'Balıkesir'i gelişmişlik sıralamasında 10. sıraya taşımayı hedefliyoruz'!
Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı 2. Birleşimi Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı Ahmet Edip Uğur başkanlığında yapıldı. Yoklama ve açılışın ardından Mecliste ek gündem olarak sunulan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı performans programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu görüşüldü. Görüşme ardından Başkan Uğur tarafından meclis üyelerine Büyükşehir çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler verdi. Başkan Uğur konuşmasında Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı hazırlık bütçe teklifinin 750 milyon lira olduğunu söyledi.

BAŞKAN UĞUR: “BALIKESİR İLK GELİŞMİŞ 10 ŞEHİR ARASINA GİRECEK”
Balıkesir’i 2023 yılında Türkiye’nin ekonomik olarak ilk 10 şehri arasında görmek istediklerini ifade eden Başkan Uğur şöyle konuştu: “Balıkesir il olarak coğrafi konum itibari ile ve doğası itibari ile Türkiye’nin önemli bir yerinde bulunuyor. Devletin ve hükümetimizin yapmış olduğu yatırımlar; bölünmüş yollar, hızlı tren, hızlı tren ile ilgili projeler Balıkesir’i önemli bir konuma getiriyor. Balıkesir, Marmara ve Ege’ye olan kıyısı ile hem bir sanayi şehri hem de turizm şehri ve aynı zamanda her türlü tarım ve hayvancılığın yapıldığı bir il. Hem İstanbul, Bursa, Kocaeli, Bursa ve Manisa’daki yoğunluğun artması Balıkesir’e talebi her geçen gün arttırıyor. İstiyoruz ki Balıkesir gelecek 5-10 yıl içinde daha büyük cazibe merkezi haline gelecek. Bütün hedefimiz Balıkesir’i plakası gibi gelişmişlik sırlamasında Türkiye Dünya’da 17. Geliyorsa, Balıkesir’de gelişmişlik sıralamasında 17. Sırada. Balıkesir’i 2023’te 10. sıraya taşıyalım istiyoruz. Bütün hedefimiz bu. Buna göre bütçe ve projeler yapıyoruz. Şuanda Balıkesir geleceğe hazırlanırken, birçok sanayici ilimize geliyor. Yer kalmayan Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne 5 bin dönüm daha katarak gelecek sanayicilere yer vermek istiyoruz. Kalebodur, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yer aldı. Şişecam, fabrikasını Balıkesir’e taşıma kararı aldı. Filli Boya Balıkesir’de yer arıyor yatırım yapmak istiyor. Yatırımcılar Balıkesir’e rağbet gösteriyor.”

