İşte detayları ile Emlak Konut Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış raporu Eylül sayısı!
Emlak Konut tarafından hazırlanan Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış raporunun Eylül sayısı yayınlandı. Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler başlığı ile ekonomik verilerin analiz edilerek başladığı rapor; ekonomik gelişmelerden konut kredisi faiz oranları değişimi ve sebepleri, konut satış rakamlarının bölgesel ve il bazındaki değişimleri, Dünya Genelinde Konut Fiyat Değişimleri ve yapılan yatırımların sektöre ve ekonomiye etkileri üzerine detaylı incelemelerin yer aldığı rapordan önemli başlıkları sizler için derledik.

Raporun İstanbul'daki fiyat artışı, İzmir konut piyasası, Ankara'da fiyat artış yönünü, Antalya, Aydın ve Muğla'da yaşanan 'yaz etkisi’  ve Trabzon'daki 'körfez etkisi' için genel olarak şunlar belirtildi;
 
- İstanbul ve yakın çevresindeki fiyat üzerine etki eden temel unsurlar olarak, devam eden yabancı talebi, alt yapı yatırımlarının canlılık getirmesi, elastik bir arz-talep yapısına sahip olunması, maliyet artışlarının fiyatlara tam olarak yansıtılmaması iç ve dış göç, ulaşım açısından dünyanın orta noktasında olması, tarihi ve kültürel özellikleri takip etmenin yerinde olacağının vurgulandığı raporda, İzmir'in üç büyük şehir içinde en iyi ikinci performansı gösteren şehir olduğu vurgulandı. İzmir'de Haziran 2012 ile Haziran 2017 tarihleri arasında reel fiyat artışı hızlanarak %49,84’e ulaştığı belirtildi.

- Başkent Ankara ise daha tedrici bir artışa sahip olarak 3 büyük emlak pazarı içinde fiyat yönlü hareketin en mutedil yaşandığı şehir olduğu belirlenirken, Haziran 2012 ile Haziran 2017 tarihleri arası reel fiyat artışı %14,7 düzeyinde gerçekleştiği belirtildi.

- Antalya, Aydın, Muğla'nın fiyat değişimlerinde ‘yaz etkisi’ olarak adlandırabileceğimiz, sayfiye yerleri ile sahil kentlerinde dönemsel etki olarak ortaya çıktığı vurgulandı.

- Karadeniz bölgesinde bir süredir devam eden ‘körfez etkisi’ ve dönemsel Saikler fiyat artışını artırmış görünmekte olduğu ve burada özellikle Trabzon da görülen yabancı alımlarının payının etkili olduğu belirtildi.

Konut Kredisi Faiz Oranlarında artışın sebebi
Raporda konut kredisi faiz oranlarının artış nedenlerine bakıldığında en önemli gerekçe olarak bankaların fonlama maliyetlerindeki artışı; verdikleri kredilere yansıtması olduğu vurgulandı. 
Satır içi resim 1

2016 ve 2017’nin ilk altı ayında, yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımlarında en çok tercih ettiği ilin İstanbul olduğu belirtilen raporda, İstanbul'un 2017’nin ilk altı ayında 2016’nın aynı dönemine göre %9’luk bir azalma gösterdiği de vurgulandı.

2010 yılı ila 2017'nin 7. ayı itibari ile Bireysel Kredilerin Değişimi 
Kredi talebinin makroekonomik şartlar ile genel risk beklentilerinden oldukça etkilendiğinin vurgulandığı raporda özelikle bu durumun konut, taşıt, ihtiyaç kredileri ile kredi kartı ile yapılan harcamalarda kendini gösterdiği belirtildi. Ağustos 2017’de açıklanan bu yıla ait ikinci çeyrek bireysel kredilerin gelişimine göre konut kredileri tutarı 184 Milyar TL, ihtiyaç kredileri tutarı 180 Milyar TL’ye çıkarken bireysel kredi kartları kredi rakamı ise 84 Milyar TL’ye çıktığı verisi paylaşılırken, bireysel kredi hacmi ve artışı mutedil olarak sürebilirliği sonucuna varıldı.

Satır içi resim 2

Raporda derlenen veriler ışığında kullandırılan konut kredisi miktarının ise çeyrek dönemler itibarıyla son iki çeyrekte artış gösterdiği sonucuna ulaşıldı.

