Evde ısı kaybını nasıl önleriz?
Soğuk geçen kış aylarında evlerimizde ısı tasarrufu yapmak için yapılabilecekelri sizler için derledik... İşte uzmanlardan evde ısı kaybını önlemek için tavsiyeler:
  • Binalarda, ısının %40’ı dış duvar, %30’u pencere, %17’si dış kapılar, %7’si çatı ve %6’sı zeminden kaybedilmektedir. Bu sebeple evde ısı kaybını önlemek için tavsiyelerin başında ısı yalıtımı yaptırmak geliyor.
  • Isınan hava yükselir v ebu sebpledir ki çatı en çok ısı kaybının olduğu yerlerdendir. Çatıdan kaynaklı ısı kaybını önlemek için öncelikle çatı yalıtımının yapılması gerekir. 
  • Isı kaybının olduğu diğer yerler ise pencereler ve kapılar olacaktır. Isı kaybının dörtte biri bu alanlarda yaşandığından çift cam veya ısıcam olan pencerelerden yaptırmak, pencere ve kapıların kenarlarından olan hava akımını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanmakta binada ısı kaybını önleyecektir.
  • Radyatörlerden çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtacaktır. Isı yalıtımı olmayan binada ise bu bölgelerdeki ısı kayba neden olacaktır. Radyatörlerin olduğu bölgelerde duvara alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirmeniz yararlı olacaktır.
  • Isı kaybını önlemek için apartman giriş kapılarının kapalı olması da merdiven boşluklarının ve böylece evinizin daha sıcak olmasına neden olacaktır.
  • Bianaların kuzey ve güney cephelerinde güneş ısısı nedeniyle meydane gelen sıcaklık farkı durumunda pencereleri açmayın, bunun yerine güney cephelerde radyatör ısısını azaltın.
  • Ev alırken ve ya kiralarken ısı yalıtımı olan, güneş gören ve güney cephe evleri seçmek ısı kaybınızı azaltacaktır.
  • Eğer ısınmak için soba tercih ediyorsanız sobaları üstten yakın. Ayrıca kömürü tam yakmaya özen gösterin.
  • Normal durumda LPG/doğalgazlı kombi/sobalarının mavi alevle yanması gerekir. Eğer sarı ve turuncu renk alev ile yanıyorsa eksik yanma var demektir. Bu da yakıt israfı olduğu anlamına gelir.
  • Radyatörlerde termostatik radyatör vanası kullanılması da tasarruf için önemlidir. Bu şekilde radyatör, oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince su dolaşımını keser ve odanın aşırı ısınmasını önlenerek enerji tasarrufu sağlar. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181