Kira kontratında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Hem mülk sahiplerinin hem de kiracıların ev veya iş yeri kiralanması durumunda yerine getirmesi gereken bir  takım yükümlülükler bulunuyor. Bu yükümlülüklerin başında karşılıklı hakların korunması için imzalanan kira kontratı geliyor. Kiralama işlemini resmi hale getiren belge olarak da nitelendirilen kira kontratı imzalanırken dikkat edilmesi gereken bazı maddeler bulunuyor. Peki kira kontratında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir

Ev sahibi kiracı ilişkilerindeki en önemli adım şeklinde ifade edilen kira kontratı kiracı ile mülk sahibi arasındaki hukuki bağı oluşturur. Eğer kira kontratı imzalayacaksanız ilk olarak kira kontratı yaptığınız kişinin evin gerçek sahibi olup olmadığını anlamak adına mülkün tapusunu kontrol edin. Kira sözleşmesinde; kiralananın nerede olduğu, kiralanan mülkün ne için kullanılacağı, kiralananın içindeki bulunan demirbaşlar maddeler halinde yazılmalıdır.

Kira kontratına ücret nasıl yazılmalı?
Kira kontratının her iki taraf için de en önemli noktalardan birisi, ücret kısmının ne şekilde yazılacağıdır. Kira bedelini hem yazı hem de rakam ile yazmanız en doğru seçenek olacaktır. Aylık ve yıllık ayrı ayrı yazmanız gereken kira bedelinin hangi aralıklarla ne kadar artacağa da sözleşmede yer alması gereken maddeler arasında.

Kira bedellerinin hangi günlerde, nasıl ödeneceği ve eğer varsa banka hesap numarası; depozito bedeli ve depozitonun iade şartları da kira kontratına eklenmelidir. 

Kontrat yenileme süresinin de eklenmesi gereken sözleşmede apartman aidatını kimin ödeyeceği hususuna da yer verilmeli. Tüm bunların yanı sıra kiralanan mülk eğer iş yeri ise damga vergisini yatırmanız da yasal yükümlülükler arasında yer alıyor.

Ayrıca ev veya işyerinizi kiralamadan önce fotoğraflarını çekip sözleşmeye eklerseniz daha sonra karşılaşacağınız sorunların bir kısmına engel olursunuz.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
metin akkaya 5 yıl önce

ben dayremi bir seneline kiraya verdim noterden kira konturati yabdik kiraci bes aydir kirayi ödemiyo kira sözlesmesi yapmadik kirayi almak isin ne yapmaliyim

banner182

banner181