Satır içi resim 3

Ortalama Konut Kredi Kullanım Tutarı
Yılın ilk çeyreğinde kullanılan yeni konut kredisi miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre %68 artarak, 18,8 milyar TL’ ye ulaştığının belirtildiği raporda ortalama kredi tutarının ise 2017 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,4 artarak 140.000 TL olduğu verisi paylaşıldı.


Satır içi resim 4

Konut Satışları ve Türleri 
Konut satışlarının pek çok değişkenden etkilenen bir yapıya haiz olduğunun vurgulandığı bölümde; ekonomik değişkenlerin yanı sıra davranışsal değişkenlerden de etkilenen satış verileri ile ilgili olarak, bazı durumlarda yatırımcının ‘rasyonel’ davranışlarının da farklılık gösterebildiği,ekonomik olarak tüketici (veya yatırımcı) karar alma süreçlerini etkileyen değişkenlerin başında ise fiyat ve borçlanma oranları (veya alternatif maliyet) geldiği belirtildi.

Satır içi resim 5

Satır içi resim 6

Satır içi resim 15

Satış rakamlarında dikkatle izlenmesi gereken hususların başında satış tipleri ile buna bağlı değişimlerin geldiğini belirten raporda satış verileri ile ilgili olarak şu veriler paylaşıldı;

- 2015 ve 2016 yıllarında yapılan yıllık satış tutarları 2011–2015 yıları satış ortalamasının üzerinde bulunmaktadır. 

- 2017 yılı ilk yedi ayında yapılan satışlar geçen yılın aynı döneminden 58.090 adet fazla olmuştur. 

- 2016 yılında 15.120 adet ipotekli olarak bir önceki seneden daha fazla satılmıştır. 

- 2017 yılının ilk yedi ayında satılan ipotekli konut sayısı,2016 yılına göre 59.110 adet daha fazla gerçekleşmiştir. 

- 2016 yılında diğer satışlar 2015 yılına göre 37.013 adet fazla görülmektedir. 

- Diğer satış türünde görülen artışın nedeni ise yüklenicilerin finans kesimine göre daha uygun borçlanma olanakları sağlamaları, finans kesimi ile yüklenicilerin anlaşıp tüketiciye daha iyi şartları sağlamak için yaptığı çalışmalar, kentsel dönüşümde yaşanan daire ve konut trampaları olarak görülebilir 

- 2017 yılının ilk yedi ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre 2020 adet konut diğer satışlarda daha az işlem görmüştür. Diğer satışlarda 2017 yılında görülen düşüş markalı konut projesi yapan şirketlerin bankalar ile anlaşmaları ile yaptıkları kredili satışlar ile bazı bankaların konut kredisi faizlerini indirmesinden kaynaklanmıştır. 

- Çeyrek bazlı bakıldığında 2015–2016 ve 2017 yılı ilk yarısı itibarıyla ikincil el satışlar birinci el satışlardan fazla olmuştur. 

- 2015, 2016 ve 2017 yılı çeyrek bazlı ortalama ilk el satış sırasıyla 149.666 adet,157.921 ve 148.111 adet olarak gerçekleşmiştir. 

- 2015, 2016 ve 2017 yılı çeyrek bazlı ortalama ikinci el satış sırasıyla 172.663 adet,177.441 ve 179.070 adet olarak gerçekleşmiştir. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere Türkiye Konut piyasası belli bir trendi gösteren yapıya haiz olmuştur. Çeyrek bazlı yaşanan dalgalanmalar sonraki dönemlerde artı veya eksi yönlü olarak dengelenme eğilimindedir.

Beş Büyük Şehir Bazında Birinci ve İkinci El Konut Satışları 
Satış bazında ilk üç ile bakıldığında İstanbul’un liderliğini açık farkla koruduğunun söylenbileceğini ve İstanbul'un sadece toplam satış rakamlarında lider olmayıp, ipotekli ve diğer satış türlerinde de ilk sırada yer aldığının belirtildiği raporda; İstanbul'un ardından Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'nın geldiği vurgulandı.

Satış türlerini yeni yapılan taşınmazlara olan ilgiyi gösteren birinci el satışlar ve piyasanın canlılığı ve nakde dönmesi konusunda bilgi veren ikinci el satışlar olarak ikiye ayrılabileceğini belirten raporda ikinci eli güçlü likiditesi yüksek konut piyasalarında talebin daha iyi olduğunu ve bunun birinci el satışlarına da yansıyacağının unutulmaması gerektiğine değinildi.

