Damga vergisi nedir ?
Damga vergisi nedir sorunun yanıtı: kişiler ve kurumlar arasında düzenlenen ibra, imza ve hüküm şartlarını yerine getiren her türlü kağıttan alınır. Bu kağıtların hükmünü değiştiren uzatma, değiştirme, yenileme, devir, bozma gibi her türlü mektup ve şerh de damga vergisine tabiidir.

Damga vergisine esas oluşturan kağıtlar, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunda geçen kağıt kavramı ile ibraz edilebilir, imza veya imza yerine geçen ibarelerin yer aldığı ve hüküm içeren kağıtların yanı sıra elektronik ortamda elektronik imza ile oluşturulmuş veriler de kanun kapsamına alınmıştır.

Yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler. Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler damga vergisi öderler.

Damga Vergisi mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.

​Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
damga vergisi 6 yıl önce

hemen hemen herşeyde olan damga vergisi gerçekten nedir ya :)

banner182

banner181