Borçlar Kanuna göre ev sahibinin yükümlülükleri neler?
Kira sözleşmelerinin 2011 yılından itibaren “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” ile değil “6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu” ile düzenleniyor olması ile ev sahibi- kiracı ilişkisi borç-alacak ilişkisi gibi düşünülebilmektedir. 

Yeni kanunun ilgili maddesine göre (Madde 299) kira sözleşmesi tanımı şöyle; “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını … kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” 

Yeni Kanuna göre kiraya verenin kiralayana olan önemli yükümlülükleri şu şekilde:

1. Kiraya verenin en temel yükümlülüğü, gayrimenkulün kira sözleşmesi boyunca kiraya verildiği gibi (kullanımdan dolayı yıpranmalar hariç) kalmasını sağlamaktır (Madde 301)
2. Sigorta, vergi vb. kiralanan ile alakalı ödemeleri kira sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça kiraya veren ödemek zorundadır (Madde 302)
3. Kullanımla alakalı olmak şartı ile öngörülen veya öngörülemeyen tüm yan giderleri kiraya veren karşılamak ile yükümlüdür (Madde 303)
4. Kiralananın herhangi bir kusurunun ortaya çıkması ve bu kusurdan dolayı kiracının zarar görmesi durumda kiraya veren zararı karşılamak ile yükümlüdür (Madde 308)
5. Kira bedelinin geç ödenmesi durumda herhangi bir cezai koşul içeren bir anlaşma yapılamaz (Madde 346)

Detaylı bilgi için borçlar kanununa bakılabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hakan 6 yıl önce

oturdugum daire de sıkıntım ve ev sahibiyle olan sorunum ,daire taşındıgım bu zaman birimine ev sahibi benden dairenin topraklama olmadıgını sakladı ve beni bu konuda uyarmadı ve bundan dolayı şu an buzdolabı bulaşık makine çamaşır makinem yandı,bu konuda ev sahibinin yükümlülügünü yerine getirip benim magduriyetimi gidermesi lazım degilmi..şu an bu durumdan magdurum ve zarardayım,,

banner182

banner181