Türkiye İMSAD Haziran ayı sonuçları açıklandı!
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Haziran ayında son dört aylık artışına son vermiş ve gerilemiştir. Endeks Haziran ayında 2,3 puan düşmüş ve yeniden 100 puan seviyesinin altına inmiştir. Bileşik Endeks Haziran ayında özellikle faaliyetlerdeki gerilemenin etkisi ile düşmüştür. Ayrıca Darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşullar ile güven ve beklentilerde de gerilemeler olmuştur.

Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks de gerileme eğilimi göstermiştir.

Faaliyet Endeksi Haziran ayında özellikle iç satışlardaki, üretimdeki ve cirolardaki düşüş ile gerilemiştir. Ramazan ayı ile mevsimsellik etkili olmuştur.

Güven endeksi son yaşanan gelişmeler ardından en çok gerileyen endeks olmuştur. Genel bir güven kaybı oluşmuştur.
Beklenti endeksi de uzun süre sonra daha hissedilir şekilde gerilemiştir. İç pazar siparişleri uyarı verir seviyede düşmüştür. Yaşanan gelişmeler de beklentileri bozmuştur.

RAMAZAN AYI FAALİYETLERİ YAVAŞLATTI
Faaliyetler Haziran ayında önemli bir gerileme göstermiştir. Mevsimsellik etkisi Ramazan ayı ile faaliyetleri yavaşlatmıştır. Faaliyet endeksi Haziran ayında 2,0 puan düşmüştür. Haziran ayında tüm faaliyetlerde zayıflama yaşanmıştır. Haziran ayında faaliyet endeksi geçen yılın Haziran ayı faaliyet endeksinin 1,0 puan altında gerçekleşmiştir. Yurtiçi satışlarda Haziran ayında bir önceki aya göre hızlı bir gerileme olmuştur. İhracat Haziran ayında sınırlı bir gerileme göstermiştir. Üretim iç satışlardaki gerilemeye bağlı olarak bu kez düşmüştür. Satışlardaki gerileme ile cirolarda da düşüş yaşanmıştır. Ramazan ayı ile iç talepte ortaya çıkan yavaşlama Haziran ayı faaliyetlerini olumsuz etkilemiştir.

GÜVEN ZEDELENDİ
Güven endeksi Haziran ayında önemli ölçüde gerilemiştir. Yaşanan darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler önemli bir güven kaybına yol açmıştır. Haziran ayında oluşan koşullar güven üzerinde aşağı yönlü etkiler yaratmıştır. Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin ise 9,6 puan altında bulunmaktadır. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven önemli ölçüde zayıflamıştır. İnşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven de gerilemiştir. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven de uzun süre sonra düşmüştür. İhracat pazarlarına yönelik güvende ise sınırlı bir artış olmuştur. Darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler güven üzerinde ana belirleyici olmaya devam edecektir.

BEKLENTİLER OLUMSUZ ETKİLENDİ
Faaliyetlerde görülen düşüş, güven kaybı ve son yaşanan gelişmeler ile ortaya çıkan belirsizlikler beklentileri olumsuz etkilemiştir. Böylece beklenti endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre 2,4 puan düşmüştür. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde Haziran ayında sınırlı bir gerileme yaşanmıştır. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler ise daha kuvvetli bir düşüş göstermiştir. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri uzun süre sonra ilk kez önemli bir gerileme göstermiştir. Bu gerileme uyarı niteliğindedir. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise yine zayıf kalmıştır. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise siparişlerdeki düşüşe bağlı olarak hissedilir bir gerileme göstermiştir.

Ortaya çıkan yeni koşullarda ekonominin yavaşlayacak olması önümüzdeki aylarda faaliyetleri sınırlayacaktır. Güven ve beklentiler ise normalleşmenin sağlanması ile iyileşecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181