Konut kredisinin masrafları nelerdir?
Gerek yatırım için gerekse oturmak amaçlı olsun birçok insan son zamanlarda konuta yöneldi. TÜİK tarafından açıklanan yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,72, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,94 artış gösterdiğini de varsayarsak artık kimse kirada oturmak istemiyor. Bu durumda ev almak isteyenlerin ilk aklına gelen şey kira yerine konut kredisi ödeyip kendi evine sahip olmak oluyor. Fakat kredi alırken karşımıza sadece konut kredisi faiz oranı ve geri ödenecek toplam tutar çıkmıyor. Bankaya ödenecek toplam tutarın yanı sıra konut kredisi alırken bazı masraflar da çıkıyor. Peki konut kredisinin masrafları nelerdir? Konut kredisinin masraflarını sizler için araştırdık.

Eğer konut kredisi ile ev sahibi olmak istiyorsanız sizi bazı ekstra masraflar bekliyor. Bu masraflar dosya masrafı, ekspertiz ücreti ve sigortalardır. Dilerseniz bu masrafları daha detaylı inceleyelim.

Konut kredisi dosya masrafı ne kadardır?
Ev almaya karar verdiniz ve herhangi bir bankaya gittiniz. Karşınıza çıkacak ilk ekstra masraf dosya masrafıdır. Bu masraf kredi alacak kişi için açılacak olan dosya için alınan ücrettir. Bu ücret alacağınız kredinin en fazla binde 5'i kadar olabilir.

Konut kredisinde ekspertiz ücreti ne kadar alınır?
İlk konut kredisi masrafı olan dosya masrafını ödedikten sonra ikinci masraf ekspertiz ücreti oluyor. Konut krediniz alacağınız evin değerinin tamamı kadar olamaz. En fazla evin değerinin yüzde 80'i kadar konut kredisi kullanabilirsiniz. İşte tam bu noktada devreye eksperler girer. Banka tarafından belirlenen bağımsız bir eksper evinizin gerçek değerini belirler ve alacağınız krediyi banka bu değerlere göre belirler. Bu durumda banka tarafından gönderilen eksperin ekspertiz ücreti sizden alınır.

Konut kredisi sigorta işlemleri kapsamında zorunlu olan sigortalar neler?
Artık kredinizi almak için ödemeniz gereken son bir ekstra masraf kaldı. Bu da konut kredisi sigorta işlemleri kapsamında yaptırılması zorunlu olan sigorta masraflarıdır. Zorunlu olduğunuz bu sigortalar konut sigortası ve deprem sigortası (DASK)'dır. Ekstra olarak bazı bankalar hayat sigortası yapmak isteseler bile bu sigortayı yaptırmaya mecbur değilsiniz.

​Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181