Konut kredisi dosya masrafı nasıl alınır?
Konut kredisi dosya masrafı geri alma işlemleri
Gerek ihtiyaç kredileri gerek taşıt gerekse konut kredilerinin dosya masraflarını geri alabilmeniz kanunlarca mümkün. Peki kredi dosya masrafını nasıl geri alabilirsiniz?

Bunun için öncelikle bankaya bir dilekçe ile başvurarak, kullanılan tüm kredilerin; Sözleşmelerin, Ödeme planı ve ödeme dekontlarının, Kredi kullandırılması için bankaca yapılması gereken zorunlu masrafların ayrıntılı dökümleri ve yapılan masrafın belgesi mail veya adrese posta yoluyla verilmesi talep ediliyor.


Belgelerde belirtilen dosya masrafını geri almak için  Tüketici Hakem Heyetine veya doğrudan Tüketici Mahkemelerine müracaat edilebiliyor. 


2015 yılı için düzenlenen parasal sınırlamalara göre, Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi için en az talep edilecek ücretin 2.200 Türk Lirası olması gerekiyor. 


2.200 TL'lik sınırın altındakiler Tüketici Hakem Heyetine müracaat edebiliyor. Bu sınırı aşan masraflar için ise tüketici mahkemesine başvurulabiliyor.


Dilekçe örneği


Dosya Masrafı (Hakem heyeti Dilekçe) Örneği


T.C.


…………………… KAYMAKAMLIĞI


(Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na)


Şikâyet Eden :


Adresi :


E- Posta & Telefon :


Şikâyet Edilen :


Adresi :


Şikâyetin Parasal Değeri :


Şikâyetin Tarihi :


Şikâyetin Konusu :Dosya Masrafı adı altında alınan “……….. .- TL ” bedelin tarafıma iadesi talebimdir.. (4077/6. Ve 10. maddeleri)


Açıklamalar : 1-)…………………. Bankası, ……………… şubesinden … /… /….. tarihinde ………………… adı altında ……………………….. – Türk Lirasınakit ödemeli kredi aldım.


2-)Banka ile işbu krediye ilişkin olarak sözleşme imzalamış bulunmaktayım. Ancak bu sözleşmenin bir örneği tarafıma verilmediği gibi önceden hazırlanmış matbu sözleşme olması dolayısıyla sözleşmenin içeriğine müdahale hakkım verilmemiş ve benimle de müzakere edilmemiştir. (4077/6. Madde )


3-)Kaldı ki sözleşmeler taraflar arasında akdedilirken, sözleşme hürriyeti ilkesine bağlı olarak taraflar arasında dengesizliğe yol açacak veya taraf aleyhine olacak bir maddenin hukuken bağlayıcılığı yoktur (4077/6. Madde )


4-) Krediye bağlı sözleşmelerde dosya masrafı ve benzeri isimler altında yapılacak kesintilerde taraf olan tüketiciye önceden bilgilendirme yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Yine bu bağlamda tüketici dosya masrafı işlemine bağlı olarak rıza ve onayını sözleşme içinde kaim bulunan madde karşısına kendi yazısıyla tarih ve imza koyması halinde bu sözleşmenin bağlayıcılık hükmü ile geçerliliği olacaktır. Aksi bir durum satıcının/ kredi verenin ispat yükü yasal hüküm gereğidir (4077/6. Madde ). Eğer tüketici kendi rızası ile dosya masrafı ücretini ödemeyi kabul etmiş olsaydı bu duruma itiraz etme hakkı bulunmayacaktı.


5-) Kredi veren, kredi sözleşmesi esnasında bu bilgileri vermek zorundadır. Fakat bu bilgileri vermekten imtina ederek ve bilerek tüketiciden hile ile gizleyip mağduriyetine sebebiyet vermektedir. 4077 Sayılı kanunun 10. maddesine göre; “Tüketici kredisi, tüketicilerin bir mal veya hizmet edinmek amacıyla kredi verenden nakit olarak aldıkları kredidir. Tüketici kredisi sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez.


Sözleşmede;


a) Tüketici kredisi tutarı,


b) Faiz ve diğer unsurlarla birlikte toplam borç tutarı,


c) Faizin hesaplandığı yıllık oran,


d) Ödeme tarihleri, anapara, faiz, fon ve diğer masrafların ayrı ayrı belirtildiği ödeme planı,


e) İstenecek teminatlar,


f) Akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasını geçmemek üzere gecikme faizi oranı,


g) Borçlunun temerrüde düşmesinin hukuki sonuçları,


h) Kredinin vadesinden önce kapatılmasına ilişkin şartlar,


ı) Kredinin yabancı para birimi cinsinden kullandırılması durumunda, geri ödemeye ilişkin taksitlerin ve toplam kredi tutarının hesaplanmasında, hangi tarihteki kurun dikkate alınacağına ilişkin şartlar,


Dolayısıyla benden haksız ve hukuksuz olarak dosya masrafı adı altında alınan ………………….- Türk Lirası’nın tarafıma iade edilmesi gerekir.


6-)Bahse konu şikâyet 4077 Sayılı Kanunun ilgili 22/5. Maddesi hükmü gereğince Hakem Heyeti yetki ve görev alanı içerisinde bulunmaktadır.


7-)İşbu şikâyet ikâmesinde Hakem Heyetine başvurmak zarureti doğmuştur.


Hukuki Sebepler : 4077 Sayılı Kanun ile diğer ilgili tüm mevzuat.


Hukuki Deliller : Kredi Sözleşmesi, ödeme belgesi, ihtarname, posta gönderi ekleri, bilirkişi incelemesi, fazlaya ilişkin delil sunma.



İstem Sonucu : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle; haksız ve hukuksuz olarak alınmış bulunan ……………..- Türk Lirası bedelin tarafıma iadesine Karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim.

Bana kredi çıkar mı? Kredi almayla ilgili tüm sorular ve cevapları!




Gökçe ÜLKER/Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181