İstanbul'un bugünkü toplam arsa değeri 2 trilyon dolar!
İstanbul'da toplam gayrimenkul arzı 2016 yılında 1 milyonun üzerine çıktı. Gayrimenkul piyasasına ilgi sürerken getirilerde ise İstanbul'un son yıllarda döviz karşısında başarılı bir performans gösteremediği ortaya çıktı. Konut cephesinde getiriler dövizin altında kalırken arsa fiyatları ise sağladığı getiri oranları ile yatırımcısını memnun etti. Türkiye Veri İşleme Merkezi'nin (TUVİMER) verilerine göre 2014-2017 yılları arasında döviz yüzde 68 artış kaydederken İstanbul'da semtlere göre değişmekle beraber ortalama konut fiyatı yüzde 39 arttı.

Arsa fiyatları ise aynı dönemde ortalama yüzde 85 artarak adeta dövize meydan okudu. Arsada en yüksek değer artışı dolardan 22 puan fazla yani yüzde 90 ile Avcılar'da gözlemlendi. 1999 yılında yaşanan depremden sonra kentsel dönüşüm kapsamında Avcılar bölgesine yönelik konut arzı bölgedeki arsa fiyatlarını da yükseltti. İstanbul'da en dikkat çekici fiyat artışı 3'üncü havalimanm yapıldığı Arnavutköy'de görüldü. İlçede arsa fiyatları 3 yılda yüzde 86 oranında artarak yatırımcısına doların 18 puan üzerinde kazanç sağladı.

FİNANS MERKEZİ DEĞERİNİ ARTIRDI
Öte yandan özellikle markalı konut üreticilerinin Anadolu yakasında Tuzla, Pendik ve Sancaktepe ilçelerine yönelmesi bu bölgedeki arsaları da değerlendirdiği gözleniyor. Bu ilçelerde fiyatlar 3 yıl içinde yüzde 80'in üzerinde artarak yine yatırımcılarına doların üzerinde kazanç sağladı. İstanbul'un gözde ilçelerinden Ataşehir'de ise arsa fiyatları, bölgede hayata geçirilen Uluslararası Finans Merkezi projesiyle yüzde 82 oranında artış kaydetti.

Boğaz'daki konutların değeri 500 milyar lira
TUVİMER'in raporuna göre, anıt eserler ve paha biçilemez araziler hariç 114 milyon 453 bin mertrekarelik Boğaziçi'nin gayrimenkul arz payına karşılığı toplam arsa piyasa değeri yaklaşık 670 milyar TL olarak saptandı. TUVİMER'in raporunda yine gayrimenkul arz payına karşılık yapıların ortalama piyasa değeri ise yaklaşık 500 milyar TL olarak belirlendi.

İstanbul'un bugünkü toplam arsa değeri 2 trilyon dolar
Türkiye Veri İşleme Üssü TUVİMER tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre İstanbul'un bu günkü arsa değeri 2 trilyon doların üstünde.

Konutta dolara karşı en az zarar Zeytinburnu'nda 
Arsanın dolara karşı getiri  üstünlüğüne karşın konut getirilerinde ise aynı şeyi söylemek pek de mümkün gözükmüyor. Söz konusu 3 yıllık dönemde dolara karşı en az kaybı yaşayan ilçenin ise Zeytinburnu olduğu görülüyor. Son dönemde birbirine ardına yapılan lüks projeler ilçedeki konut fiyatlarının değerlenmesini sağlarken Zeytinburnu'nda konut getirilen doların 24 puan Itında kalarak yüzde 44 arak gerçekleşti. Dolara arşı en az getiri kaybını sırasıyla dolardan 32 puan daha az kazandıran Şile ve 36 puan daha az kazandıran Beşiktaş oldu.

Gayrimenkullerin ticari hacmi 249 milyar dolar
Veri İşleme Merkezi'ne göre, son üç yılda İstanbul genelinde gayrimenkul arzı yaklaşık 2.5 kat, arz edilen metrekare alanı yaklaşık 3.5 kat, arz edilen gayrimenkullerin oluşturduğu yıllık ticari hacim ise dolar bazında 3 kat artarak 249.43 milyar dolara ulaştı.

'Yüksek kayıtdışılık şeffaflığı engelliyor'
TUVİMER Genel Müdürü ishak Kurtuluş Altun, sektörde kayıtdışılığın fazla olmasının şeffaflığa engel olduğunu bunun da spekülasyonlara neden olduğunu söyledi. Altun bu durumun yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmasına engel olduğunu söyledi. Fiyat şeffaflığının sağlanması gerektiğini savunan Altun bunun da borsa ile mümkün olabileceğini ifade etti.

Merkezden uzaklaştıkça makas açılıyor
İstanbul'da bulunan konutların fiyat ortalaması 3 yıllık süreç içerisinde yaşanan döviz artış ortalamasının üzerine çıkamadı. İstanbul geneline bakıldığında döviz karşısında en az değer kaybeden bölgeler İstanbul Boğaz'ı kenarında ve merkez ilçelerde yer alıyor. Merkezden uzaklaştıkça konut fiyatlarındaki getiriyle döviz kazancı arasındaki makas daha da açılıyor.

Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181