzaların atılabilmesi, bütün mülkiyet sorunlarının çözülmesi ve özellikle bu işlerin en güzel şekilde yürütülmesi bence Türkiye açısından örnek teşkil ediyor. Son derece başarılı bir çalışma. Sevgili başkanımızı ve ekibini yürekten tebrik ediyorum. Bütün Türkiye ve konut sektörü adına teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Sur Yapı ile ANTEPE arasında Noter huzurunda imzalar atıldı.

261 BİN METREKARE YEŞİL ALAN
Kepez-Santral mahallelerinde dünya çapında bir kentsel dönüşüm projesi inşa edilecek. Proje bittiğinde Kepez-Santral, Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinden daha değerli olacak, Antalya’nın en prestijli bölgelerinden biri haline gelecek. Meydanları, göletleri, müzeleri, yeşil alanları, çocuk parkları, alışveriş alanları, yarı açık pasaj alanları, camiler, okullar, hastane, pazar alanlarıyla Antalya, son derece modern ve konforlu bir yaşam alanına kavuşacak. Kepez-Santral mahallesi sakinleri, içinden geçen raylı sistem ile havaalanından hastaneye, Varsak’tan Işıklar’a istedikleri yere ulaşabilecek. Proje toplam 261 bin metrekare yeşil alanıyla Türkiye’ye örnek bir yaşam merkezi olacak. Antalya’nın çehresini değiştirecek proje ile hak sahiplerine hiç para ödemeden metrekare hakları kadar daire sahibi olması, hak sahiplerine mevcut yerlerine en yakın konut alanlarından daire verilmesi, ister büyük bir tek daire ister küçük metrekareli iki daire sahibi olması gibi imkanlar sunuluyor.  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181