Fikirtepe'de 1 yılda yüzde 100 artış bekleniyor!
2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen, 2014 yılına kadar müteahhitler ve kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yeterli düzeyde ilerleyemeyen Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi, 2014'ten bu yana ivme kazanarak ilerliyor. EVA Gayrimenkul Değerleme'nin araştırmasına göre 2017'de tamamlanması beklenen büyük projelerin bugünkü metrekare birim fiyatları 7.000-10.000 TL aralığında iken, projelerin tamamlanmasıyla birlikte bir yılda % 100 değerleneceği öngörülüyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları Öznur Özdemir ve Öznur Aydın, 1950'li yıllarda İstanbul'un ilk gecekondu alanlarından olan Fikirtepe'nin bu tarihlerden itibaren yoğun iç göç aldığını, hızlı nüfus artışı ve çarpık yapılaşmanın yıllar içinde bölgeyi kentsel çöküntü alanı haline getirmesi nedeniyle kentsel dönüşümün zorunlu hale geldiğini belirtiyorlar. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Türkiye'nin önemli dönüşüm projelerinden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, tamamlandığında modern ve düzenli şehircilik anlayışının önemli bir örneği olarak sadece Kadıköy'ün değil, İstanbul'un en seçkin semtlerinden biri haline gelmesinin planlandığını kaydediyorlar. Fikirtepe'nin proje alanı olarak seçilmesinin bir başka önemli nedeninin avantajlı konumu olduğunu dile getiren uzmanlar, Kadıköy ve E5 güzergahı gibi Anadolu yakasının merkezi iş alanlarına yakın olması ve tüm ulaşım akslarının kesişme noktasında yer almasının bölgeyi cazip hâle getirdiğini vurguluyorlar.

133 hektarlık dev dönüşüm alanı
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Proje alanında 57 yapı adası bulunduğunu ve yaklaşık 133 hektarlık bir alanı kapsadığını ifade eden uzmanlar, proje öncesinde dönüşüm alanında 100.000'e yakın nüfus, yaklaşık 6.500 bina ve 25.000 bağımsız bölüm yer alırken, proje tamamlandığında yaklaşık 50.000 bağımsız bölümde 150.000 nüfusa ulaşılmasının beklendiğini belirtiyorlar. Uzmanlar, projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olarak sürdürülebilir yaşam için gerekli bakımevi, gezi parkları, okul, sağlık kurumu, kütüphane, otopark, alışveriş alanları, sinema gibi sosyal donatıları içinde barındıran bir dönüşüm projesi olarak hazırlandığını kaydediyorlar.

Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesinin 2010 yılında İBB tarafından gündeme getirildiğini belirten uzmanlar, 2011 başında bölgeye % 10 ila % 80 arasında imar artışı getiren planın İBB Meclisi'nce onaylandığını belirtiyorlar. Ancak kentsel dönüşüm sürecinde yıkım ve tahliye işlemlerinin aksaması nedeniyle 2010 yılından 2014'e kadar ciddi aşama kaydedilemediğini dile getiriyorlar. Kentsel dönüşüm alanı ilanıyla birlikte birçok şirketin bölgeye akın ettiğini, bölge halkının da beklenen değer artışı karşısında umutlandığını belirten uzmanlar, ancak müteahhitlerle kat maliklerinin uzun süreli anlaşmazlıkları ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediye arasındaki yetki karmaşasının süreci tıkadığını, 2014 başında ise Bakanlığın bölgedeki işleyişe hız kazandırmak için yetkilerini tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretmesiyle sürecin birden hızlandığına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, bu tarihten sonra yıkım ve temel atma törenlerinin ivme kazandığını belirtiyorlar.

Mevcut fiyatlar bir yılda ikiye katlanabilir
Proje kapsamında Baysaş, CC Group, Dumankaya, Ekşioğlu Yapı, Emay, Erkan Grup, Güral İnşaat, Haldız İnşaat, Nuhoğlu, PanaYapı, Sefa İnşaat, Selka NSK, Sinanlı Yapı & Yiğit Group, SVR Group, Şua İnşaat, Teknik Yapı ve Vartaş gibi inşaat şirketlerinin yer aldığını ifade eden uzmanlar, Alya Life Residence, Muhteşem Yeni Yüzyıl Konutları, Pırlanta Göztepe, Mina Towers, Businist Office, Güral Göztepe Konutları, Brooklyn Park, Renovia İstanbul, Yenitepe Kadıköy, Brooklyn Life (Selimoğlu), İstanbul 216 ve Concord İstanbul'un bölgede yer alan önemli konut projelerinden bazıları olduğunu belirtiyorlar. Söz konusu projelerde bugün için ortalama konut satış birim değerlerinin 7.000-10.000 TL/m2 aralığında olduğunu söyleyen uzmanlar, konut ağırlıklı olan kentsel dönüşüm projesi dahilindeki az sayıda ticari taşınmazlar için ise henüz oluşmuş bir ortalama satış değerinden bahsedilemediğini belirtiyorlar. Uzmanlar, 201 7 yılı itibariyle projelerin hayata geçirilmesi ve projelerin kendilerini kanıtlayabilmeleri halinde bugünkü birim değerlerin iki katına kadar artış yaşanabileceğinin altını çiziyorlar.

Şantiye Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181