Riskli yapı nedir?
Ülkemizin %42'si 1. derece deprem kuşağında bulunuyor. Bu sebeple riskli yapı stoğunu azaltmak için başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile güvenli yapılar inşa ediliyor. Güvenli ve yaşanabilir konutlara kavuşmamız için yapılan kentsel dönüşüm projelerinde öncelikle binanın risk analizinin yapılması gerekiyor. Peki Riskli yapı nedir? Binanızın riskli olup olmadığını anlayabilir misiniz?

Riskli Yapı Nedir?
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'a göre, riskli yapı; ekonomik ömrünü tamamlayarak, teknik verilerle yıkılma ve ağır hasar görme riski tespit edilmiş olan yapılar olarak belirtilmekte. Binanızda kendiniz bir risk kontrolü yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk unsur binanızın yaşı olacaktır.

2000 yılından önce yapılmış bir binada oturuyor iseniz ve;

- Binanızın yapımında hazır beton kullanılmamış ise,
- Binanzın özellikle bodrum katında rutubet yada rutubet kokusu var ise,
- Kolon, kiriş demirlerinde paslanma görünüyor ise, 
- Binanzın bodrum katında su izolasyonu yoksa,
- Binanızın herhangi bir katındaki kolon, kirişlerde çatlaklar varsa,
- Binanızın herhangi bir katında yapılan tadilat sırasında herhangi bir taşıyıcı kolon yada kiriş kesilmiş ise,
- Binanızın zemininde oturma ve buna bağlı olarak bina kolon kirişlerinde çatlaklar mevcutsa binanız riskli yapı olma ihtimali taşıyor demektir.

Böyle bir ihtimal mevcut ise yaşadığımız evlerin bizim için güvenli bir sığınak olması gerektiğini ve riskli yapılarda oturuyor olmanın hayati önem taşıdığını unutmayarak binanıza risk tespiti yaptırmanız gerekir. 

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181