Kira Gelir Beyannamesi için son gün 27 Mart!
2016 yılında tahsil edilen ve konutta 3 bin 800, iş yerinden ise 30 bin liranın üzerinde kira geliri olan mükellefler için 27 Mart'a kadar beyanname vermek için gerekiyor. Beyannamelerin “Hazır Beyan Sistemi” aracılığıyla internet ortamından da verilebileceğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, mal sahibi adına yatırılan tüm kiraların sistemde hazır olarak yer aldığını belirtti.

Elden Kira Alanlar Dikkat!
Konutlarda her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde ise miktar sınırı olmadan işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiralarını banka, finans kurumu veya posta idareleri tarafından yatırılması zorunlu. Bu zorunluluğa uymayanlara kesilecek ceza ise her bir işlem için bu işleme konu tutarın % 5’idir.

Bedelsiz Yada Düşük Bedelle Kiraya Vermek Yok!
Anne, baba, kardeş ve çocuklar dışında konutların bedelsiz olarak bir tanıdığa yada farklı bir akrabaya kiraya verilmesi durumunda da vergi doğuyor. Bunun 'Emsal Kira uygulaması' olduğunu belirten Özelmacıklı, kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, emlak vergi değerinin (belediyede kayıtlı değer) %5'inin emsal kira olarak dikkate aldındığını belirtti. Örneğin belediye emlak vergi değeri 200.000-TL gözüken bir taşınmazın yılda en az 10.000-TL gelir sağlaması gerekiyor.

Beyanname verilmez yada eksik beyan olursa istisna hakkı kaybolur
Mesken istisnası uygulamasının sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirleri için söz konusu olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü 2016 yılında bu tutarın 3.800 TL olduğunu belirtti. Özelmacıklı ayrıca ''Bu tutarın altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecektir. Lakin beyannameyi zamanında vermediği tespit edilen, yada eksik beyan eden mükellefler istisnadan dayararlanamayaklar'' diye belirtti.

Gerçek Gider Bilinmiyor
Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin gerçek yada götürü gider yöntemi ile tespit edilebilmesi mümkündür. Götürü giderde istisna sonrasında kalan tutarın %25'i gider olarak indirilebilir. Lakin gerçek gider birçok mükellef için daha avantajlı olabilir. Gerçek giderin mükellefler tarafından yeterince bilinmediğini belirten Özelmacıklı ''Evini kiraya verip kira ödeyenler, dairesini tadilat yaptıranlar, apartman yada site yönetimince kat maliklerinin toplanan bedeller, yeni satın aldıkları konutu kiraya verenler, konut kredisi ile ev alanlar ve bu evi kiraya verenler gerçek gider yönetimi ile vergi bile ödemeyebilir. Ayrıca yapılan eğitim, sağlık, bireysel emeklilik, sponsorluk ve birçok bağış gelir vergisinden düşülebiliyor'' dedi.

Vergi Kredi Kartı ile Ödenebilir
Hesaplanan gelir vergisi Mart ayında peşin ya da Mart ve Temmuz'da olmak üzere iki taksitte ödenebilir. Hazır beyan sistemi üzerinden verilen beyannamelerde kredi kartıyla da ödeme imkanı var.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181