Bilindiği üzere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe istifa etti ve yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş oldu.

Bu önemli değişikliğin ardından en çok merak edilen konuların başında şüphesiz “kentsel dönüşüm” alanında uygulanmakta olan stratejilerin değişip değişmeyeceği…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı 10 yıl öncesinden beri tanır ve belediyecilik ile ilgili tarzını az çok bilirim. İnegöl Belediye Başkanlığı döneminde bölgesinde sevilen ve samimi biri olarak görülürdü. Kent idaresi ve yönetimi konusunda da başarılı bir dönem yaşadığını söyleyebilirim.

Asıl konumuz olan kentsel dönüşüme gelecek olursak Sayın Başkan, İnegöl’deki başkanlık döneminde kentsel dönüşümü desteklemiş ve bu konuda bir çok defa açıklama yapmıştı.

Hatta 2015 yılı Nisan ayında İnegöl’de katıldığı bir organizasyonda kentsel dönüşüm ve inşaat sektörü oldukça önemli açıklamalar yapmıştı.

Açıkcası yapmış olduğu açıklamanın kritik noktası ve Sayın Aktaş’ın bakış açısını yansıtan en önemli cümle ; “İnşaat, binaları, yolları değiştirmek işin bir boyutu. Kafaları ve gönülleri de değiştirmek lazım. Artık kentsel dönüşümlerle 40-50 yıllık binaları dönüştürmemiz gerekiyor” demesiydi.

Peki Büyükşehir’de yaşanan değişim kentsel dönüşüm etkiler mi ?

Sizlere bunun yanıtını 5 soru ve 5 cevapla özetleyecek olursam;

1-Kentsel dönüşüm ülkemizin en önem verdiği sorunların başında geldiği için Bursa’da bu değişime uyum sağlamak zorundadır. Bu yüzden sürecin hız kesmeden ama kontrol altında tutularak devam etmesi kaçınılmazdır.

2-Peki emsal artışı iptal olur mu? Emsal artışı ile beraber kentsel dönüşüm Bursa’da hız kazanmıştı. Benim görüşüme göre iptal olasılığı biraz zayıf kalıyor. Çünkü olası iptal kararı sektörü yavaşlatır ve dönüşüm sürecini durma noktasına getirir.

3-Kentsel dönüşüm başvurularının akıbeti ne olur ? diye düşünenler için benim tahminim ve beklentim oldukça iyimser. Başvuruların sayısı azalabilir ancak Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda yapacağı açıklama ya da başvurular karşında alacağı tavır sürecin gidişatını doğrudan etkileyebilir.

4-Emsal artışı sekteye uğrar mı ? Aslına bakarsanız sektör temsilcilerinin en merak ettiği konularında başında bu soru geliyor. Benim yaptığım araştırmalar ve görüşmeler neticesinde edindiğim sonuca göre emsal artışlarının belli bir düzeyde verilmeye devam edeceği ancak biraz daha seçici olunacağı yönünde.

5-Kentsel dönüşümde Bursa’nın akıbeti ne olur ? 2012 yılından bu yana ülkenin tamamında uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin bir kısmı da Bursa’da gerçekleşmişti. 2018 ve sonrası için kentsel dönüşüm oldukça zor bir süreç olarak karşımıza çıkabilir. Hem hak sahiplerinin beklentileri hem de inşaat sektörü dışından firmaların kentsel dönüşümü kullanarak sektöre girme çabaları bu sürece büyük zarar verecek düşüncesindeyim.

Sağlıcakla kalın...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181