Devremülk nedir ?
Devremülk nedir sorunun en bilinen yanıtı; bir mülke ait kullanım haklarının belirlenmiş özel bir şekilde kullanılması için oluşturulmuş özelliktir. Devremülk genellikle kat mülkiyeti olarak bilinen kullanım hakkının birden fazla bölüme ayrılarak dağıtılmasıyla çözüm bulmuştur.

Devremülk, paylaşanlara mülkiyetin tüm özelliklerini kullanmak için belirli bir süre (genellikle her yıl hemen hemen aynı tarihlerde, bir hafta gibi) ayrılmıştır. Bölümlere sahip olanlar, temelde mülkiyet için aynı oranda hak talep edebilir, bu kullanma haklarını kiraya verebilir ya da kendileri kullanıp, kullandırabilirler.

Devremülk süresi !
Bir ifadeye göre ise Devremülk kavramı; hak sahibine, kendi belirleyeceği tarihlerde yılda 15 gün veya daha fazla konaklama hakkı sunan, hakkın kullanılmaması durumunda kiralanabilen, satılabilen ve miras bırakılabilen bir gayrimenkul türü olarak tanımlanıyor.

Dönem "devre mülk" sistemi 1960'ların başında İngiltere'de keşfedilmiştir Türkiye'de ise ilk devre mülk uygulaması, "devre mülk sistemi" sistemi adıyla Soytaş A.Ş. tarafından Muğla ili Bodrum ilçesi Turgutreis’te kurulan tatil köyü ile başlamıştır.

Devremülk alırken nelere dikkat edilmeli ?
Genel anlamda yılın belli bir günü, belirli bir yerde tatil yapmak ve mülkü kullanmadığı zamanlar kirasından faydalanmak isteyenler için karlı bir yatırım olan devremülk; güvenilir olmayan şirketlerin başlattığı projelerdeki aksaklıklar nedeniyle hak sahiplerini zarara da uğratabiliyor.
Mülkiyet hakkının başkalarıyla paylaşılması, devremülk projesini yapan şirketlerin, hak sahiplerine sözleşme üzerinden kullanım hakkı tanımasını gündeme getirebiliyor.

Devremülk nedir sorusunun yanı sıra en çok merak edilen konuların başında devremülk devredilir mi sorusunun yanıtı ise oldukça nettir. Devremülk kullanım hakkı bir başkasına devredilebilmekte ve miras bırakılabilmektedir.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181