İşte Beyoğlu'nda değeri artan mahalleler!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi sınırları içindeki Kasımpaşa ve Okmeydam'nda 6 mahalleyi 'riskli alan' ilan etti. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız mahallelerinde 1 milyon 650 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm startı verilecek. Yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı mahallelerde Beyoğlu Belediyesi'nin hazırladığı ' Champs-ElyseesŞanzelize' projesi hayata geçirilecek.

Beyoğlu ilçesindeki Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız mahallelerindeki bazı yerlerin riskli alan ilan edilmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un 2. maddesi ve ek 1. maddelerine göre Bakanlar Kurulu'nda 13 Haziran 2016'da kararlaştırılmıştı. 6 mahalleyle ilgili daha önce belediye ile semt halkı ve Okmeydanı Çevre Koruma Derneği arasında mahkeme süreci yaşanmıştı. Beyoğlu Belediye Başkam Ahmet Misbah Demircan, bu mahalleleri içeren proje için, "Okmeydanı'nın Champs-Elysees yapacağız" demişti.

Demircan, bu mahallelerdeki 30 ayrı ada üzerinde büyük bir uzlaşmayla kentsel dönüşüm projesine start vereceklerini açıklamıştı. Ancak mahallelerin sakinleri ile belediye arasında tapu sıkıntısı yaşanınca, nazım imar planı dernek tarafından mahkemeye taşınmış ve iptal edilmişti. Beyoğlu Belediyesi'nin yeniden hazırladığı plan da dernek tarafından yargıya taşınmıştı.

ÖZAL DÖNEMİNE UZANIYOR
Dernekte bir araya gelen bu mahallelerin sakinleri, evlerinin bulunduğu arsaların Turgut Özal döneminde kendilerine satıldığım belirterek, mülkiyet haklarının belediye tarafından tanınmamasına tepki gösteriyor. Kentin ortasında kalan yerlerin değer kazanmasıyla bu bölgeye ilginin yoğunlaştığım söyleyen mahalle halkı, bölgeyi "Champs-Elysees yapacağız" diyen belediyenin zaten önceden satın aldıkları bu yerleri yeniden satmak için kendilerinden fahiş fiyat istediğini ve evlerini yeniden satın alacak maddi güçleri olmadığını belirtmişti.

80 BİN KİŞİ YAŞIYOR
Beyoğlu Belediyesi'nin daha önce açıkladığına göre söz konusu alan 1 milyon 650 bin metrekareyi kapsıyor ve 80 bin kişi yaşıyor. Belediyenin yargı tarafından iptal edilen imar planının ve "ChampsElysees" projesinin şimdi bölgenin Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmesiyle hayata geçmesi bekleniyor.

İŞTE DEĞERİ ARTAN MAHALLELER
-Fetihtepe: Riskli alan ilan edilen mahalle, Okmeydanı'nda D-100 (E-5) karayolunun paralelindeki Şark Kahvesi diye anılan HalıcıoğluYanyolu Caddesi'nden Kulaksız'a ve Hasköy Mezarlığı"na dek uzanan bölgeyi kapsıyor.

-Kaptanpaşa: Piyalepaşa Bulvarı ile Kulaksız arasında kalıyor.

-Keçecipiri: Hasköy sahilinden Aynalıkavak Kasrı, Kulaksız ve Hasbahçe oluşturuyor.

-Piripaşa: Keçecipiri Mahallesi'ne komşu durumda. Hasköy'de Rahmi Koç Müzesi'nin bulunduğu yerden Hasköy Musevi Mezarlığı'na uzanan yerleşimi içeriyor.

-Piyalepaşa: Fatihsultan Caddesi, Piyalepaşa Bulvarı ve Halıcıoğlu Yanyolu Caddeleri arasında yer alıyor.

-Kulaksız: Kasımpaşa semt merkezinin bir kısmını sınırları içinde bulunduruyor.

Erhan ÖZTÜRK/Sabah Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181