İşte devlet desteği ile konut aldıracak konut hesabı sisteminin tüm detayları!
Konut alıcılarının merakla beklediği devlet desteği ile ev aldıracak konut hesabı uygulamasının başvuruları 26 Ağustos Cuma günü başlıyor. İlk defa ev sahibi olacaklara yönelik başlatılan konut hesabı uygulamasında, alıcılara yüzde 20'ye varan devlet katkısı sağlanırken, bu katkı maksimum 15 bin lira olacak.

Hayata geçirilecek uygulama ile ev sahibi olmak isteyenlerin öncelikli olarak, mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor. Bir kişinin sadece bir konut hesabı açtırabileceği uygulamada 18 yaşından küçüklere veliler aracılığı ile hesap açtırılabilecek. Ayrıca hesapların bireysel olması da gerekli koşullar arasında. Ortak hesaplar değerlendirmeye alınmazken, hesaplar da bankalar arasında taşınamayacak.

Sistemde 3 yıl kalmak şart!
Açılan konut hesabında, düzenli ödemelerle en az 3 yıl kalma şartı bulunuyor. Hesaptaki birikim arttıkça devlet desteğinin de artacağı uygulamada sadece TL hesapları kullanılabiliyor. Oluşturulan konut hesabına bir kereliğine ödemelerin üst sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde para yatırılabilir, ancak bu tutarın 30 bin lirayı aşmamalı.

Ödemeler nasıl yapılacak?
Konut hesabı uygulamasına 3-4 yıl arasında ödeme yapanlar, ödeme tutarının yüzde 15'i (katkının 13 bin TL'yi aşmaması koşuluyla), 4-5 yıl arasında ödeme yapanlar ödeme tutarının yüzde 18'i (katkının 13 bin TL'yi aşmaması koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre ödeme yapanlar ise tutarının yüzde 20'si kadar (katkının 13 bin TL'yi aşmaması koşuluyla) katkıdan faydalanacak.

Konut hesabı açan vatandaşlar konutlarını satın aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde devlet katkısı için bankalarına başvuruda bulunacaklar. En geç 2 ay içerisinde de ödemelerini alabilecekler.

Peki konut hesabı uygulaması hangi koşullarda sona erecek?
-Aylık ödeme tercihinde 3 defadan fazla ödemenin aksatılması,
-3 ayda bir ödeme tercih edilecek ise bir ödemeden fazla aksatılması,
-Bir dönem içinde konut hesabından 2'den fazla kez para çekilmesi,
-Hesaptan para çekilmesi durumunda hesapta kalan paranın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında konut hesabı uygulaması sona erecektir.

Ayrıca, destek için başvurulan konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, birinci derece akrabalarından konut alanlara ve devre mülk sahiplerine de devlet katkısı sağlanmayacak.

Yurt dışında yaşayan vatandaşları da kapsayan uygulamada vatandaşlar, ikamet şartı olmaksızın Türkiye'deki bankalardan hesap açtırarak konut yardımı alabilecek.


Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181