Ankara'nın hangi bölgeleri değerleniyor?
Eva Gayrimenkul Değerleme Ankara Bölge Müdürü Zeynel Akkaya Ankara'nın emlak piyasasını Sözcü Gazetesine analiz etti.

Son yıllarda inşa edilen konut ve iş merkezi projeleriyle dev bir şantiye görünümü alan Başkent Ankara'da çok sayıda proje tamamlanma noktasına geldi. Yaşam standartlarını yükseltmek isteyen on binlerce Ankaralı, yeni yaşamlarına başlamaya hazırlanıyor. Geleneksel konut algısı değişen Ankara'da yüksek katlı, sosyal donatı alanları geniş, kalite standartları üst seviyede olan konut projeleri yeni cazibe alanlarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Türkiye ortalamasına bakıldığında daha yüksek olan kişi başına düşen milli geliri ve bölgedeki kamu sektörünün ağırlığı düşünüldüğünde sabit gelirli ve iş güvencesi olan nüfusun yoğunlukta olmasının Ankara'daki konut piyasasını güçlü kılan temel etkenler arasında olduğu söylenebilir. Gelecek yularda Doğu aksının kentsel dönüşüm projeleriyle gelişmesi, Batı ve Kuzeybatı aksının gelişmesini devam ettireceği, Güneybatı aksının şehrin odak noktası haline geleceği ve Güney aksının ise nitelikli konumunu güçlendirmesi bekleniyor.

ÇANKAYA'NIN BATISI DEĞERLENİYOR
Son on yıllık dönemde Ankara'da gayrimenkul sektörü açısından oldukça önemli projeler gerçekleştirildi. Büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra peş peşe hayata geçirilen konut, AVM, otel, ofis plaza projeleri ve kamu yatırımları ile büyük bir yatırım alanı durumuna geldi. Gerçekleştirilen projelerden bir bölümü boyutları ve mimari özellikleri bakımından ülke genelinde öne çıktı. Son zamanlarda orta ve üst kesime hitap eden ofis ve işyeri projeleri oldukça önem kazandı.

Eskişehir Yolu, Konya Yolu üzeri, Söğütözü, Çukurambar ve Balgat bölgelerini de kapsayan alan, Ankara'nın yeni merkezi iş alanı olarak tanımlanmaya başladı. Bu bölgelerde var olan binaların doluluk oranı yüksek seviyelerde olup, inşaat halindeki projelerde ise satışlar belli seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz yıllara bakıldığında Ankara'da değerlenen üçelerden başta yeni başta Çankaya olmak üzere, Yenimahalle, Etimesgut, Mamak başı çekiyor. Bu bölgelerden özellikle Çankaya ilçesi, sınırları içinde daha çok gayrimenkule dönük yatırım projeleri obuası nedeniyle başı çekerken özellikle Batı aksı değerleniyor. Ankara'nın Batı ve Kuzeybatı aksi; sanayi bölgeleriyle, AVM'lerle, toplu konutlarla, kooperatif ve yeni oluşum projeleri üe gelişimini sürdürüyor. Bu aks üzerinde yer alan Sincan-Yenikent, Batıkent, Eryaman, Elvankent ve Etimesgut gibi semtler değerlerini yükseltiyor. Çayyolu ile Çankaya'yı birleştiren ve İncek bölgesi içinden geçen bulvarın ulaşıma açılması ve yoğun bir şekilde kullanılmaya başlaması bölgeye olan talebi artırıyor. Bu bulvar çevresinde Beytepe-İncek bölgesinde de yeni projeler yapılmaya başlarken bölgede hareketlilik devam ediyor. Bölge Ankara'nın Güney ve Batı aksı arasında kalan alan olup kısa dönemde bu bölge öne çıkacak.


