Ege'de konut satışları Mart ayında Türkiye ortalamasının üstüne çıktı!
Ege Bölgesi'ne yönelik hükümetin birbiri ardına başlattığı İzmir-İstanbul otoyolu, İzmir-Ankara hızlı treni ile İzmir-Antalya otoyolu gibi dev projeler, yatırımcıların bu bölgelere yönelmesini sağladı. Diğer yandan markalı konut üreticilerinin kampanyaları, düşük faiz oranları ve vergi teşvikleri de konut satışlarını hızlandırdı. TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı konut satış rakamlarına göre Türkiye genelinde yüzde 10 artarken bu oran Ege Bölgesi'nde yüzde 12.3 oldu. Bu yılın Mart ayında Ege Bölgesi'nde satılan toplam konut sayısı 20 bin 192 kişi olurken adet bazında en fazla konut 8 bin 59 ile İzmir'de gerçekleşti. Oran bazında ise en büyük değişimi Aydın yaşadı. Geçtiğimiz yıl Mart ayında 2 bin 705 konutun satıldığı Aydın'da bu rakam yüzde 27 artarak 3 bin 458'e çıktı.

MANİSA TAKİPTE
Aydın'ın ardından ikinciliği yüzde 19 ile Manisa alırken, bu kentte geçtiğimiz yıl satılan 1989 konutun bu yıl 2 bin 368'e çıktığı görüldü. Uşak geçtiğimiz yılın Mart dönemine göre satılan konut sayısını 67 adet attırarak yüzde 13'lik bir yükseliş sağladı. Bu oranla Uşak üçüncü sıraya yerleşirken hemen arkasından Denizli geldi. 2016 yılı Mart ayında 1351 konutun satıldığı Denizli bu yılın aynı döneminde satış sayısını 138 adet arttırarak 1489'a çıkardı. Böylece Denizli'de artış oranı yüzde 10'u buldu. Balıkesir ise yüzde 7'lik artış oranıyla konut sayısını 2 bin 509'dan 2 bin 683'e çıkardı.

ADET ŞAMPİYONU İZMİR
Ege'nin en büyük kenti İzmir ise satış adedi bazında 379 konutluk artışla bölge şampiyonu olurken geçtiğimiz yılın Mart dönemine göre ise satışlarını sadece 6.75 arttırabildi. Bu oranla bölgede 6'ncı sıraya yerleşen İzmir, Muğla'nın hemen üstünde yer alarak sonuncu olmaktan kurtuldu. Bölgenin son sırasında olan tatil cenneti Muğla'da ise konut satışını adet bazında 42; oran bazında ise yüzde 3.4 artırabildi. Sektör temsilcileri ise referandumun biterek belirsizliğin giderilmesinin konut sektörüne olumlu yansıyacağını ve önümüzdeki aydan itibaren satış rakamlarının çok daha artacağına dikkat çekti. Ege Bölgesi'ndeki konut taleplerinin inşaat sektörü açısından olumlu bir hava estirdiğini kaydeden yetkililer, nitelikli ve kaliteli üretilen konutların satılmasında her dönem olduğu gibi sorun yaşanmayacağını vurguladı.

Dönüşüm ile satışlar artar
Müteahhit. ler Federasyonu (MÜFED) Başkanı " Necip Nasır, bir süre- 1dir askıya alınan yatırımlar ve konut * alımları da yeniden gündeme geldiğini kaydeden Nasır, "Kentsel dönüşüm konusunda daha hızlı hareket edilmesini sağlayacak düzenlemenin de Mayıs ayında yürürlüğe gireceğini öğrendik. Kentsel dönüşüm ile kazanılacak yeni arsalarla birlikte, kentin ihtiyacı olan nitelikli konutların yapımı hızlanacak ve konut satışlarına olumlu katkı yapacak" diye konuştu.

10 yılda yüzde 250 büyüme
İzmir'de 2 + 1 ortalama olarak 100 metrekare büyüklüğünde bir dairenin satış fiyatı son 10 yıl içinde yüzde 250 oranında arttı. Standart özelliklere sahip olan bir evin satış fiyatı 2017 yılının ilk çeyreğinde 300 bin TL civarma yükseldi. Yine İzmir'de 2 + 1 ortalama olarak 100 metrekare büyüklüğünde bir dairenin aylık kirası son 10 yıl içinde yüzde 290 oranmda artış gösterdi. Standart özelliklere sahip olan bir evin aylık kirası 2017 yılının ilk çeyreğinde 1000 TL seviyesine ulaştı. Yeni ve markalı konut projelerinde ise bu rakamlar daha da yükseldi. Şehirdeki konut yatırım geri dönüş süresi ise 19 yıl.

Murat Ervin / Habertürk Egeli Ek Gazetsi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181