Brüt metrekare ve net metrekare nedir?
Konut alıcılarının daire satın alırken en çok dikkat ettiği konulardan birisi dairenin metrekare büyüklüğüdür. Ev sahibi olmak isteyenler öncelikli olarak dairenin kaç metrekare olduğunu merak ederler. Çocuklu aileler evin net ve brüt alanının geniş olmasını talep ederken, yalnız yaşayacak bireyler de tam tersini isterler. Peki brüt ve net metrekare nedir? Net metrekare nasıl hesaplanır?

Brüt metrekare nedir?
Dairenizin sahip olduğu bütün alan anlamına gelir. Evinizin duvarlarının iz düşüm olarak belirtilen alanları ve balkonunuz brüt metrekareye dahildir. Bazı dairelerde brüt metrekareye otopark, sığınak odası, sosyal alanlar gibi ortak kullanım alanları da dahil edilir.

Net metrekare nedir?
Dairenizin duvarları arasında kalan kullanılabilir alanı dairenin net metrekaresi olarak tanımlanır. Yani evinizin yürünebilir, süpürülebilir alanı net metrekare ile ifade edilir. Evde yaşanılacak alan olarak da bilinen net metrekare ev sahipleri için önemlidir. Çünkü evin kullanımında net metrekare baz alınır.

Net metrekare nasıl hesaplanır?
Evinizin bağımsız (süpürülebilir) kısmının içerisinde kalan alanları ölçerek net metrekaresini hesaplayabilirsiniz. Net metrekareyi hesaplamak için öncelikle evin bütün odalarının duvarlarını dikey ve yatay olarak tek tek ölçmek gerekiyor. Mesela bir odanın net metrekarasini ölçmek isterseniz, odanın karşı ve yan duvarının metre cinsinden ölçülerini çarparak odanın toplam net metrekaresini öğrenebilirsiniz. Tüm odalarınızı bu şekilde yapıp toplayarak da evinizin toplam kaç net metrekare olduğunu hesaplayabilirsiniz.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181