Tapu yenileme işlemi nasıl yapılır?
Konut, arsa ve iş yeri gibi gayrimenkul sahibi olanlar çeşitli nedenlerden dolayı tapularını yenilemek istiyorlar. Taşınmaz sahipleri belli bir ücret karşılığında tapularını yenileyebiliyor. Peki hangi durumlarda tapu yenileme işlerimi yapılır?
 
Gayrimenkulün sahibi olduğunuzun kanıtı olan tapu senetleri için bir çok nedenle yenileme yapılabilir. Mesela tapunuz eskimiş ya da yırtılmış ise istediğiniz zaman Tapu Dairesi’ne giderek tapunuzu yenileyebilirsiniz. Mülkiyet hakkınızın kanıtı olan tapunuzu kaybettiyseniz de ise Tapu Dairesi’nden yenisini alabilirsiniz. Çünkü o taşınmazın sizin olduğu tapu kütüğünde yer alıyor ve siz tapunuzu kaybetseniz bile kayıtlarda adınız ve tapunuz bulunuyor.

Tapunuzu hiç vakit kaybetmeden yenilemeniz gereken durum tapunuzun çalınmasıdır. Eğer tapunuz çalındıysa tapu dairesine bunu bildirmeniz gerekir. Tapu dairesine tapu senedinizin çalındığını bildirmediğiniz taktirde çalan kişiler sahte kimlik veya vekaletname ile gayrimenkulünüzü başka şahıslara satabilir.
 
Tapu yenileme işlemleri nasıl yapılır?
Tapu yenileme işlemlerinden Tapu Dairesi ve Tapu Kadastro Müdürlükleri sorumludur. Tapunuzu yenileme amacınıza göre bu kuruluşlardan birine başvurmanız gerekir. Satışı gerçekleştirilecek ya da miras kalan tapuların devir işlemleri Tapu Dairesi’nde yapılır. Bazı nedenlerden dolayı mesela tapunuzun kaybolması gibi tapu yenileme işlemleri aynı şekilde Tapu Dairesi’ne giderek yapılabilir.
 
Bazı sebeplerden dolayı tapular yeniden düzenlenebilir. Tapu senedinde bulunan ada, pafta ve parsel bilgilerinde değişiklik veya güncelleme yapılaması işlemleriyle Tapu Kadastro Müdürlüğü ilgilenir. Bu tarz bir tapu yenileme işlemi yapacak olan mülkiyet sahipleri gerekli güncellemeleri ve yeni ölçümleri yaparak tapuya işlemesi gerekir.
 
Tapu yenileme işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?
Tapu yenileme işlemi başvusu için sadece nüfus cüzdanınız ve 1 adet fotokopisi yeterli olacaktır. Çünkü tapu sicilinde T.C kimlik nuramanız ile arama yapıldığı zaman taşınmazın bütün bilgilerine ulaşılır.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfası.com.tr 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
rıza 6 yıl önce

vefat sonrası tapu tazeleme süresi ne kadardır?bu süre geçerse kötü niyetli bir mirasçı kanuni boşluktan nasıl yararlanabilir mi?

Avatar
Ruhigül 1 yıl önce

Merhaba ben ismimi değiştirdim bunun için tapuyu nasıl yenileyebilirim

Avatar
Zeynel Meriç 2 ay önce

tapu babamın adına kaybettik nasıl çıkarılır

Avatar
Zeynel Meriç 2 ay önce

tapu babamın adına kaybettik nasıl çıkarılır

banner182

banner181