Konutta KDV iadesi nasıl geri alınacak?
İnşaat sektörünü hareketlendirmek amacı ile yapılan konutta KDV indirimi teşviki konut alıcılarının yüzünü güldürdü. Evlerin ucuzlaması için yapılan konutta KDV indirimi ile KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüştü. 8 Eylül'den bu yana yapılan düzenlemeyle net alanı 150 metrekare ve üstü konutlar ile arsa metrekare fiyatı 1000 lira ve üzeri olan konutların satışlarında yüzde 10'luk bir KDV indirimine gidildi. 

Temelden daire satın alanların da faydalanabileceği KDV indirimi, söz konusu alıcılara iade şeklinde yansıyacak. Eğer inşaat halinde olan bir ev satın aldıysanız ve 8 Eylül'den önce adınıza bir fatura düzenlenmedi ise KDV indiriminden faydalanmanız mümkün. Aradaki farkı yani yüzde 10'luk kısmı müteahhit ya da inşaat firmanızdan iade edilmesini talep edebilirsiniz.

Mesela 8 Eylül 2016'dan önceki bir tarihte KDV oranı yüzde 18 olan 400 bin lira değerinde bir daire satın aldınız. Yüzde 18 KDV için 72 bin lira ödemeniz gerekiyor. Bu bedel de size 400 bin TL+72 bin TL şeklinde toplam 472 bin TL olarak yansıyor. Bankadan kredi alıp bu borcu ödemiş olsanız bile evinizin teslimi 8 Eylül 2016 ile 31 Mart 2017 arasında bir tarihte yapılacak ise ve henüz adınıza bir fatura kesilmedi ise; firma faturayı yeni karara göre, yani yüzde 8 KDV ile düzenleyerek kesecek, böylece KDV farkı olan %10'luk kısıma denk gelen 40 bin TL tarafınıza iade edilecektir.

Konutta KDV indiriminden faydalanmak isteyenler için son gün ise 31 Mart 2017.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181