Ağustos'ta konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttı!
Türkiye ekonomisinin dinamosu konut sektöründe satışlar hız kesmiyor. Ağustos ayı konut satışları Kurban Bayramı'nın bir bölümünde tatile denk gelmesine rağmen bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.7 artarak 120 bin 198 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde geçen yılın ilk 8 aylık döneminde 826 bin 893 olan toplam konut satışları, 2017'nin ocak-ağustos ayında yüzde 7.6'lık artışla 890 bin 430'a yükseldi. Ekim ayıyla birlikte hükümetin KDV ve harç oranındaki düzenlemesinin son bulacak olması da satışlara doping etkisi yaptı. Sektör temsilcileri, satışların gelecek aylarda daha da artacağını ve bu ay gerçekleşen rakamların yeni rekorların habercisi olduğunu belirtti.

% 32'Sİ İPOTEKLİ SATIŞ
Konut satışlarında, İstanbul 18 bin 696 konut satışı ve yüzde 15.6 ile en yüksek paya sahip il oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 12 bin 630 konut satışı ile Ankara, 6 bin 838 konut satışı ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 13 konutla Hakkari, 16 konutla Ardahan ve 61 konutla Bayburt oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.3 artarak 38 bin 743 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli bölümün payı yüzde 32.2 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 6 bin 590 konut satışı ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 46.9 ile Bilecik oldu.

YABANCIYA SATIŞ ARTTI
İkinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.5 artarak 63 bin 700'e, yabancıya konut satışı da yüzde 11.4 artarak bin 684'e çıktı. En çok konut satışı Iraklılar'a yapıldı.

YIL SONU YENİ BİR REKORLA KAPANABİLİR
Konutder Başkanı Altan Elmas satış trendinin devam etmesini ve yılsonunda gayrimenkul sektöründe satışların yine bir rekora imza atmasını beklediklerini söyledi. Elmas, "Bu ayın sonunda tamamlanacak olan KDV ve tapu harçlarındaki indirimlerin devam etmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Büyüme ve istihdama en çok katkı sağlayan sektörlerden biri olarak yolumuza, yeni büyük hedeflerle durmadan devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bu yılın ilk 8 ayında ve ağustosta yaşanan artışta harç ve vergi gibi sektöre tanınan muafiyetlerin etkisi olduğunu söyledi.

56 BİN 498 KONUT İLK DEFA SATILDI
Türkiye'de ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarak 56 bin 498 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47 oldu. İlk satışlarda İstanbul 9 bin 92 konut satışı ve yüzde 16.1 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u 4 bin 780 konut satışı ile Ankara ve 2 bin 837 konut satışı ile İzmir izledi.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181