Kiracıların ödemesi gereken giderler nelerdir?
Gayrimenkullerin devamlı olarak değerlenmesi sebebiyle konut fiyatlarında sürekli olarak artış yaşanıyor. Konut fiyatlarının yüksek olması vatandaşların ev sahibi olmalarını zorlaştırırken; konut edinemeyen kişiler barınma ihtiyaçlarını ev kiralayarak karşılıyorlar. Türkiye'de konut sahibi olamayanların yanı sıra kentsel dönüşüm projeleri ile kiracı de sayısı artıyor. Evleri kentsel dönüşüm kapsamında girenler geçici bir süre için kiralık daire tutuyorlar. Peki kiracıların ödemesi gereken giderler nelerdir?

Kiracıların ödemesi gereken giderler nelerdir?
Kiralık evde oturan vatandaşların ödemekle yükümlü olduklar bazı giderler bulunuyor. Bunların başında oturdukları evin kira bedeli geliyor. Kira bedelini zamanında ve belirlenen miktarla tahsis etmek zorunda olan kiracılar aksine sözleşme olmadıkça yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür. Ayrıca kiracılar daireleri için gerekli temizlik ve bakım giderlerini de karşılamak durumundadırlar.

Eğer bir binada kiracı olarak oturuyor iseniz; kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerini de karşılamak zorundasınız. Apartmanınızda çalışan görevlilerin sigorta primlerinin yanı sıra ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere de katılmakla yükümlüsünüz. Ancak ödemekle yükümlü olduğunuz bu bedeller kira miktarınız ile sınırlı olup, yaptığınız ödeme kira borcunuzdan düşülür.

Ev sahiplerinin de kiracılarının borçları ödeyip ödemediklerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Çünkü gecikme tazminatından ev sahipleri sorumlu olurlar. 

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181