Dünyanın 2. ve Türkiye’nin ilk dikey ormanı olan Greenox'ta ilk adım atıldı!
Aycan-Feres İş Ortaklığı tarafından hayata geçirilen yeşil bina projesi Greenox’un ilk ağacı, 6 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen törenle 40 metre yükseklikteki yerini aldı. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın katılımıyla düzenlenen törende, boyu 4 metre ve ağırlığı 330 kg olan melez servi ağacı dev bir vinçle 12. kata çıkarılarak dikildi ve can suyu verildi. Tamamlandığında dünyanın 2. ve Türkiye’nin ilk dikey ormanı unvanına sahip olacak Greenox’un ilk ağacının dikim törenine, Aycan Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tüfekçibaşı, Feres Gayrimenkul Eşbaşkanı Murat Yağan ile Greenox’un mimarı ve Feres’in ortağı Salih Çıkman’ın yanı sıra, proje yöneticileri ve basın mensupları katıldı. Binanın cephesinde yer alacak 900 ağaç ve 25.500 bitki, yatayda 2 dönümlük yeşil alana eşdeğer olacak. Avrupa’nın en yüksek yeşil duvarlarına sahip olacak Greenox, günde yaklaşık 15 metreküp oksijen üretecek.

İstanbul’da hızla devam eden kentsel dönüşüme “yeşil” bir yaklaşım getiren Greenox’a ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “dikey orman” adı verilen konseptin, yeşilini kaybeden şehirlere çözüm olarak sunulan bir sürdürülebilir mimari örneği olduğunu belirtti. Belediye Başkanı, Greenox gibi vizyoner bir projeyi hayata geçiren Aycan - Feres İş Ortaklığı’nın temsilcilerine, tüm İstanbullular adına teşekkür etti.

İçi dışı yeşil bina
Dünyanın 2. ve Türkiye’nin ilk dikey orman projesi Greenox hakkındaki bilgileri, Mimar Salih Çıkman paylaştı. Yeşil bir bina yaratmak üzere Greenox’un dış cephesine yerleştirilecek ağaç ve bitkiler, şehrin nefes almasına yardımcı olacak. Oksijen üretecek bitki örtüsü, karbondioksit ve toz partiküllerini emecek. Isı ve nem yalıtımı sağlayarak, daha az enerjiyle, binanın yazın daha serin ve kışın daha sıcak olmasını sağlayacak. Dış cephede oluşturulacak zengin bitki örtüsü, bulunduğu bölgedeki biyolojik çeşitliliği artırırken, kanatlı canlılar için de yaşam alanı oluşturacak. Greenox’un yalnız dış cephesi “yeşil” olmayacak, LEED Gold adayı bina, kendi kendine yeten, enerji ve su tasarruflu sistemlerle donatılacak.

Dünyada mimarideki en son trendi temsil eden Greenox, insanoğlunun doğadan aldıklarını doğaya geri vermeyi hedefleyen bir yeşil dönüşüm projesi. İtalya’nın Milano kentindeki ilk dikey orman projesinin ardından hayata geçirilen 2. proje olacak Greenox’ta, ağaç ve bitkilerin dikimine Eylül’de başlanacak. İstanbul’un kalbi Büyükdere Caddesi’ne 420 metre mesafede, doğadan kopmadan yaşama fırsatı verecek Greenox, Kasım ayında tamamlanacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181