Taks nedir ? Taks nasıl hesaplanır
TAKS nedir sorusunun en kısa yanıtı ve açılımı, taban alanı katsayısıdır. Yapılan inşaatlarda taban alanının belirlenmesine yardımcı olur. Yönetmelikte taban alanının imar parseli alanına oranıdır. Bu oran 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayıdır.

Arsa alanını bu katsayı ile çarparsanız bina oturum alanını hesaplamış olursunuz.

Task ne demek; Taban alanı, bahçede yapılan eklenti, müştemilatı dahil yapıların, zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmın parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan ve binaya ait olan akaryakıt pompaları, arıtma tesisleri, yangın merdivenleri, ışıklıklar, üstü açık ya da kapalı zemin terasları, sığınak, açık ya da kapalı otopark vb. yerler taban alanına tabi tutulmaz. Yapılacak inşaat, belirlenen TAKS (Taban Alanının Katsayısı) hesabının dışına çıkamaz.

TAKS (Taban Alanının Katsayısı) hesabı yapılırken taban alanı ve arsa alanı çarpılarak bulunur.

2000 metrekarelik arsanın taban oturumu 300 metrekare olabilir. KAKS (Kat Alanı Katsayısı), inşaatın kat alanı katsayısı olarak ifade edilir. İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranı ile elde edilen sayıdır.

Bu oranlar 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 2.0 – 2.07 – 2.50 – 3.0 arasında değişiklik gösterir. KAKS (Kat Alanı Katsayısı) alanına bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ile kapalı çıkmalar dahil edilmez.

Task nedir haberimizin dışındaki bilgi odası haberlerimiz için diğer haberlerimize göz atabilirsiniz.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181