Konutta doğru yatırım için püf noktaları!
Yatırım yapmak ne yazık ki Türkiye’de hâlâ büyük lüks. Yatırım yapma imkânı olup da doğru yatırımı bulabilmek ise daha büyük bir lüks. Zira inşaat özellikle de konut sektörünün büyümesiyle beraber herkesin aklında aynı soru var. Nereye yatırım yapalım? Öyle ya, herkesin bir “Buraları eskiden dutluktu” hikâyesi ve bu hikâyede mutlaka bir pişmanlığı vardır. İşte size doğru yatırım için 6 temel adım;

1- Bildiğiniz veya en az 5 yıldır takip ettiğiniz lokasyona yatırım yapın. Siz siz olun, hiçbir firmanın pazarlama stratejilerine, hiç kimsenin tavsiyelerine kulak asmayın. En az 5 yıldır bildiğiniz bir lokasyona yatırım yapın. Samsun’da yaşıyorsanız ve İstanbul’la ilginiz yoksa sadece İstanbul projeleriyle ilgili duyumlarınızla hareket edip İstanbul’da değil yatırımınızı Samsun’da yapın.

2- Yatırım miktarınızı doğru belirleyin. Belirsizlikler coğrafyası olan ülkemizde yatırımı doğru yapabilmek için ilk ve en büyük şart ne kadarlık bir yatırım yapacağınızı belirlemektir.

Krediler sadece oranlarıyla değil maliyetleriyle de olması gereken bandın üzerinde. İçinde bulunduğumuz siyasal ortamdan dolayı da kredi oranlarının makul seviyeye inme olasılığı çok düşük.

Bugünlerde yatırım yapmanın en sağlıklı yolu elinizde bulunan paranın 2/3’ünü harcayarak bir yatırıma girmek. Her zaman bir B planını akılda tutmak gerektiği için elinizdeki paranın asla tamamını konuta yatırmayın. Unutmayın bugünler peşin alımlar için pazarlık payının çok yüksek olduğu zamanlar! Eğer bu para sadece peşinatı ödemeye yetiyorsa kalan miktar için müteahhit firmayla senet karşılığı veya onların önereceği anlaşmalı bankalardan piyasaların altında olan ve altında kalacağı garanti olan oranlarla anlaşma yapın.

3- Topraktan bir projeye giriyorsanız mutlaka markalı projelerden alım yapın ve o firmanın geçmişini araştırın! İnşaat sektörünün en büyük sorunlarından biri denetim mekanizmasının olmayışı. Ne projenin yapım aşamasında ne de pazarlama ve reklam faaliyetlerinde aklıselim bir denetim uygulanıyor. Hal böyle olunca da ‘SATTIKÇA YAPARIM’ mottosuyla özellikle konut sektörüne atılmayan işadamı kalmıyor.

Bir firmanın güvenilirliğinin ve gücünün yaptığı reklamlarla değil, geçmişiyle anlaşılabileceğini unutmayın. İnşaat firmalarının en az son 5 yılda yaptıklarına bakın. Soruşturun, internetteki forumları okuyun. Hepsi mutlaka yüzde100 doğru değildir ama yine de hâlâ en güvenilir kaynak bu.

4- Önce oturabileceğiniz evi alın! Kira ödemenin genlerimize işlendiği bir toplumda ev sahibi olmak büyük lüksken bir de oturabileceğimiz bir evi almak daha büyük lüks. Ancak yine içinde bulduğumuz coğrafyanın oynak ekonomik ve siyasi koşullarına bakarsak, hem kira ödeyip hem de bir yatırım yapmaya çalışmak neredeyse akıldışı. O yüzden yapılabilecek en mantıklı şey gerekirse küçülerek gerekirse konforunuzdan taviz vererek kendi evinizde oturmaya çalışmak. Yatırımınızı önce kendinize, ailenize, hayatınıza yapın. Oturduğunuz ev kendinizin olmadan yatırım yapmayın. Unutmayın batıya gidildikçe metrekareler küçülür, doğuya gidildikçe artar. Doğudan gelen ruhu koruyarak batı mantığıyla yaşamak hem en kârlısı hem en güvenlisi.

5- Takipte kalın! Projenize karar vermeden önce de sonra da satış ofisinde ve şantiyede takipte kalın. İnşaatın gelişimini birebir gözlemleyin. Sorular sorun, cevaplar için ısrarcı olun. Satış kararından önce, projenin bağlı bulunduğu belediyeden bir soruşturma yapın.

6- Tüketiciyi Koruma Yasası’nı unutmayın! Yeni yasayla beraber ruhsatı alınmamış projelerde maketten satış yasak. Topraktan satışı gerçekleşen projelerde satış gerçekleştikten sonra 14 gün içinde cayma hakkınız var. Alım yaparken ne imzaladığınıza çok dikkat edin. Küçük puntolarla hazırlanan sözleşmeleri iyice okuyun ve imzalamadan önce mutlaka bir avukata danışın. 

Cumhuriyet / Ceren Kumabasar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181