İstanbul yerleşim hayatını ulaşım belirliyor!
Metro ve metrobüsün durak, otobüslerin hat sayılarının artması, ilçelerdeki ikamet oranını yükseltirken bir başka önemli nokta ise Etiler, Nişantaşı gibi bölgelerde yaşayan gelir düzeyi yüksek kesimin de artık bu bölgelere kayarak aradaki ayrımın yavaş yavaş ortadan kalkması.

Beylikdüzü, Kartal, Esenyurt, Pendik, Sultanbeyli gibi ilçelerde 2010-2015 yılları arasındaki hat adedi ile taşınan yolcu sayıları karşılaştırıldığında en çok yüzde 350 en az ise yüzde 83 büyüme kaydedildiği görüldü. 2007 yılının Eylül ayında hayatımıza giren Metrobüs ise açıldığı tarihlerde günde 150 bin yolcu taşırken, 2015 itibariyle günde 1 milyona yakın yolcu taşımaya başladı.

2010-2015 ARASINDA ÇARPICI SONUÇLAR
İETT, ÖHO ve OAŞ kapsamında Başakşehir, Beylikdüzü, Kğıthane, Kartal, Esenyurt ve Pendik ilçelerinde 2010-2015 yılları arasındaki hat adedi ile taşınan yolculuk sayıları arasındaki değişim çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Esenyurt'ta 2010 yılında bir günde 15 bin 511 yolcu taşınırken 2015'te 29 bin 879 yolcu taşınarak yüzde 93, Pendik'te 2010 yılında bir günde 177 bin 611 yolcu taşınırken 2015'te 396 bin 098 yolcu taşınarak yüzde 123, Beylikdüzü'nde 2010 yılında bir günde 20 bin 535 yolcu taşınırken 2015'te 24 bin 864 yolcu taşınarak yüzde 21 büyüme kaydedildi.

Sultanbeyli'de ise 2010'da 125 bin 90 yolcu taşınırken 2015'te bu rakam 178 bin 207'ye çıkarak yüzde 42, Sultangazi'de 106 bin 549'dan 150 bin 234'e yükselerek yüzde 41, Arnavutköy'de ise 27 bin 705'den 59 bin 524'e çıkarak yüzde 115 büyüme sağladı.

Bu bölgelerdeki büyümenin diğer sebepleri ise son 10 yıldaki dengeli alt yapı çalışmaları ve şehrin ücra sayılabilecek köşelerine dahi büyükşehir belediyesinin kurduğu tesis ve hizmetler. İstanbul'un dünyanın çeşitli yerlerinden göç alan bir göç merkezi haline gelmesi de hem ulaşımı hem de yerleşimi etkileyen büyük etkenler arasında yer alıyor.

''İSTANBUL GİBİ BİR METROPOLÜN GENİŞ BİR ULAŞIM AĞI OLMALI''
İstanbul'un büyük bir metropol olduğunu ve Avrupa ülkelerinde metropoller gibi geniş bir ulaşım ağına sahip olması gerektiğini söyleyen Lisanslı Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Karabet Hemengül, ''Son dönemlerde yapılan büyük atılımlarla ulaşılamayan bölgelere metro, metrobüs veya ulaşım hatlarıyla ulaşılmaya başlandı. Bu bölgelerin canlanmasının ve fiyat artışlarının sebebi de bundan kaynaklanıyor'' dedi. Metrobüsün ulaştığı son nokta olan Beylikdüzü'ndeki konut ve kira fiyatlarının 'ulaşımın kolaylığı' sebebiyle arttığına dikkat çeken Hemengül, ''Metrobüsün varlığının etkilemiş olduğu bir diğer bölge de Esenyurt. Esenyurt bölgesi ulaşımın güçlüğünden dolayı uzun zaman kısır kalmış bir yerdi, satışlar durgundu. Fakat metrobüsün gelişiyle birlikte bu bölgede aşırı bir canlılık meydana geldi ve fiyatlar da artmaya başladı'' diye konuştu.

''SON YILLARDA YILDIZI PARLAYAN BÖLGELERDEN BİRİ ÇEKMEKÖY''
Anadolu Yakası'ndaki durumu da değerlendiren Karabet Hemengül, ''Son dönemde yıldızı parlayan bir Çekmeköy bölgesinden söz etmek mümkün. Bunun sebebi de ulaşım. Çünkü bu yıl açılması beklenen bir Üsküdar-Çekmeköy metro hattı var. Bu hat nedeniyle, Çekmeköy bölgesi gelişti, yatırımcılar ve konut sahibi olmak isteyenler bölgeye rağbet gösterdi'' diyerek konuşmasını sürdürdü. Anadolu Yakası'nda Pendik bölgesinin gündemde olduğunu vurgulayan Hemengül, ''Burada da Pendik-Kaynarca arasında yapılması düşünülen bir metro hattı mevcut. Bu hat da kullanıma açılırsa bölgede aşırı bir canlanma olacaktır. Bunu daha şimdiden müteahhitlerin o bölgeye göstermiş olduğu ilgiden anlayabiliyoruz'' ifadelerinde bulundu.

3. KÖPRÜ BÖLGEDEKİ İKAMET VE ULAŞIMI ARTTIRACAK
3. köprü çıkışlarının diğer köprü çıkışları gibi olmadığını ve otoyollardan çıkış bölgelerinin gelişmesinin beklendiğini dile getiren Hemengül, ''3. köprünün yapılacağı güzergah sanayi ile anılmaya başlandı. Dolayısıyla sanayinin geldiği yerde ikamete, ikametin olduğu yerde de ulaşıma ihtiyaç olacaktır'' diyerek sözlerini noktaladı.

Sabah 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181