İşte Boğaziçi'nin alternatifi; Zeytinburnu Ataköy hattı analizi!
İstanbul'un son yıllarda yıldızı parlayan bölgelerinin başında gelen Ataköy-Zeytinburnu Sahil Yolu hattı birçok projeye ev sahipliği yapıyor, istanbul'un en güzel deniz manzaralarından birine sahip olan bölgede yıllardır atıl kalan araziler üzerinde bugün konuttan otele bir dizi farklı lüks proje yükseliyor. özellikle bir zamanlar deri sektörünün merkezi olan, Zeytinburnu Sahili'nde hayata geçirilen projelerin metrekare satış fiyatı 10 bin ila 30 bin TL arasında değişiyor. Geçmişte tekstil ve deri sektöründe faaliyet gösteren fabrika arazilerinin, sanayi sitelerinin ve nakliye ambarlarının merkezi olan Zeytinburnu, şimdilerde artık gayrimenkulun merkezi olmaya aday. Öyle ki kent dışına taşınan fabrikaların arazileri üzerinde yükselen konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleri, bölgeye yeni bir kimlik kazandırıyor. Bölge, şu sıralar İstanbul'un Miami'si olarak anılmaya başladı.

Bilge ÖZDEMİR / Redac&Emlakchı Real Estate Consultant CEO'su
"Tersine göçe tanıklık edeceğiz''

Bir biri ardına "denizle barışık" projelerin açıklandığı İstanbul Avrupa yakasının komşu ilçeleri Zeytinburnu ve Bakırköy sahilleri İstanbul'u denizle yaşamak isteyenlerin ilgisini çekiyor. Bu ilgide bölgenin merkezi konumu, deniz ve denizin altından-üstünden erişim olanakları ve zengin ulaşım alternatifleri etkili. Bu aks içinde Zeytinburnu, son dönemde gayrimenkul yatırımcısının adeta markajı altında. Fatih ve Bakırköy arasında kalan bu bölgenin geçmişteki en büyük talihsizliği, sanayi ve gecekondulaşmaya ev sahipliği yapmış olmasıydı. Geçmişten kalan bu miras Ambarlar'dan sahil aksına kadar olan bölgede yeniden yapılanma fırsatı doğuruyor. Zeytinburnu ve Bakırköy kentsel dönüşüm kavramı ile gelişmek ve yenilenmek zorunda. Belediyeler kentsel dönüşüm içinde yer almalı, kent dokusu ile barışık mimari konseptler geliştirmeli. Kentsel ve sanayisel dönüşümün hız kazanacağı bu bölgelerde İstanbul' un tersine göçüne tanıklık etmeye başlayacağız. Birbiri ardına başka yeni projelere şahit olacağız.

Şeyma ŞEHİRLİ / Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı
"İnşası süren 10 proje var''

Zeytinburnu-Ataköy sahilinde şu anda inşası devam eden yaklaşık 10 proje var. Bu projelerde toplamda 5.100'ü aşkın konut bulunuyor. Bölgedeki 1+1'lerin metrekare birim fiyat aralığı 10 ila 30 bin TL, 2+1'lerin 13 ila 27 bin TL, 3+1 ve daha büyük tipteki konutlarınki ise 11 ila 25 bin TL aralığında değişiyor. Projeler genellikle anahtar teslim, beyaz eşyalı şekilde yapılıyor. Ürün kalitesi üst gelir grubu dikkate alınarak seçiliyor. Konut tipolojisine bakıldığında, farklı tipte dairelere yer veriliyor olsa da ağırlığın geniş alanlı dairelerde olduğunu görüyoruz. Projeler özellikleri bakımından birbiriyle yarışır konumda ve fiyat farkları genellikle şerefiye kriterlerinden kaynaklanıyor.

Zeytinburnu - Ataköy sahil hattının SWOT analizi
GÜÇLÜ YANLAR

-Müşteri potansiyeli bakımından ulusal ve uluslararası geniş bir alıcı kitlesine hitap ediyor,
-Kullanıcıların barınma, okul, hastane, alışveriş, konaklama, eğlence, marina vb. tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri donatıların yer alması ve bu açıdan farklılık yaratması,
-Atatürk Havaalanı'na yakın konumda olması,
-Üst sınıf gelir grubuna hitap etmesi,
-Bölgedeki projelerin denize sıfır konumlanmış olması sebebiyle panoramik deniz manzaralarının olması,
-D100 Karayolu gibi ana arterlere kolay ulaşım sağlanabilmesi,
-Projelerin büyüklük bakımından karma kullanım projeleri için uygun olması.

ZAYIF YANLAR
-Bölgedeki projelerin genellikle dolgu alanı üzerine inşa edilmesi sebebiyle, yatırımcı tarafından öngörülemeyen altyapı ve inşaat maliyetleri ile karşılaşılabilecek olması,
-1. derece deprem bölgesinde yer alıyor olması.

FIRSATLAR
-Rezidans, marina, AVM gibi projeler sayesinde bölgenin yabancı yatırımcılar tarafından da tercih edilecek olması,
-Şehrin tüm ulaşım akslarının çakıştığı bir bölge olması,
-Sekiz şeritli yeni sahil yolu,
-Marmaray,
-Avrasya Tüneli.

TEHDİTLER
-Bölgenin deprem bölgesinde yer alması ve dolgu alanlara inşaat yapılması nedeni ile olumsuz spekülasyonların çıkma riski.
Kaynak: Eva Gayrimenkul Değerleme

Okhan ŞENTÜRK/Para Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181