DÖRT ANA KOL ÜZERİNDE GELİŞİYOR
Artan nüfusun ve devam eden göç alımının etkisiyle yeni gelişim alanlarına ihtiyaç duyuluyor. Kentin yeni gelişim bölgesi Güney'e ve Batı'ya doğru kayarken, yeni ve değerli yatırım bölgeleri de ortaya çıkıyor. Bu gelişim alanları gehşimini Eskişehir yolu başta olmak üzere, İstanbul yolu, Konya yolu ve Samsun yolu olarak dört ana kol üzerinde yürüyor. Ankara'daki yerleşim, merkezden dışarı doğru kayarken Çayyolu, Bilkent, Beysukent, Ümitköy'deki yerleşimler şehrin Batı'ya doğru büyüdüğünü gösteriyor. Bu büyüme şehrin Batı'sındaki arsa ve arazilerin değerlenmesine sebep oluyor. Eryaman, Yuva, Bağlıca, Oran, İncek gibi yerler kentin hızla büyüyen alanları olup Altındağ, Mamak semtleri ise TOKİ konutlarıyla şehrin modern yapısına ayak uyduruyor. Balgat, Dikmen, Çiğdem, Oran gibi yerleşkeler lüks ve nitelikli projeler çerçevesinde yeni görünümleriyle Konya Yolunu prestijli bir bölge haline getiriyor. Bölgedeki yapüaşmanın artması sonucu, bu aks üzerinde bulunmakta olan İncek aksına doğru kayma bekleniyor.

SAĞLIK PROJELERİ İLE KONUT VE OTEL YATIRIMLARI ARTACAK

Eskişehir Yolu üzerinde, Yaşamkent'ten soma bulunan ve Batı'ya uzanan bölgede yapılacak olan plan çalışmaları üe özellikle konut yatırımlarının artacağı düşünülüyor. Ayrıca kentin Batı ve Güney akslarım birleştiren İncek-Çayyolu-Yaşamkent aralığında markalı konut projelerinin artarak devam edeceği öngörülüyor. Havalimanı yolu üzerine yakın konumda Akyurt'ta yapılacak olan kongre ve fuar merkezi ile Ankara'ya olan ilgi ve yatırımlar artacak. Eskişehir Yolu, Konya Yolu arasında, Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçeleri şuurları içinde kalan bölgede yeni konut yatırımların artması ile bölgeye talebin artması sağlanacak. Altındağ ilçesi sınırları içinde kalan ve Büyük Sanayi olarak adlandırılan bölge ve çevresinde yapılmış veya yapılmakta olan 1/1000 ölçekli Merkezi İş Alan planlarının uygulamasının hayata geçmesiyle bölgenin eski dokusundan kurtularak cazibe merkezi oluşturacak.

Ankara'da 3.662 yatak sayısı ile Avrupa'nın en büyük şehir hastanesinin yapılacağı Bilkent Hastane Kampüsü'nün yapımına başlamış olması ve bununla beraber Etlik Hastane Kampüsü'nün de bitirilmesi ile Ankara'da sağlık sektörü ve turizminin gelişeceği görülüyor. Ayaş, Haymana ve Kızılcahamam'da kaplıcalar sağlık turizmi için potansiyel teşkil ediyor. Ankara'da nitelikli ofis projelerinin artmasıyla de ofis sektöründe de büyük gelişmeler yaşanıyor. Son yıllarda Ankara'nın farklı konumlarında faaliyete başlayan iş merkezi ve plaza projelerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Daha çok Söğütözü bölgesi ile Eskişehir Yolu ve Konya Yolu üzerindeki arsalarda ağırlıklı olarak karma projeler gerçekleştiriliyor. Bu bölgelerde geçmiş dönemde faaliyete geçen projelerin yanında yeni iddialı projeler hazırlanmaya devam ediyor. İş merkezi proje yatırımları için Söğütözü bölgesi cazibesini korunurken, bölgede inşaatları tamamlanan ve yapımı süren projelerde satışlar ve kiramalar devam ediyor.

Sözcü Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hakan 6 yıl önce

anakara da etlik şehir hastanesine en yakın bölge olan ayvalı mahallesi çok değerlenecek ilerdee.. şiddetle oradan ev alınmasını tavsiye ediyorum.geç kalmayın

Avatar
Emre 7 yıl önce

Altındağ neden bu kadar çok hızlı gelişmiyor özellikle otoban çevresi

Avatar
Emrah 5 yıl önce

Altındağ da yaşayanlar insan değilmi bu be yaa. Bikere bile altındağdan bahsedilmiyor Allah belanızı versin.

Avatar
Emrah 5 yıl önce

Altındağ da yaşayanlar insan değilmi bu be yaa. Bikere bile altındağdan bahsedilmiyor bu nasıl bi ranttır Allahınızı severseniz.

Avatar
Emrah duman 5 yıl önce

Altındağ da yaşayanlar insan değilmi bu be yaa. Bikere bile altındağdan bahsedilmiyor bu nasıl bi ranttır Allahınızı severseniz.

banner182

banner181