Emlak Vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor!
Gayrimenkul sahiplerinin her yıl 2 taksit şeklinde ödediği Emlak Vergisi'nin ilk taksit ödemesi mart ayı itibari ile yapılmıştı. İkinci taksit ödemeleri ise 1 Kasım 2016'da başlıyor. Kiracıları ilgilendirmeyen yalnızca mülk sahibinin ödemesi gereken Emlak Vergisi eğer ödenmez ise vergiye ek olarak gecikme cezası uygulanıyor. Emlak Vergisi 2. taksit ödemlerinin son tarihi ise 1 Aralık 2016 olarak planlanıyor.

Taşınmaz sahiplerinin Emlak Vergisi hakkında merak ettiği bir takım konular bulunuyor. Bunların başında emlak vergisinin ödeme yeri geliyor. Eğer mülk sahibi iseniz vergisi ile mükellef olduğunuz taşınmazın ödemesini bağlı olduğu belediyeye yapabilir, dilerseniz ilgili belediyelerin vergi tahsilatı yapan şubeleri, PTT yolu ya da banka şubeleri aracılığı ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer mülkün bağlı olduğu belediyenin vergi ödemesi ile ilgili bir sistemi var ise internet üzerinden de vergi borcunuzu ödemeniz mümkün. Peki Emlak Vergisi öderken gerekli olan belgeler nelerdir?

Ödeme yapabilmeniz için gerekli olan belgeler şu şekilde; tapu fotokopisi, binanın bulunduğu adres, mülk sahibinin ikamet ve arsa iş yeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi. 

Emlak Vergisinden kimler muaf olur?
Emlak Vergisi muafiyeti bazı durumlarda geçerli olmaktadır. Eğer binanız yeni ise 5 yıl süre için geçici muafiyet uygulanır. İlgili kanunda yer alan maddeye göre, mülk sahibi bu 5 yıl boyunca gayrimenkulün emlak vergisi değerinin çeyreğinden muaf tutulur. Bunun dışında Emlak Vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için bazı şartlar aranıyor. Bu şartlar; *Mülk sahibinin herhangi bir gelirinin bulunmaması, *200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak, *Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak, *Bir başka gayrimenkulde hisse sahibi olmamak şeklinde sıralanabilir. Ayrıca engelli, gazi, işsiz, ev hanımı, dul, yetimler ve emekliler de vergiden muaf sayılıyorlar.

Eğer vergiden muaf olduğunuzu bilmeden ödeme yapmış iseniz; ödediğiniz ücret size ilgili belediye tarafından iade ediliyor. İade talebinizi ödemeyi yaptığınız belediyeye bildirdiğiniz taktirde yasal süre olan 60 gün içerisinde belediye size ödemeyi yapmakla yükümlüdür. Ancak 60 gün içerisinde belediyeden herhangi bir dönüş olmaz ise 30 gün içinde vergi mahkemelerine dava açmanız mümkün.

Vergi ödemesinden muaf tutulan taşınmaz sahiplerinden birisi de kat irtifaklı gayrimenkulü olanlardır. Eğer kat irtifakı olan gayrimenkulünüz var ise; arsa vergisi ödemesi yapmazsınız. Yalnızca ev, ofis veya dükkan vergisini ödemeniz yeterlidir.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181