Konut fiyat endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,58 arttı!

Konut fiyat endeksi 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 12,58 artış gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 Mayıs Konut Fiyat Endeksi'ni açıkladı. Buna göre, konut fiyat endeksi 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 12,58 artışla 238,60 seviyesinde gerçekleşti.

Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki yıla göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 10,53, 9,19 ve 18,56 oranlarında artış görüldü. Türkiye'deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilerek, kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE), 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,16 oranında artarak 205,74 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,96 oranında artan HKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 0,68 oranında azalış gösterdi.Tüm bunlara bağlı olarak pek çok şehirde olduğu gibi Konya'da da ev fiyatları arttı. Birkaç aile bir araya gelerek ev arayan Suriyeliler, İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Konya gibi illerde kiralık ev fiyatlarının artmasına yol açtı. Emlakçılara göre kiralık ev fiyatları son bir yılda yüzde 25 ile yüzde 100 oranında arttı. Suriyeli mülteciler, üniversite öğrencilerinin ev arayışı ve evi kentsel dönüşüme girenlerin ev talebi birleşince son aylarda kiralık ev bulmak her zamankinden daha da çok zorlaştı. Arz talep dengesi değiştiği için kiralık evlerin fiyatlarında yüzde 25 ile yüzde 100 arasında bir artış yaşanıyor. Örneğin 500 lira olan kiralar, en az 650 liraya yükseldi. Hal böyle olunca da Konya'ya atanan bir memur ya da Konya'daki bir üniversiteyi kazanan öğrenci için kiralık ev bulmak biraz daha zorlaştı. Emlakçılar görüşü ise şöyle: "Şu anda emlakçıların elinde ev yok. Geçmiş yıllarda bu dönemlerde her emlakçıda 20-30 ev olurdu. Öğrenciler daha çok merkezdeki evleri tercih ediyor. Okula tek vasıta ile gidebilecekleri mevkileri tercih ediyor. Tramvay güzergahında istiyorlar. Merkezdeki evlerin kirası en az 500 lira. Kaloriferli daireler en az 600 lira. Ev bulamayan öğrenciler yurtlara yöneliyor. Vatandaşlar, ev satın almak için kredi imkanı varsa yeni binaları tercih ediyor, kredi imkanı yoksa eski binalara yöneliyor. Bu nedenle eski evlerin fiyatları da yükseldi. 80 bin liralık evler 100 bin liraya çıktı" 

Yunus Baştaş / Anadolu Telgraf Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181