Yeni uygulama ile gayrimenkul fonlarına hangi konutlar dahil olacak?
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan ve gayrisafi milli hasılanın % 15’inden fazlasını elinde tutan emlak sektörü, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğ ile bambaşka bir işleyişe kavuşacak. Sermaye Piyasası Kurulu’nun çıkardığı Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yapılan ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğ emlak sektöründeki tüm kalıpları yıkacak, emlak yatırımına dair bilinen bütün rutin kalıpları ortadan kaldıracak. ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN yeni tebliğ ile İller Bankası, TOKİ ve belediyeler başta olmak üzere kamu sektörü kaynaklı tüm konutların artık daire bazında değil oda şeklinde de satılabileceğini, bu fonlama ile kamuda üretilen binlerce gayrimenkul bundan böyle yatırım fonlarının bünyesine gireceğini belirtti. Bu uygulamanın emlak sektöründe çığır açacağını belirten Hakan ERİLKUN ‘Konut sahibi olmak için yeterli birikime sahip olamayanlar artık birikimlerinin yettiği kadarıyla o konutun en azından bir bölümüne sahip olabilecekler. Bunun bir diğer avantajlı yönü şu ki trendi hızla yükselen yatırım bölgelerinde konutun tamamını almadan da hızlı yükselişin karından faydalanabilecek ve onlar da gayrimenkul yatırımcısı olabilecekler’ diye konuştu.

YENİ UYGULAMAYA HANGİ KONUTLAR DAHİL OLACAK
Tebliğe yeni eklenen madde ile TOKİ, İller Bankası, Belediyeler ve buna bağlı ortaklıkların ruhsatı alınmış projeler kapsamındaki tüm projeleri bu portföye dahil olacak; yatırımlarda oran kısıtlaması yapılmayacak. ALTIN EMLAK Genel Müdürü Hakan ERİLKUN bu durumun mortgage kredilerini de tetikleyeceğini belirterek şunları söyledi: 2015 sonunda 1.260.000’i aşan konut satışları daha şimdiden bu rekorun 2016 yılında egale edileceğini gösteriyor. Yıl sonunda 2015 yılı satışları 1.320.000’i aşmış olacaktır. 2017’ye damgasını vuracak olan fonlama uygulaması da mortgage kredilerini tetikleyerek yeni yılda emlak sektörünün hızlı çıkışını sağlayan ana faktör olacaktır. Zira konut satışlarının % 45’inin mortgage kredisi ile gerçekleştirildiği Türkiye’de satın alınma hedefinde olan konutun bir bölümüne sahip olma garantisi sağlayan fonlar, kalan bölümler için daha fazla mortgage kredisi kullanma yada aynı alternatifte daha üst segmentte bir alım yönünde mortgage kredisi kullanım oranını ve miktarını en az % 15 oranında artıracaktır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181