Ege Bölgesi DASK'a uzak!
Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği Gölcük merkezli 17 Ağustos depreminin bugün yıldönümü. Aradan geçen 18 yılda Türkiye'nin depreme hazırlık karnesi zayıf çıktı. Son günlerde art arda depremlerle sarsılan Ege Bölgesi'nde de durum aynı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, Ege Bölgesi'ndeki DASK olarak adlandırılan zorunlu deprem sigortası kullanım oranı Türkiye ortalamasının gerisinde kaldı. Türkiye'deki binaların yüzde 45.6'sında DASK varken, deprem bölgesi olan Ege'de bu oran yüzde 43.6 oldu. 2 milyon 616 bin 350 konutun olduğu Ege Bölgesi'nde sadece 1 milyon 138 bin 181 konutun DASK'ı bulunuyor. DASK'ın en fazla yapıldığı bölge yüzde 55 ile Marmara, en az yaptıran bölge ise yüzde 35.8 ile Doğu Anadolu oldu.

DİNAR’DAN DERS ALINMALI
DASK yaptıran illere bakıldığında ise yakın geçmişte depremin vurduğu kentlerin ön plana çıktığı görülüyor. Zorunlu deprem sigortası yaptıran iller içerisinde Düzce yüzde 84 ile ilk sırada yer alırken, bu ili yüzde 75 ile Bolu, yüzde 74 ile Yalova ve yüzde 69 ile Tekirdağ ve Sakarya izledi. Ege Bölgesi'nde Afyonkarahisar, yüzde 27.4 ile en az DASK yapan şehir olarak dikkat çekti. 1995'te Afyonkarahisar'ın Dinar İlçesi'nde meydana gelen depremde 94 vatandaş hayatını kaybetmişti.



Türkiye'de neredeyse her 2 evden birinin depreme karşı sigortalı olduğunu söyleyen DASK Başkanı Murat Kayacı, buna rağmen sigortalılık oranlarında yeterli seviyenin yakalanmadığını kaydetti. Nihai hedeflerinin Türkiye'deki tüm konutları depreme karşı sigortalamak olduğunu ifade eden Kayacı, “DASK'ın kurulduğu günden bu yana yaptığı hasar ödemesi miktarı bugün itibarıyla 175 milyon TL'ye ulaştı. En büyük ödeme 125 milyon TL ile Van Depremi için yapıldı” dedi.

İSTANBUL’DA BOŞ ALAN KALMADI
İstanbul'da 1999 depreminin ardından ‘Afet Acil Eylemi Planı' belirlendi. Bu plana göre, deprem sonrasında kullanılmak üzere 493 boş alan ayrıldı. Ancak günümüzde bu alanlardan geriye 77 adet kaldığı ortaya çıktı. 3 milyon 682 bin 450 konutun bulunduğu İstanbul'da zorunlu deprem sigortası yapılan konut sayısı ise 2 milyon 46 bin 572. Yüzde 55.6 DASK oranına sahip İstanbul'da kentsel dönüşümde de hedeflenen yol alınamadı ve binlerce çürük bina yenilenemedi.

BİLİNÇLENDİRME YAPILMASI LAZIM
DASK'ın bir mesken için verdiği azami teminat tutarının 170 bin lira ile sınırlı kaldığını söyleyen Doğa Sigorta CEO'su Nihat Kırmızı, bu bedelin çelik, betonarme ve karkas yapı tarzına sahip bir konut için değerlendirildiğinde 212.5 metrekare ile sınırlı olduğunu belirtti. Kırmızı, “Bu metrekareden büyük yüzölçümüne sahip konutlardan sigorta şirketleri sorumlu. Dolayısıyla DASK konusunda bilinçlendirme çalışması yürütmek bizim en önemli görevimiz” dedi.

Taylan Büyükşahin / Sözcü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181