Satın alacağınız ev krediye uygun mu?
Ev satın almak isteyen vatandaşlar ilk tercih olarak diğer kredi türlerinden önce konut kredisi başvuruyor. Çünkü konut kredisi diğer kredilere göre daha avantajlı ve cazip şartlar sunuyor. Bunun sebebi de bankaların konut kredisi alımında evi teminat kabul etmesi ve evin tapusuna ipotek koyması. Fakat konut kredisi alabilmek için krediyle alacağınız evin teminatı olması gerekmekte.

Kredi alma sürecinde krediyle satın alınıcak eve banka tarafından bir eksper gönderilir. Eksper evin değerini belirleyip projesini ve tapu kayıtlarını inceleterek kredi almak istenilen evin kredi için yeterli teminat sağlayıp saylamadığına varar verir. Ekspetiz tamamlandıktan sonra satın alacağınız ev krediye uygun mu öğrenmiş olacaksınız. Ekspertiz satın alacağınız evin krediye uygun olup olmasığını değerlendirken bazı ön başlıklara dikkat eder. Peki ya ekspertizden geçmek için nelere dikkat edilmeli?  

İşte ekspertizin satın alınacak evin krediye uygun olup olmadığını anlamak için istediği özellikler;

Kat irtifakı tapusunun kredide önemi!
İnşaatı henüz tamamlanmamış apartmanlarda satın alınıcak evin arsa tapusu yeterli olmadığı için kat mülkiyeti ya da en azından kat irtifakı tapusu istenir. Kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusunun istenmesinin sebebi tapunun ekspertiz sürecinde inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izin belgeleri bakımından incelenmesi.

Evin %80'inin tamamlanmış olması bankalar için bir kriter!
Satın alınıcak ev tamamlanmış ise ekspertiz sücecinde evin tamamlanmışlık sevisi belirlenir. Bankadan bankaya istenen tamamlanmışlık sevisi değişse de genelde bankalar yüzde 80'i tamamlanmış evlere kredi veriyorlar. Bu seviye bir çok kritere göre belirlenirken kabaca kapı ve pencereleri takılmış, sadece evin iç inşaatında eksiklik olan konutlar 80 yüzdesini kolayca geçer.

Eviniz henüz proje aşamasında ise!
Yüzde 80'i tamamlanmamış ve hali hazırda inşaatına da başlanmamış evlerde bankalar ilgili müteahhite veya proje şirketine bir ticari kredi limiti tanımlar ve böylece ortada teminat niteliği olan bir ev yokken bile garantör limit teminatıyla konut kredisi alınır. 

Hisseli tapu söz konusu ise!
Ekspertiz tarafından evin yeterli teminat oluşturması için aranan bir diğer özellik de atın alacağınız evin hisseli tapusunun olup olmadığıdır. Eğer konut üzerinde hisseli tapu varsa ve tüm hissedarlar satışa izin vermişlerse satın alacağınız ev yeterli teminat oluşturur.

Evin tapusunda başka ipotek var mı?
Konut kredisi alabilmek için bankalar alınacak konutun tapusunda birinci derece ipotek hakkına sahip olmak ister. Bunun sebebi de eğer kredi ödemeleri yapılamazsa bankanın konutu satışa çıkarıp ve ödenmesi gereken borcu öncelikli olarak tahsil etmek istemesidir. Yani satın alacağınız evin krediye uygunluğuna bakılırken tapunun üzerinde başka bir ipotek olup olmadığına dikkat edilir.

Projeye uygun mu?
Satın alınacak evin ekspertiz sürecinde istenen özelliklerden sonuncusu da evin belediyede bulunan projesine uygun olarak inşa edilip edilmemesidir. Projesine uygun inşa edilen konutlar teminat olarak kabul edilir.

Ekspertizin dikkat ettiği bu özellikler karşılandığı taktirde satın alacağınız ev konut kredisine teminat olarak kabul edilir. 

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfası.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181