Gelibolu'da arazi fiyatları son 2 yılda 4 kat arttı!
İstanbul'a kurulan üçüncü Boğaz Köprüsü ve İzmit Körfez Geçişi Projesi'yle birlikte ulaştırma sektörünün üçüncü büyük yatırımı olan Çanakkale Boğazı Köprü Geçiş Projesi de sessiz ve derinden ilerliyor. Daha önce 2015 sonunda yapılacağı duyurulan köprü ihalesinin, bu yılın içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu plan çerçevesinde bölgede çok sıcak gelişmeler yaşanıyor. Bölge, arazi yatırımcılarının adeta istilasına uğramış durumda. Köprünün kurulacağı bölge olarak, Avrupa yakasında Gelibolu ilçesinin 7.5 kilometre güneyindeki Sütlüce Köyü ile Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesinin 2.5 kilometre güneyindeki Şekerkaya mevkii arası olarak belirlendi.

FİYATLAR HIZLA ARTIYOR
Çanakkale'ye yapılacak olan köprü projesi, köprünün kurulacağı Gelibolu bölgesinde heyecan yarattı. Köprünün Avrupa yakasındaki ayaklarının kurulacağı Gelibolu ise şu anda gayrimenkul açısından adeta altın çağını yaşıyor. İlçede, şu anda tüm gayrimenkul türlerinin hızlıca el değiştirdiği ifade ediliyor. Gelibolu ve çevresindeki köylerde arazilerin köprü söylentisi ve basında bu yönde çıkan haberlerin ardından sonra değer kazanmaya başladığına işaret ediliyor. Bunun yanı sıra Gelibolu'nun özellikle iki yakanın birleşim noktası olması nedeniyle de önem kazanan bir coğrafi özelliği var. Bu nedenle köprü güzergahında yer alan her noktadaki tüm arsa ve araziler, günden güne değerleniyor. Ancak arsa sahipleri, değer artışının çok daha fazla olacağı beklentisinden hareketle, arazilerini elden çıkarmak istemiyor.

ARAZİLER DÖRT KAT DEĞERLENDİ
İlçede, iki yıl önce metrekaresi 50 ila 300 TL arasında olan yüzde 5-40 imarı olan araziler, aradan geçen süre içinde yakla
şık dört kat değerlenerek, bugün 125 ila 800 TL arasında bir fiyatla satılır hale geldi. Gelibolu'daki emlakçılar, arsa açısından en çok değerlenen bölgeler olarak Sütlüce, Bayırköy ve Bolayır'ı işaret ediyor. Örneğin, Sütlüce'de iki yıl önce metrekaresi 80 TL olan yüzde 15 imar hakkı olan arazilerin metrekaresine bugün 250 TL isteniyor. Sütlüce gibi bölgede en çok talep gören köylerden biri de Bolayır. Zira Bolayır hem Çanakkale merkeze yakın hem de en gelişmiş noktalardan birisi. Bolayır'da 2014'te metrekaresine 70 TL fiyat biçilen köy arazilerinin bugünkü metrekare fiyatı, 150 TL seviyesine ulaşmış durumda.

YENİ KONUT ALANLARI
Gelibolu'da ise konut bakımından Hamzakoy, Sarmaşıklı, Gazi Süleymanpaşa ve 18 Evler en fazla prim ya
pan bölgeler olarak gösteriliyor. İlçede 100 metrekare büyüklüğündeki yeni konutların fiyatı 150 bin TL'den başlayıp 240 bin TL'ye kadar çıkıyor. Fiyat skalasının değişimindeki ana kriter ise denize yakınlık ve deniz manzarası. İkinci el konutların fiyatı ise aynı kriterdeki daireler için ortalama 120 bin TL seviyelerinde seyrediyor. 



İSTANBULLU FİRMALAR MARKAJDA

Gelibolu'da yaklaşık 40 yıldır emlakçilik yapan Dondurmacılar Emlak Ofisi'nin sahibi İsmail Dondurmacı, ilçede son dönemde birçok yeni konut projesinin hayata geçtiğini ifade ediyor. Dondurmacı, Gelibolu'daki konut piyasası hakkında ise şu bilgileri veriyor: "Dışarıdan birçok İstanbul firması ilçemizde konut projesi geliştirmek amacıyla araştırma yapıyor. Gelibolu merkezinde yer sıkıntısı olduğu için yeni imar planı çalışm ası yapılıyor. Yüksek ihtimalle Karayolları ve Toprak Mahsulleri Ofisi arkasındaki alanlar imara açılarak kentimiz bu bölgeye doğru genişleyecek. Eğritaş bölgesi ise ağırlıklı olarak villa projeleri ile gelişim gösteriyor." 

