Parselasyon planı nedir?
Parselasyon planı nedir sorusunun 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18 inci maddesine tanımı; imar planının araziye uygulanmasından sonra yapılacak rövele ölçülerine göre boyut değiştirmeyen paftalar üzerinde çizilen, kesin parselasyon durumunu gösteren ve tapuya tescil işlemlerine esas alınan plandır.

Bir başka tanıma göre parselasyon planı açıklaması ise şu şekildedir; tapuya tescilde esas alınan bir plan türü olan parselasyon planı, yasal düzenlemeler ölçüsünde imar planının araziye uygulanması ile elde edilen paftaların nihai parselasyonunu gösterir.

İmar Kanunu’nun 19.maddesi uyarınca; imar planlarına uygun olarak yapılan parselasyon planı, belediye ve komşu alanları içinde belediye encümeni, dışında ise il özel yönetiminin onayından sonra yürürlüğe girerler. Bu parselasyon planları bir ay süreyle ilgili yönetimlerde askıya çıkarılırlar.

Ayrıca alışılagelen araçlarla duyurulurlar ve bir aylık sürenin sonunda kesinleşirler. Kesinleşen parselasyon planları, ilgili taşınmazların tapu kütüklerine yazılmak üzere tapu yönetimine gönderilir. Tapu yönetimleri, ilgililerin uygun görüp görmemelerini aramaksızın, tapu kütüklerini bu parselasyon planlarına göre düzenler.

Parselasyon planı yürürlüğe girmesinden sonra mali işler tasfiye edilir, planın yürütülmesine başlanır, Tapu kayıtları ve kadastro kayıtları yeni duruma göre düzenlenir.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181