DÜNYANIN ÜNLÜ MİMARLARI BANDIRMA’YA GELECEK
Balıkesir’i sanayiye hazırlarken, sosyal hayatında geleceğe hazırlanması gerektiğini ifade eden Başkan Uğur, “Çünkü gelenlerin sordukları ilk şey personelinin kalacak yeri ve sosyal yaşantısını soruyor. Bu gelecek yatırımcılar ile beraber gelecek üst düzey yöneticiler aileleri ile birlikte buraya gelsin. Balıkesir’de eğlencesinden, yemesinden, içmesinden bütün ihtiyacını diğer şehirlere gitmeden burada karşılasın. Bu örnek bir Balıkesir olacak. Bunu hedefliyoruz. Balıkesir’i geleceğe hazırlıyoruz. Bandırma’da düşündüğümüz liman ve Organize Sanayi Bölgesi. Bandırma’yı lojistik üst ve Organize Sanayi Bölgesinin merkezi haline getirmek istiyoruz. Bandırma’ya ayrıca kurmak istediğimiz Tematik Park için yarışmaya çıkıyoruz. Dünyanın en ünlü ve şanlı mimarlarını bu yarışmada jüri yapacağız. Bu ayın 26’sında jüri geliyor Bandırma’ya götüreceğiz bu alanı gezecekler. Bu yarışmada en az 300 kişi yarışsın istiyoruz. MIPIM’e gitmeden önce jüri birincisi ilan edecek ve ödülü MIPIM’deki fuarda vereceğiz. Bu fuarda herkes Bandırma ve Balıkesir’i duysun istiyoruz” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN 2017 BÜTÇESİ 750 MİLYON LİRA OLACAK
Konuşmasında 2017 yılı bütçesine de değinen Başkan Uğur, “Geçen sene Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi 750 milyon liraydı. Bu bütçede gelirlerimiz 650 milyon liraydı. 100 milyon lira da borçlanma koymuştuk. Hatta Büyükşehir Meclisi’nden 600 milyon lira da bir borçlanma yetkisini bize vermiştiniz. Ama 2016 yılı dolarken Büyükşehir’imizin borcu 106 milyon lira. Bunun 30 milyon lirası bir bankadan 3 yıl vade ile aldığımız bir kredi. 76 milyon lirası ise 7 yıl vadeli İller Bankası’ndan aldığımız kredi. 106 milyon lira gibi bir krediyi kullandık. Bu yılda yine yaptığımız tahmini bütçemiz 650 milyon lira. 100 milyon lirada borçlanma olmak üzere 750 milyon lira tahmin edildi. 2017 yılı tahmini gelirimiz bütçenin yüzde 77’sine karşılık gelen 500 milyon 785 lira. Maliye ve İller Bankası payları en büyük kaynağı oluşturmaktadır. Diğer gelirler sermaye, ulaşım, kira, harçlar, mevduat faizleri ve otopark gelirleri gibi. Belki hiç borçlanmayabilirdik ama düşündüğümüz arsa satışlarını yapamadığımız için borçlandık. Ama yerlerimiz için hasılat paylaşımı olarak ihaleye çıkacağız. Belki hiç borçlanmadan ya da çok az borçlanarak 2017 yılını kapatırız” şeklinde konuştu.

PROJELER HIZLA İLERLİYOR
Konuşmasında Büyükşehir Belediyesi’nin devam eden projelerini anlatan başkan Uğur, Valilik Önü kavşağıyla ilgili ilk defa bilgi verdi. Projelerin hızla devam ettiğini söyleyen Başkan Uğur,  “Çay Deresi Rekreasyon Alanı ve Kongre Merkezi inşallah Şubat ayında tamamlanmış olacak. Ticari, yeşil, sosyal alanları ve diğer alanları ile açılmış olacak. Yine Taze Sebze ve Meyve Halimiz inşaatı bitiyor. Ocak ayında Hali'de taşıdıktan sonra 2. Etabın ihalesine çıkacağız. Oradaki 250 dönümlük alana ticari alanlar, yürüyüş, yolları ve sergi alanları ile Ticaret Odası da kurulacak. Türkiye’nin en modern sebze meyve halini yapıyoruz. Yaptığımız kavşak düzenlemeleri var. Kuva-yi Milliye Kavşağı bitti açtık. Hastane önü kavşağını bitirmeye çalışıyoruz. Gecikme sebebi tamamen ihale şekillerinden ve müteahhidin gecikmesinden kaynaklanan gecikme var. Müteahhit performans ve gücüne göre iş yapıyor. Daha sonra Balıkesir’de Valilik Önü Kavşağı yapacağız. Şehir merkezinden Bahçelievler’e bir kavşak düzenlemesi yapılacak. İnşaat projesini bekliyoruz. Bu da olunca Balıkesir büyük nefes alacak. Rüzgarlı sokakta Romen evlerini bitirdik. Yıl sonunda 33 haneyi teslim ediyoruz. 33 haneyi, teslim ettikten sonra Romenlerin bulunduğu yeri de davullu zurnalı yıkım yapacağız. Bu Türkiye’de örnek olacak. Türkiye’de evler yıkılırken kimisi kendini atmaya kalkar, kimisi ise yakmaya kalkar. Bizimkisi davullu zurnalı olacak” şeklinde ifade etti. Başkan Uğur ayrıca Bandırma ilçesine de iki kavşak projeleri olduğunu, projelerinin hazırlandığını ifade etti. Uğur ayrıca Tren Garı önüne de kavşak yapılacağını anlattı.
Büyükşehir Belediye Meclisi 2. Birleşimine; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan ve daire başkanları da katıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181