İstanbul'daki kira fiyatları öğrencileri ev sahibi yapıyor
Yüksek yurt aidatları ve kiralar İstanbul’daki öğrencileri ev sahibi yapıyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre İstanbul’da üniversite okumaya gelen öğrenciler aylık 2000 TL’ye varan ev kirası ödemek yerine 1+1 bir daire alıp ev sahibi olmayı tercih ediyor. Öğrenciler mezun olacakları 4-5 yıl boyunca kira yerine ev taksidi ödemiş oluyor. Eskiden bekara ev vermeyen ev sahiplerinin şimdilerde kiraya vermek ve ya satmak için öğrencilerin peşine düştüğünü dile getiren emlakçılar, öğrencilerin talebiyle 1+1 konut piyasasının patlama yaptığını söylüyor. Daha çok üniversitelerin olduğu ilçelerde konut satın alan öğrenciler güvenlik nedeniyle siteleri tercih ediyor. Öğrencilerin en çok konut aldığı ilçeler olan Beylikdüzü, Esenyurt ve Sancaktepe’de 1+1 daire fiyatları hızla artış gösterdi.

YÜZDE 80 KAZANDIRIYOR
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Yaşar Ovalı İstanbul’a üniversite okumaya gelen bir öğrencinin 4-5 yıl boyunca yüksek kira ödemesini istemeyen ebeveynlerin, konut satın alma yoluna gittiğini söyledi. İstanbul’da konut fiyatlarının her yıl yüzde 15-20 değerlendiğine dikkat çeken Ovalı, “Bunu gören aileler eve yatırım yapıyor. İstanbul’da ev alan aileler çocuğunun mezun olacağı 4-5 yıllık süreçte yüzde 80 kar getiren bir yatırım yapmış oluyor. Bu kâr ne altında ne dövizde var” dedi. Ovalı, öğrencilerin ağırlıklı olarak Esenyurt ve Beylükdüzü bölgesinde konut almayı tercih ettiğini söyledi.

50 DEFA AMORTİ EDİYOR
ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, "İstanbul’da arsa değerli. Konut fiyatlarındaki artışı gören aileler ev sahibi olmayı tercih ediyor. Mezun olana kadar ev kendini 50 kere amorti ediyor" dedi.

EN PAHALI SEMP BEŞİKTAŞ
Sahibinden.com verilerine göre, İstanbul’da kiralık daire fiyatlarının en yüksek olduğu ilçe Beşiktaş olurken, Ankara’da Çankaya, İzmir’de Balçova, Eskişehir’de ise Odunpazarı öne çıktı. Beşiktaş'ta kira fiyatları ortalama 2 bin 300 TL ile olurken, geçen yıla göre fiyatların yüzde 15 arttığı ilçeyi, ortalama 2 bin TL’lik kirayla Bakırköy ve Kadıköy takip etti.

GELECEĞE YATIRIM YAPIYORLAR
RE/MAX Türkiye Pazarlama Direktörü Gökhan Karahan da şu değerlendirmeyi yaptı: "Çocuğu şehir dışında okuyan Anadolu’daki aileler, yüksek kira ödememek için ve çocuğu iş hayatına atıldığında rahat etmesi için İstanbul’da ev satın alıyor. Kira yerine 5 sene kredi ödemeyi gözden çıkarttığında, 5 yıl sonunda yatırım yaptıkları bu ev kendilerine ait olmuş oluyor."


Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181