Hakan ERİLKUN / Altın Emlak Genel Müdürü
"Arazi sahipleri beklemede'' 

Gelibolu'nun son dönemde ilgi görmesinin ana nedeni Çanakkale Köprüsü. Köprü güzergahında yer alan her noktada tum arsa ve arazilerin fiyatı günden güne artıyor. Ancak arsa sahipleri, bölgedeki değerlenme ileride daha fazla olacağı için çok cazip koşullar olmadıkça elden çıkarmamayı tercih ediyor. Gelibolu'da en çok pirim yapan yerler Sütlüce Köyü, Bayırköy ve Bolayır Koyu. Zira Kilitbahir güzergahına zarar vereceği endişesiyle köprü rotası Sütlüce ve Şekerkaya (Lapseki] hattına alındı. Bu nedenle Gelibolu yakasındaki Sütlüce'de son bir yılda arsaarazi fiyatlar, yüzde 150'lere varan bir artış gösterdi, örneğin, Sütlüce'de 1 dönüm arazi fiyat, 150 bin TL den başlıyor ve köprüye yakınlık derecesine göre 450 bin TL've kadar çıkabiliyor. Bölgede en çok talep gören köylerden biri de Bolayır; zira hem Çanakkale merkeze yakın hem de en gelişmiş noktalardan birisi. 1 dönüm arsa fiyatı 130 bin TL'den başlıyor. Sütlüce ve Bolayır'da köy imarı soz konusu. Bayırköy'de ise arsa arazı yok denecek kadar az. Gelibolu'da konut piyasası şu anda oldukça zayıf; arsa-arazi hareketleri ise çok kuvvetli. Gelibolu, şu ana kadar uçta kalan bir konuma sahip olup bakır bırakılan, bir bölümü sit alanı olan, yapılaşmanın tercih edilmediği bir bölge idi. Köprü inşasıyla beraber hareketleneceği kesinleştiği için bu bakir bölgeden arsa-araz. toplama, küçük parselleri birleştirme yoluyla mümkün olduğunca karlı alanlar haline getirme yatırımcıların ilk hedefi oldu.

Kimler arazi aldı?
Bölgedeki emlakçılar Gelibolu ve çevresinde son dönemde İstanbullu firmaların büyük miktarda arazi alımlarına imza attığını ifade ediyor. Bölgede son dönemde en çok yatırımı yapan firmanın Ziya Organik Tarım Holding olduğu söyleniyor. Bu firma adı altında Nevzat Demir'in Demirtepe ve Bolayır bölgesinde şahıslardan ve ihalelerden büyük araziler satın aldığı öne sürülüyor. Bölgedeki emlakçılar, Gelibolu'da arsa alımına imza atan isimler arasında spor yorumcusu Sansal Büyüka, Acun llıcalı, Oflaz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Oflaz, Çetaş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Taşar, Bahariye Mensucat'ın sahibi Topbaş Ailesi, Ağaoğlu Grubu, Limak ve Eczacıbaşı Grubu'nun yer aldığını ifade ediyorlar.

Gazi Süleyman Paşa Cansel Turgut YAZICI / Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü
"Gerçekçi satışlar daha az"

Çanakkale ilinde 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında görülen boğaz köprüsü ve oto yol güzergahının Gelibolu ilçesinden geçecek olması bölgeye olan ilgiyi ve talebi artırdı. Bu bölgelerde özellikler tarla fiyatlarında spekülatif olmakla beraber yüzde 100'lere yakın artışların olduğu ancak gerçekçi satışların daha düşük olduğunu tespit ediyoruz. Konut fiyatlarında ise henüz fazla talebin olmadığı ve ciddi bir artışın yaşanmadığı yüzde 10 civarında artışların olduğu gözleniyor. İlçe merkezindeki eski yapılarda konut birim metrekare  değerleri 750 ila 900 TL arasında. Yeni yapılan konutlarda ise birim metrekare değerleri 1.100 ila 1.300 TL arasında olduğu, ilçe merkezine olan yakınlığına göre değiştiği gözleniyor. Denize sıfır konum ve manzarası bulunan yeni konutlarda ise değerler çok daha yükseklere çıkıyor ve 3.000 ila 4.000 TL arasında değişiyor." 

Okhan ŞENTÜRK/Para Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ramazan 7 yıl önce

Güneyli köyü imar durumu nedir
İmara kapalıydı şu an durumu nedir.

banner182

banner181