Raporun analizleri ışığında 2017 yılı yedi aylık döneminde ise birincil satışlar 350.172 adet olarak bir önceki sene aynı dönemine göre %9,4 arttığı, İkincil piyasa satışlarında ise 2017 yılı yedi aylık periyodunda 420.060 adet sayısına ulaşılarak bir önceki yıla göre yaklaşık %9,1’lik bir artış yaşandığı belirtildi.
Satır içi resim 8

İlçe Bazlı Konut Satışları 
Ülkemizde en fazla konut satışı yapılan ilk beş ilçenin İstanbul, Ankara ve Antalya illerinden çıktığı belirtilen raporda, 2016 yılında konut satışı yapılan tüm ilçeler incelendiğinde İstanbul'un Esenyurt ilçesi 40.436 konut satışı ve %3 pay ile ilk sırayı aldı. Esenyurt ilçesini Ankara'nın Keçiören, Çankaya, Mamak ilçeleri ile Antalya'nın Kepez ilçesi izlediği verileri paylaşıldı.

Satır içi resim 9

2017 yılı içinde özellikle İstanbul, Ankara, Konya ve Bursa’ya ait ilçelerin satışlarda canlılık yaşandığının söylenebileceğini vurgulayan raporda, İstanbul, Ankara ve diğer büyük şehirlerde yapılaşma için arazi sıkıntısının az olduğu, yen yerleşim yeri imarına uygun olan bölgelerin satışlarda yüksek rakam aldığının söylenebileceği belirtildi. Diğer bir satış artırıcı nedeninse bölgenin cazibesini artıracak alt yapı yatırımları ile merkezde bulunma özelliği olduğu vurgulandı.

Türkiye Genelinde Yabancılara Yapılan Konut Satışları (2015–2017/6) 
Yabancılara yapılan konut satışlarının Temmuz 2016’ya göre %65,3 artarak 1.726 olduğu, yabancılara yapılan konut satışlarında, Temmuz 2017’de ilk sırayı 528 konut satışı ile İstanbul alırken, İstanbul ilini sırasıyla 386 konut satışı ile Antalya, 121 konut satışı ile Trabzon, 102 konut satışı ile Bursa, 100 konut satışı ile Aydın ve 80 konut satışı ile Yalova'nın izlediği belirtildi.

Satır içi resim 11

İl Bazlı Yabancı Konut Tercihleri 
Yabancı yatırımcıların 2016 yılı 2.çeyreğine göre 2017 yılın 2.çeyreğinde tercihlerinde il bazlı bazı ufak değişiklikler olduğunun belirtildi raporda İstanbul ve Antalya'nın sıralamadaki yerlerini koruduğu verisi paylaşıldı.

Satır içi resim 12

Raporda yer alan Dünya Genelinde Konut Fiyat Değişimleri analizine 128. sayfadan, BRIC Ülkeleri ve Türkiye Konut Fiyat Endeksleri (2016–4.Çeyrek) verilerine raporun127. sayfasından, 41 Önemli Dünya Şehri Fiyat Değişimleri (2017, 2.Çeyrek) analizine 157. sayfadan ve Yatırımlar Bakımından En İyi Avrupa Şehirleri verilerine 158. sayfadan ulaşabilirisiniz.

Türkiye Genelindeki Konut Fiyatları 
Konut Fiyat Endeksi (KFE) aylık ve bir önceki dönem değişimlerine bakıldığında aylık değişimlerin %0.48 ile %1,65 arasında dalgalandığının görüldüğünü belirten raporda yıllık değişimin ılımlı bir tavız sergileyerek %12–13 bandına oturmuş göründüğü vurgulandı. Değerlerin nominal olduğu düşünüldüğünde fiyat artışlarının oldukça sınırlı kaldığının söylenebileceğide raporda vurgulanan noktalardan biri oldu.

Satır içi resim 13

Yeni Konut Fiyat Endeksinin son bir yıllık değişiminde ise aşağıdaki noktalar dikkat çektiği belirtildi. Bir önceki aya göre en hızlı artışı Şubat 2017’de yaptığının görüldüğü, en düşük artış dönemlerinin ise Ağustos 2016 ve Nisan 2017’de meydana geldiği belirtildi. 2017 yılı itibarı ile yeni konut fiyat endeksleri oldukça tedrici bir artış göstermekte olduğu da raporda vurgulandı.

Satır içi resim 14
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız

Tuğba GÜLTEN / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181