İstanbul'da yükselen değer: Çekmeköy!
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Çekmeköy'den geçen 3. Köprü bağlantı yolları ve metro hattıyla ilgili olarak da şunları söyledi: "İstanbul geneline bakıldığında Çekmeköy ilçesi kendi içinde trafik sorunu yaşamayan bir ilçe. Şile yoluna mahallelerden bağlantıları çoğaltarak ilçeye giriş çıkışları akıcı hale getirdik. Artan nüfusu göz önünde bulundurarak ulaşımda alternatif olarak, 7 yıllık bir geçmişle ilçemize metro kazandırmanın sevincini yaşarken, İstanbul Büyükşehir Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'tan yeni müjdeler geldi. Heyecanımız ve mutluluğumuz ikiye katlandı. Üsküdar-Çekmeköy Metro hattının devamı niteliğinde olacak ikinci proje ile Taşdelen üzerinden Sabiha Gökçen Havaalanı'na kadar uzanacak yeni bir metro hattı planlandı. Bu vesile ile Çekmeköylü hemşehrilerimiz yerin üstüne çıkmadan bir havaalanından diğerine kadar konforlu seyahat edebilme imkanı bulacaklar. Uzun yıllar ulaşım sorunu yaşayan bölgeler için modern ulaşım alternatifleri gencinden yaşlısına kadar tüm hemşehrilerimizi heyecanlandırdı. Bu iki hatlımıza ek olarak yine bölge insanımızın eksikliğini hissettiği Bostanciya ulaşım vardı ki bu sorun da Üsküdar-Çekmeköy metrosuna entegre edilecek Bostancı-Dudullu hattı ile çözülmüş olacak." 

1999 depreminin ardından kayalık zemini nedeniyle depreme karşı güvenli sağlam yerler arasında gösterilen Çekmeköyle ilgili bir farkındahk oluştu. Çekmeköy o tarihten itibaren İstanbul içinden tercihli göç almaya başladı. 2008 yılında 4 belde belediyesinin birleşmesiyle ilçe statüsüne kavuşan Çekmeköy'de yapılan bilinçli yatırımlar, kentin yaşam kalitesi yüksek bir yerleşim yeri olarak ön plana çıkmasına neden oldu.

Yatay yapılaşma..
17 bin 500 hektarlık alanı ile İstanbul'un yüzölçümü bakımından en büyük ilçeleri arasında ilk sıralarda yer alan Çekmeköy'de şuanda kullanılabilen, imara açık olan alan 3 bin 500 hektar. Geriye kalan 14 bin hektarlık alan tamamen orman. İlçenin doğasına uygun olarak yatay yapılaşma benimsendi. Vatandaşa örnek olması açısından belediye binası da bahçe içerisinde yatay mimariye uygun olarak yapıldı.

Kentsel dönüşüm tam gaz 2009 yılından bugüne kadar yapılan plan çalışmalarında, tüm mahallelerin imar planları kısa süre içinde çıkarıldı. Çekmeköy'e yapılan yatırımlar ve büyük projelerle arsaların değer kazanması ve açık imar planları sayesinde kentsel dönüşüm yasası çıkmadan önce Çekmeköy'de bir kentsel dönüşüm hareketi başlamış oldu. Vatandaşların, yeni yapılan binaları görmesi, komşusunun daha güvenli ve konforlu bir hayat yaşamaya başlaması, ilçenin marka değerinin artmasıyla arsalarda yaşanan değer artışı, müteahhit anlaşmalarının yüzde 50 oranlarına çıkması Çekmeköy'de değişimin başlamasına neden oldu. Vatandaşlarımızın yeni ve güvenli binalarda yaşayabilmeleri için belediye sorumlulukların bilincinde hareket etti. 2012 yılında kentsel dönüşüm adıyla bildiğimiz 6306 sayılı kanun kabul edilmeden önce de belediye tarafından vatandaşları teşvik edici çalışmalar yürütüldü. Evini yenilemek isteyen vatandaşların yıkım ruhsatları ve yapı ruhsatları konusunda vatandaşlara yardımcı olundu.

'Yılda bin ruhsat verildi' 
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, ilçedeki dönüşümle ilgili şunları söyledi: "2009 yılında göreve geldiğimizde birkaç yıl öncesinde deprem yönetmeliğine uygun yapılar yapılmaya başlamıştı. Göreve geldiğimizde ilçe nüfusu 130 bin'di. Kentsel dönüşüm yasasından önce vatandaşlarımızı bilgilendirProjelenn adresi dikve yıkm ruhsatları konusunda zorluk çıkarmadık. 7 yılda, 7 bine yakın ruhsat vermişiz ki bu her yıl ortalama bin ruhsat ediyor. Bunun yüzde 65'i yani 4 bin civarında ruhsat yıkımla birlikte alınmış. 32 binin ür- zerinde dairenin 7 yıl da dönüştüğünü görüyoruz. Bu da gerçekten şehircilik anlamında çok ciddi bir kazanım."

'2B arazileri de dönüşüyor'
Şehrin genelinde dönüşümün yaşandığını belirten Başkan Poyraz, "Bu yenilemeler neticesinde eski yerleşimcilerin nüfusunun yarısından fazlası güvenli evlerine yerleşti. İlçemizde 2B arazisi olan ve arsa sorunları geçtiğimiz yıl içinde çözülen bölgelerin dönüşümü kaldı. Bu alanlar içinde çok güzel kentsel tasarım projeleri hazırladık. Gelenek ve geleceği doğayla buluşturan bu projelerle, Çekmeköy şehircilikte de model olacak" dedi.


Projelerin adresi Çekmeköy
Yerinde kendiliğinden dönüşümle geçen süreç içerisinde Çekmeköy'ün marka değerindeki artış, ilçe sınırlarındaki proje sahiplerinin de dikkatini çekti. Emlak sektörüne bakıldığında komşu ilçelerin sınırlarında kaldığı halde ilanlarını ve reklamlarını Çekmeköy olarak çıkan birçok proje 



Vatan Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181