Hakan Erilkun, tapulardaki 3 yeniliği yorumladı!
Ülkemizde mirasın intikali zorunlu bir sebep olmadıkça ertelenir ve göz ardı edilir, bu nedenle özellikle konutlarda mevcut gayrimenkullerin yaklaşık % 15’i hala ölen kimselerin üzerinde kayıtlı olup miraçılara intikali yapılmamıştır. İşte devlet yeni bir uygulamaya imza atarak hak sahiplerinin tapulardaki tescilini kayıt alma olanağını sağlayan yeni dönemi başlattı.

Yeni uygulamanın ilk etabı maliye ile ilgili. Konuya ilişkin görüşlerini ifade eden ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN ‘Mevcut uygulamada ilgilinin hak sahibi olduğunu gösteren veraset belgesini alarak gayrimenkule ilişkin vergi borçlarını ödedikten sonra maliyeden ‘vergi borcu yoktur’ yazısı alması ve bunun için yaklaşık 10 (on) gün beklemesi gerekmektedir. Yeni uygulama ile maliyeden ‘borcu yoktur’ yazısı alınmasına gerek kalmadan tapu dairesinde direkt işlem yapılabilecek. Bu işlemle hem tapudaki gerçek sahiplik oranının hızla artması hem de işlemlerin prosedürden kurtarılması hedefleniyor’ dedi.

Tapu dairelerindeki işlem hızını artıracak sağlıklı kayıt sistemi esas alan iki yeni uygulama ise 01.07.2016 tarihinde başlatılacak. Devlet artık motorlu taşıt sistemlerinde olduğu gibi (birikmiş borçlar için) gayrimenkule elektronik ortamda haciz koyabilecek. Tapu sistemlerinde by-pass uygulaması olarak nitelediğimiz bu uygulamanın üçüncü etabı ise mimari projeler alanında gerçekleştirilecek. Kat mülkiyeti alınabilmesi için gereken mimari projelerin onayı artık internet üzerinden alınabilmesine olanak sağlayan son aşama ile kayıtlı sisteme ilişkin dev adımlar tamamlanmış olacak. ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN her üç yenilik ile devletin tamamen otomatize bir sisteme geçiş yapmış olacağını belirterek şunları söyledi: Tapu işlemlerinin ve buna bağlı mali yükümlülüklerin gereksiz prosedürlerden kurtarılması sadece vatandaşı rahatlatmakla kalmayacak, hedeflenen ‘tamamı kayıtlı’ sistemle vergi sisteminin de çok daha adil ve verimli olmasına olanak sağlacaktır. Vatandaş zaten vergi borcunu ödemişse ve bunu belgeliyorsa maliyeden neden ‘borcu yoktur’ yazısı almak için günlerce beklesin ki? Bu nedenle intikal, e-onay ve hacze dair e-sistem desteklenmesi gereken en önemli uygulamalardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181